fbpx

Puntea dentara

puntea-dentaraPuntea dentara reprezinta o proteza fixa care restabileste aspectul si functionalitatea arcadelor dentare atunci cand avem cel putin un dinte lipseste. Trebuie inteleg ca puntea dentara, reprezinta un compromis pentru dintii naturali pierduti. Puntea dentara pot fi construita pe dinti naturali sau pe implanturi dentare.

Cand se foloseste puntea dentara? ...

Puntea dentara se utilizeaza atunci cand lipsa unui singur dinte sau a mai multora poate determina:

 • afectarea fizionomiei;
 • probleme masticatorii;
 • boli parodontale;
 • migrarea dintilor.

Din ce materiale se pot realiza puntea dentara? ...

Puntea dentara poate fi confectionata din:

 • ceramica integrala: portelan/zirconiu; puntea dentara confectionata din acest material are un maxim de fizionomie; in principiu sunt mai putin rezistente si se utlizeaza in special in zona frontala;
 • metalo-ceramica: sunt cele mai utilizate deoarece imbina estetica cu rezistenta;
 • metal: indicate in zonele laterale, acolo unde estetica nu este pe primul plan.

Industria materialelor stomatologice aduce tot timpul inovatii ce sporesc calitatile materialelor folosite pentru protezarea prin punte dentara.

Alegerea materialului pentru puntea dentara depinde de mai multi factori: gradul de distructie coronara, estetica, numarul dintilor restanti, tipul protezelor existente deja in cavitatea orala, varsta si afectiunile generale ale pacientului, aspecte financiare. Medicul stomatolog este cel ce propune variantele posibile de tratament si impreuna cu pacientul se ia o decizie finala.

Din ce este compusa puntea dentara? ...

Clasic puntea dentara este formata din elementele de prindere, popular numite legaturi, care sunt fixate pe dintii stalpi, si intermediarii ce inlocuiesc dintii absenti. Elementele de printere, capele, acopera dintii din fata si din spatele dintelui lipsa. Se intelege ca pentru inlocuirea prin acest tip de lucrare protetica dentara a unui singur dinte mai sunt afectati alti doi dinti, de foarte multe ori dinti sanatosi.  

Cat timp va rezista puntea dentara? ...

Nu putem preciza cu exactitate durata de viata pentru puntea dentara. Timpul de mentinere al unei punti dentare depinde de mai multi factori: situatia clinica, sanatarea parodontiului, efectiunile generale ale pacientului, igienizarea piesei protetice de catre pacient, cotrolul periodic in cabinetul stomatologic, etc.

Care ar putea fi alternativele pentru puntea dentara? ...

Altenativele pot fi propuse doar de catre medicul stomatolog. Ele pot avea vantaje si dezavantaje fata de puntea dentara si substituie punte dentara in funtie de: situatia si numarul dintilor restanti pe arcade, bolile pacientului, aspectele financiare, doleantele estetice sau functionale, etc. La modul cat se poate de general alternativele sunt: implantul dentar, proteza scheletata, puntea pe incrustatii, proteza Kemeny, proteza acrilica, etc.

Cum se igienizeaza puntea dentara? ...

Modul de igienizare pentru puntea dentara este determinat de structura sa: cape situate pe bonturile dintilor vecini spatiului edentat unite de corpul de punte. Spatiile dintre dinti dispar, ceea ce creste sansele de aparitie a cariei de colet. Corpul de punte este asezat pe creasta edentata. Intre aceste doua elemente exista un spatiu in care alimentele pot fi retentionate cu usurinta.  Apare astfel iritatia mucoasei si mirosul necplacut al gurii. Pentru indepartarea alimentelor din acest spatiu se utilizeaza ata dentara alaturi de apa de gura. Se recomanda utilizarea periutelor unitufa utile pentru periajul interdentar. Controlul periodic de specialitate si igienizarea profesionala sunt foarte importante.

Avantajele pentru puntea dentara:

 • aspect asemanator dintilor naturali;
 • rezistente in timp;
 • restabilirea buna a functiei fonetice;
 • restabilirea funtiiei masticatorii;
 • se realizeaza intr-un timp scurt.

Dezavantaje pentru puntea dentara:

 • necesita slefuirea dintilor sanatosi;
 • daca igiena orala nu este corespunzatoare rezultatele nu vor fi satisfacatoare;

In concluzie putem spune ca puntea dentara reprezita o solutie pentru inlocuirea dintilor lipsa. Puntea dentara reface aspectul, forma si rolul functional dar prezinta niste dezavantaje ce-i limiteaza durata de mentinere in cavitatea orala. Proteza dentara ideala este reprezentata de dintele natural sanatos al pacientului.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares