fbpx

Riscurile implantului dentar: de la analize preliminare la control postoperator

minimalizeaza riscurile implantului dentarCa orice interventie chirurgicala, implantul dentar prezinta riscuri, desi acestea apar foarte rar din cauza erorilor de procedura din timpul interventiei, insa in majoritatea cazurilor din cauza nerespectarii indicatiilor medicale de catre pacient. Asadar, alegeti intelept clinica pentru procedura implantului dentar dorit si cititi in continuare pentru a afla cele mai importante 10 lucruri de stiut privind riscurile unui implant dentar.

1. Analizele si testele reduc peste 80% din riscurile implantului dentar, conform estimarilor expertilor din domeniu. Chiar daca par o corvoada aproape inutila, inainte de alegerea procedurii de insertie a implantului dentar, testele si analizele sunt necesare pentru a se afla tot istoricul medical al pacientului. Aceasta presupune efectuarea unor teste medicale complexe care, pe langa analizele de sange si bacteriologice, inseamna si radiologie panoramica sau computer tomografie in cazurile mai complicate. Acestea din urma vor servi si la controlul efectuarii operatiei si la profilaxia si tratamentul afectiunilor potentiale. Fiecare pacient cu probleme dentare va beneficia de un tratament specific nevoilor, personalizat, in functie de tipurile de probleme pe care le prezinta.

2. Varsta pacientului. Un studiu cu o intindere de peste 20 de ani, efectuat in California pe sute de mii de pacienti care au beneficiat de implanturi dentare, a aratat ca varsta inaintata se asociaza puternic cu riscul de esec. Mai precis, pacientii peste 60 de ani au prezentat un risc semnificativ de esec al implantului dentar comparativ cu pacientii mai tineri, urmati de categoria fumatorilor si diabeticilor de orice varsta.

3. Materialul folosit pentru implantul dentar. Materialul folosit este titanul, ale carui proprietati sunt foarte bine cunoscute si care este folosit de multe decenii in chirurgie ortopedica (proteze de sold, de genunchi etc.) si e foarte bine tolerat de organism, fara respingere sau reactii alergice in 96% din cazuri. Cand celulele osoase nu colonizeaza suprafata implantului dentar, acesta ramane mobil, deoarece nu este „lipit” de os, iar implantul trebuie indepartat. Din acest motiv asteptam, in general, de la 2 la 6 luni inainte sa asezam dintii pe implanturi. Cauzele nu sunt identificate intotdeauna, insa, tutunul si igiena orala joaca un rol deloc neglijabil. Conform studiilor, aceasta se intampla la 4% din implanturile inserate. Cu toate acestea, in cazul in care este posibil, un implant poate fi reintrodus in acelasi loc cateva saptamani sau luni mai tarziu, si destul frecvent, aceasta a doua incercare este de succes.

Pentru dinti, cel mai recomandat material, atat din punct de vedere medical, cat si al esteticii dentare, este zirconiu, un material aparut recent, dar care a revolutionat stomatologia. Desi calitatile lui sunt putin cunoscute, zirconiul este cel mai rezistent material folosit pana in prezent in stomatologie, biotolerabil si nonalergic, cu o estetica deosebita datorita culorii sale albe. Din pacate, fiind la inceput, costurile sunt, momentan, destul de ridicate.

Inserarea implantului dentar este considerata o operatie chirurgicala simpla si eficienta, insa, in anumite cazuri, pot aparea complicatii pe care le clasificam dupa momentul aparitiei ca fiind complicatii imediate si tarzii, dar si dupa natura lor ca fiind complicatii specifice implantului dentar.

4. Complicatiile imediate minore sau moderate. Pe langa durere (care este o „complicatie” a oricarei operatii chirurgicale), unele complicatii precum umflaturi, greata, amorteli in zona buzelor sau obrazului sunt minore si tranzitorii, reprezentand o reactie fireasca a organismului. Altele sunt ceva mai grave, precum sangerari, infectii, tulburari senzoriale, edem, echimoze si hematom sau emfizem, dar extrem de rar intalnite.

5. Manifestarile alergice fac parte tot din categoria complicatiilor imediate si se refera mai degraba la anestezic decat la materialul implantului dentar. Procedura implantului dentar din titan este cotata la peste 96% procent de reusita in majoritatea clinicilor de profil din Romania, aceasta fiind un inlocuitor biocompatibil, riscuri si complicatii putand aparea doar daca pacientii nu respecta anumite recomandari. Esecul de 5% se datoreaza fumatului sau unor factori exteriori precum afectiuni serioase ale gingiei. In ceea ce priveste alergia la titan, testele au relevat reactii alergice doar la 4% dintre pacientii testati.

Daca pacientii s-au confruntat de-a lungul timpului cu anumite alergii, este absolut necesar ca acestea sa fie aduse la cunostinta medicului, pentru ca acesta sa asigure profilaxia sau tratamentul adecvat al acestora. Alergiile pot fi usoare sau extreme, putand pune in pericol viata pacientului, mai ales alergia la anestezic.

6. Infectiile postoperatorii sunt rare, dar pot aparea totusi daca nu a fost respectat tot protocolul operator si indicatiile postoperatorii. In timpul procedurii de implantare, infectiile sunt evitate prin asigurarea unui mediu steril, utilizarea antibioticelor, sterilizarea totala a aparaturii si instrumentarului de lucru, pentru prevenirea patrunderii bacteriilor. Inainte si dupa interventiile chirurgicale, este obligatorie mentinerea igienei cavitatii bucale prin clatiri repetate cu solutii antiseptice (apa de gura) si aplicarea de geluri antiseptice si cicatrizante. Un abces poate aparea uneori in vecinatate sau (extrem de rar) o infectie a tesuturilor moi din jurul osul maxilarului (infectia se numeste celulita) sau o infectie a sinusurilor (sinuzita).

7. Hemoragiile, mai usoare sau mai abundente, pot aparea fie in timpul executiei tehnice a procedurii, fie dupa inserarea implantului dentar, daca indicatiile medicului nu sunt urmate cu seriozitate. Pacientii la risc sunt cei cu tulburari de coagulare, cu tratamente anticoagulante etc. Oricum ar fi, hemoragiile pot fi controlate cu tratamente adecvate, atat in timpul producerii lor, dar mai ales dupa obtinerea hemostazei, cand specialistii tin pacientul sub observatie atenta pentru a nu aparea obstructia cailor aeriene superioare care necesita traheostomie si intubare. In marea majoritate a cazurilor, hemoragia sau hematomul nu reprezinta un pericol pentru pacient. In toate cazurile insa, trebuie evitat consumul de alcool si cafea, deoarece sunt substantele vasoactive.

8. Dintre complicatiile tarzii, cea mai importanta de stiut ca potential risc, desi se intampla rar, este non-osteo-integrarea implantului (denumita „respingere”, dar in mod eronat), care devine evidenta in saptamanile sau lunile care urmeaza insertiei implantului. Cauzele acesteia pot fi necunoscute si imposibil de precizat inainte de interventie. Pot aparea si probleme legate de sinusul maxilar, cand se urmareste aplicarea unui implant in maxilarul superior, datorita vecinatatii cu viitoarea radacina artificiala.

Mai rar decat non-osteo-integrarea este esecul tarziu – care se produce la mai multi ani dupa inserarea implantului dentar – cauzat de factori mecanici precum slabirea implantului (la fel ca un dinte natural), lipsa igienei orale sau prezenta unor boli/afectiuni care slabesc organismul in general. Din acest motiv, este vitala igiena orala, dar si controalele postoperatorii regulate sunt la fel de importante.

In timpul procedeului de inserare a implantului dentar pot aparea riscuri specifice, precum:

9. Inserarea gresita in os, cauzata preponderent de lipsa de experienta a chirurgului, duce la supraincarcarea cu forte a implantului. Daca li se atinge radacina sau zona intens vascularizata si inervata, formatiunile anatomice invecinate (adica dintii vecini) pot fi afectate in timpul forarii neoalveolei si inserarii implantului. In acest caz, poate deveni necesara devitalizarea – scoaterea nervului. Se pot produce, de asemenea, fisuri sau fracturi in osul alveolar, care sunt insa vindecabile.

10. Lezarea nervului mandibular, caz in care poate aparea deteriorarea structurilor nervoase si tisulare, iar ca efecte secundare, simptome precum furnicaturi, dureri, amorteala permanenta a unor zone ale buzei, barbiei, limbii sau obrazului. Durata acestora nu poate fi determinata, insa pot deveni ireversibile doar in cazuri extreme.

Din fericire, nervul poate fi atins foarte rar in timpul operatiei de inserare a implantui dentar, din cauza unei erori tehnice, unei slabe intelegeri a scanarii tomografice, a agitatiei pacientului in momentul forajului etc., sau ulterior printr-un hematom la compresiune sau edem. Acest lucru duce la o reducere a sensibilitatii buzei si barbiei (nu la paralizie). Aceste simptome sunt in general reversibile cu un tratament adecvat.

Dupa operatia de implant dentar, pacientul trebuie sa vina la un control periodic, ca sa urmareasca procesul de vindecare si sa afle daca totul este in regula cu implantul. In plus, trebuie sa tina cont de tratamentul medicamentos postoperator si de toate indicatiile si sfaturile date de medic privind evitarea anumitor alimente, consumul de alcool si igiena orala.

In general, riscurile implantului dentar sunt extrem de scazute daca toate analizele si procedurile implicate sunt efectuate corect si profesional de o echipa de specialisti in domeniu. Conditiile care s-au dovedit a fi corelate cu un risc crescut de esec trebuie cunoscute de pacienti in timpul planificarii tratamentului, pentru ca acestia sa devina pacieni informati, care sa ia o decizie bazata pe fapte si date, nu pe surse neverificabile sau cazuri izolate.

Chiar daca presupune costuri mai ridicate, pretul aplicarii unui implant se justifica prin avantaje, caci acesta se comporta ca un dinte natural, este superior calitativ si estetic oricaror alte lucrari sau aparate dentare si imbunatateste calitatea vietii pacientului.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares