fbpx

Sinus lifting

sinus-liftingTermenul de ,,sinus lifting”, in contextul medicinei dentare, defineste  interventia chirurgicala de ridicare a nivelului podelei sinusului maxilar. Aceasta procedura chirugicala este utilizata in situatiile in  care podeaua sinusului maxilar prezinta un nivel coborat fata de coama creastei alveolare edentate. Aceasta situatie este intalnita de cele mai multe ori postextractional in zonele posterioare ale arcadei dentare, fie din cauza unei resorbtii osoase accentuate in urma extractiei dentare, fie din cauza prezentei unei formatiuni patologice la nivelul radacinii dentare, care in urma indepartarii sale a provocat o pierdere osoasa mai mare. 

Sinusurile  maxilare sunt doua  cavitati  naturale  localizate  in interiorul oaselor maxilare, de o parte si de alta a cavitatii nazale.

Dintii care se afla in vecinatatea sinusului maxilar si care il pot afecta sunt caninii, premolarii si molarii superiori, si de aceea procedura de sinus lifting se aplica atunci cand deficitul osos este situat la acest nivel.

Procedura de sinus lifting consta in aditia osoasa pe podeaua sinusului maxilar la nivelul unde deficitul osos este accentuat si are ca scop cresterea masei osoase necesare  pentru inserarea implanturilor dentare.

Interventia este precedata de examene radioimagistice, precum ortopantomografia si examenul CT, care evalueaza exact deficitul osos existent si necesitatea aditiei osoase.

In urma aditiei osoase si integrarii materialului trebuie sa rezulte o creasta ale carei caracterisitici legate de inaltimea si latimea sa, sa fie corespunzatoare tratamentului de protezare stabilit la inceputul tratamentului.

Motivul principal pentru care se recurge la aceasta procedura chirurgicala de ,,sinus lifting”, este legat de necesitatea de protectie a mucoasei  sinusului maxilar  si de impiedicarea  comunicarii dintre cavitatea bucala si cea sinusala.

Materialele de aditie osoasa utilizate in procedura de ,,sinus lifting” se clasifica in materiale autologe, omologe, heterologe si aloplastice.

Materialele autologe sunt reprezentate de tesuturi osoase, care provin din propriul sau organism, acestea putand fi prelevate de la nivelul cavitatii orale sau extraoral de la nivelul crestelor iliace.

Materialele omologe sunt materiale provenite de la un alt individ din aceeasi specie, cum este osul demineralizat refrigerat si uscat sau osul alogen refrigerat si uscat.

Alte clase de materiale folosite in procedura de sinus lifting sunt cele heterologe, provenite de la un organism din alta specie sau materiale aloplastice, care sunt materiale sintetice.

Interventia de sinus lifting se poate efectua prin abord intern situat la nivelul crestei alveolare edentate, prin trepanarea osului si elevarea mucoasei ce tapeteaza interiorul sinusului maxilar in urma depunerii de os natural sau de sinteza la acest nivel. Aceasta modalitate de abord poate fi urmata in aceeasi sedinta de inserarea implaturilor dentare, insa are ca principal dezavantaj lipsa vizibilitatii in campul operator si de aceea ramane o tehnica riscanta de aplicat chiar si atunci cand este efectuata de un medic experimentat.

Cea de-a doua metoda de abord este pe cale externa, prin cavitatea orala si consta in anestezia si incizia mucoasei alveolare vestibulare, trepanarea osului, decolarea membranei sinusale si aditia de os pe podeaua sinusului maxilar. Procedura se incheie cu reacolarea lambourilor si sutura acestora. Uneori materialul de aditie osoasa va fi acoperit cu o membrana de protectie, ce are rolul de a sustine, proteja si conforma forma viitoarei creste alveolare augmentate.  Firele de sutura se vor suprima la 10-14 zile de la interventia de sinus lifting.

Interventia de sinus lifting nu trebuie executata atunci cand exista patologie sinusala, ca sinuzita acuta sau cronica de cauza rinogena sau odontogena, deoarece rezultatul poate fi compromis.

In urma procedurii de sinus lifting se va acorda un timp de 6 luni pentru osteointegrarea materialului de aditie osoasa, ori se poate proceda la inserarea implanturilor dentare mai devreme de 6 luni daca situatia clinica o permite. Rezultatele obtinute in urma interventei de sinus lifting vor fi de asemenea evaluate radioimagistic inainte de inserarea implanturilor dentare.

In timpul interventiei de sinus lifting exista riscul ca mucoasa sinusala sa fie perforata, insa acest accident poate fi remediat prin sutura acesteia. Plaga va fi lasata sa se vindece timp de 3 luni pana la reinterventia de sinus lifting.

Dupa interventia de sinus lifting, pacientul va primi indicatii din partea medicului dentist pentru a nu compromite vindecarea chirurgicala. Astfel pacientul va evita variatiile presionale la nivelul cavitatii orale si nazale, evitand sa sufle nasul, sa tuseasca, sa bea cu paiul, sa stranute sau sa sufle aer prin cavitatea orala.

Reusita interventiei de sinus lifting depinde atat de tehnica chirurgicala utilizata de medic, cat si  raspunsul organismului la materialul de aditie osoasa.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro