Inlocuirea dintilor si a tesuturilor maxilo-faciale pierdute, cu substitute artificiale numite proteze dentare, a ajuns la un alt nivel prin noile proteze dentare fixe, pe care implanturile dentare le-au facut posibile. Supraprotezele dentare si protezele dentare fixe, cimentate pe un numar mare de implanturi sau dinti naturali, ofera un plus de naturalete, plus confortul de a se integra permanent in anatomia gurii. Descopera raspunsul la cele mai frecvente intrebari legate de protezele dentare fixe.
Ce sunt protezele dentare fixe? ...
Protezele dentare sunt structuri mecanice menite sa refaca morfologia unui dinte sau a unui grup de dinti, redand astfel functionalitatea aparatului dento-maxilar, perturbata datorita edentatiei. Ele se clasifica in:
- proteze chirurgicale (substituie parti ale maxilarului afectate in urma unor accidente, tumori, afectiuni etc.)
- proteze dentare fixe sau mobile, cu rol in repararea absentei dintilor).
Dupa locul unde sunt realizate, protezele dentare sunt: directe, realizate in cabinetul dentar, si indirecte, realizate prin modele in laborator, de catre tehnicienii dentari.
Cele indirecte se clasifica si ele in trei tipuri principale:
- proteze partiale fixe
- proteze partiale mobilizabile si
- proteze totale mobilizabile.
Protezele dentare fixe se mai numesc si punti dentare. Uneori acestea pot fi cimentate pe implanturi dentare. Protezele dentare fixe pot reda morfologia unui singur dinte (unidetare) sau a mai multor dinti pierduti (pluridentare).
Proteza dentara fixa cunoscuta popular sub numele de „punte dentaraˮ este lipita de dintii permanenti cu ajutorul cimentului dentarar. Are un aspect natural, este confortabila dupa cateva zile de acomodare, dar costul acesteia este putin mai mare decat al unei proteze mobile.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Pe de alta parte, proteza dentara mobilizabila prezinta avantajul insertiei si dezinsertiei, adica poate fi scoasa oricand pentru curatare fiind in mod obisnuit fixata de ceilalti dinti printr-o clema metalica, stabilizata pe dinti sau in afara acestora. Dezavantajul este dat de confortul scazut pentru ca acestea pot avea mici grade de libertate.
Supraproteza este o proteza dentara totala sau completa, care este inserata in gura si care acopera dintii restanti sau implanturile dentare.
Cine are nevoie de o proteza? ...
Protezarea totala e indispensabila pentru confortul psihic in momentul in care nu a mai ramas nici un dinte in gingie. Indiferent ca pacientul alege o proteza mobila sau o proteza fixa, trebuie sa mearga cat mai repede la stomatolog, altfel intervine pierderea osoasa, asociata cu maxilare atrofiate, si lucrurile se complica.
E indispensabila protezarea atunci cand exista dificultati evidente de masticatie, ce se produc odata cu varsta. Gingia isi micsoreaza dimensiunea, ceea ce duce la sensibilizarea dintilor, smaltul dintelui este prea subtire, iar tesuturile nervoase de la centrul dintelului pot fi afectate de presiunea exercitata la nivelul lor.
Cum se realizeaza supraproteza? ...
Supraproteza este un tip de proteza dentara fixa, pentru care se folosesc mijloace suplimentare de ancorare (telescoape, magneti, capse sau bare aplicate pe 2-4 implanturi sau resturi de radacini) si se poate mobiliza pentru igienizare.
In cazul protezelor dentare fixe cimentate pe un numar mai mare de implanturi – procedurile de extractie, implantare si restaurare temporara se realizeaza intr-o singura operatie pe parcursul unei singure zile (implant dentar rapid). Proteza partiala se recomanda cand mai exista cativa dinti naturali restanti, de care se ataseaza cu crosete metalice.
Proteza totala conventionala este recomandata cand lipsesc toti dintii de pe o arcada si este fabricata dupa ce toti dintii au fost extrasi, iar tesuturile gingivale s-au vindecat. Proteza de pe arcada superioara prezinta o zona acrilica, de culoarea gingiei care acopera bolta palatina, iar cea inferioara are forma unei potcoave pentru permite limbii sa se miste. Majoritatea protezelor sunt confectionate din rasina acrilica.
In cazul extractiilor, pentru mai multa protectie pe parcursul vindecarii, se fabrica o proteza totala imediata, care este inserata imediat dupa interventie, iar gingia se vindeca sub proteza.
Protezele dentare sunt realizate pentru a se potrivi exact cu forma gingiilor. Medicul dentist in colaborare cu tehnicianul vor construi, in prealabil, un mulaj cat mai fidel al dintilor si gingiilor, folosind amprenta dentara si radiografiile dentare pentru masurarea maxilarului. Ele vor fi construite din materiale biocompatibile si sunt complet individualizate.
Care sunt avantajele protezei fixe comparativ cu proteza dentara mobila? ...
Timpul necesar pentru acomodare si disconfortul resimtit in aceasta perioada, fie ca vorbim despre leziunile gingivale, fie de disconfortul provocat de alimentatie, sunt doar cateva dintre problemele pe care le ridica protezele dentare mobile.
Protezele dentare erau in trecut piese rigide realizate in laboratorul de tehnica dentara, toate mobile. Imbunatatirea materialelor dentare si ulterior aparitia implanturilor dentare au avut un cuvant greu de spus si in protetica dentara. Drept urmare, persoanele care au ramas fara dinti nu mai trebuie sa se teama ca vor fi nevoite sa se resemneze cu o proteza mobila cu care este posibil sa nu se poata acomoda.
O proteza dentara fixa pe implanturi ofera multe avantaje comparativ cu o proteza mobila. In primul rand, faptul ca este fixa inlatura toate neplacerile provocate de miscarile unei proteze mobile (senzatia ca va scapa din gura atunci cand musca; riscul de lezare si de ulceratii la nivelul gingiei; alimentatia normala se reia imediat, iar mancarea nu mai ajunge sub proteza etc.).
In al doilea rand, nu mai este nevoie de adeziv, deoarece nu mai exista riscul ca proteza dentara sa se desprinda, nu mai este afectata vorbirea sau masticatia. Nici bolta palatina nu mai este acoperita ceea ce permite pacientului sa simta gustul alimentelor.
Nu in ultimul rand, fizionomia este imediat imbunatatita, deoarece prezenta dintilor pe gingii ajuta la sustinerea obrajilor, iar aspectul va fi vizibil intinerit.
Ce faceti imediat dupa protezare? ...
In prerioada de acomodare, cand mancati cu noii dinti, trebuie sa consumati, pentru inceput, alimente moi, sa muscati usor si sa reinvatati procesul de mestecare. Alimente sa fie taiate in bucatele si se musca pe ambele parti pentru a reface functionalitatea cavitatii orale.
Pentru a va obisnui rapid cu proteza se recomanda exersarea vorbirii in fata oglinzii, exercitii faciale, rostirea cuvintelor cu voce tare si inregistrarea audio-video in timpul folosirii, pentru a depista eventuale anomalii de postura sau pronuntie. Aceste masuri simple va ajuta sa redobanditi aspectul natural al fetei si un zambet larg, fara retineri.
Cum se pastreaza proteza dentara? ...
In cazul protezelor mobile, ca urmarea a imbatranirii, gingiile se retrag si este nevoie de verificarea sau repararea protezelor: de ajustare sau de captusire cu o captuseala moale. Daca nu exista nici un dinte propriu, pierderea constanta din inaltimea maxilarului necesita controale regulate, protezele largi pot provoca rani in timpul mestecarii, ducand apoi la infectii.
Desi protezele dentare fixe rezista de obicei mult timp, in jur de 15 ani sau mai mult, longevitatea lor depinde de conditiile de utilizare si de modul de ingrijire. Sa nu uitati de periuta de dinti, de minim doua ori pe zi. Se recomanda curatarea si detartrajul atat in zona protezei, cat mai ales i zona dintilor ramasi. Igiena detara trebuie sa fie riguroasa pentru a combate eficient placa bacteriana care duce la aparitia tartrului. Stilul de viata sa fie unul sanatos, de altfel exista o interconexiune puternica intre sanatatea orala si sanatate generala. Trebuie evitate, de asemenea, si traumatismele dentare care pot pune in pericol soliditatea protezei si rezistenta ei in timp.
Protezele dentare au evoluat cosiderabil, de la proteza simpla din acrilat, la implaturile dentare ce ofera posibilitatea realizarii protezelor fixe in situatii clinice complexe, intr-un mod mult mai natural si mai viabil. Chiar daca ati pierdut un dinte, mai multi sau intreaga dantura, puntile, respectiv proteza dentara totala va pot reda functionalitatea cavitatii orale si un zambet larg si frumos.