fbpx

Proteza scheletata - alternativa fiabila la implantul dentar

proteza-scheletataProteza scheletata: substitutul artificial ce poate fi folosit pentru inlocuirea partiala sau totala a unei zone afectate a gurii, fie ca este vorba de dinti, de tesut gingival sau de tesut palatal.

Alternativa! ...

Pusi in fata faptului implinit - al pierderii partiale sau totale a dintilor -, medicii stomatologi recomanda implantul dentar, de regula. Totusi, in cazul in care va este teama fie de procedurile chirurgicale repetate, fie de... costuri, alternativa este la indemana d-voastra, stimati pacienti: proteza scheletata! Or, aceasta optiune este una si eficienta, si moderna, respectiv o metoda optima, fiabila, pentru reabilitarea posibilei edentatii, lipsei unuia sau a mai multor dinti din gura d-voastra, precum si a unei parti de tesut gingival sau, de ce nu, palatal. Unicul dezavantaj aparent privind proteza scheletata ar fi costul, insa, aceasta fiind o varianta mult mai ieftina decat implantul dentar, dar mai scumpa decat proteza mobila clasica.

Acum, fiecare dintre noi va dori un zambet frumos, plin de viata, dar pierderea dintilor constituie o experienta destul de stresanta, chiar traumatizanta. Si, in acest caz, ne intrebam: „Ce urmeaza?” Or, o proteza scheletata poate reprezenta una dintre solutii.

Versatilitate si protectie ...

O proteza scheletata reprezinta o lucrare complexa si de finete, in egala masura, si implica trei parti:

 • “Saua” dentara, sau lacasul in care se monteaza noii dinti, precum si

 • Cadrul metalic, care este unul subtire si uneste cele doua “sei” anterior mentionate, respectiv pe langa dintii naturali restanti.

 • La aceste doua elemenete se adauga cele de prindere pe dinti, cum ar fi: “crosetele”.

Din punctul de vedere al folosirii si igienizarii cotidiene a acesteia, proteza scheletata este un instrument destul de simplist, si anume prevazut cu: telescoape, capse si culise. Astfel, puteti scoate respectiva proteza scheletata cu usurinta oridecateori aveti nevoie pentru a o igieniza corespunzator.

Mai mult, in cazul in care proteza scheletata din gura d-voastra sufera de anumite defecte, aceasta poate fi modificata cu relativa usurinta, spre deosebire de implanturi sau puntile dentare, unde trebuie distrusa intreaga lucrare.

Reabilitarea protetica prin proteza scheletata poate dura cca 3-4 saptamani, spre deosebire de implanturi, care dureaza 3-7 luni.

Un alt aspect important privind proteza scheletata este faptul ca, daca incepeti sa o purtati zilnic, dintii restanti NU se vor deteriora atat de rapid, si de dramatic precum in cazul folosirii unei proteze dentare „clasice”. Prin urmare, o proteza scheletata va protejeaza dintii naturali care mai raman in cavitatea orala. Proteza scheletata se sprijina atat pe gingii cat si pe dinti.

Or, va fi nevoie si de o etapa de adaptare la respectiva proteza scheletata; ceva mai indelungata decat daca ati apela la implanturi, dar mai scurta decat pentru proteza clasica.

Protezele scheletate si fortele masticatorii ...

Proteza scheletata consta dintr-un cadru de  metal, din aliaj crom-cobalt, respectiv cu brate, precum si din elemente aditionale - exemplul capselor -, din rasina acrilica. Astfel, respectiva proteza poate fi inclusa printre: dantura naturala, dar si printre implanturile cu aspect foarte natural.

In al doilea rand, fortele masticatorii, aplicate asupra acestui tip de proteza scheletata, sunt posibile datorita membranei mucoase dar si dintilor restanti, si nu sunt pe deplin fiziologice. Iar, in acest caz, tehnicianul dentar trebuie sa proiecteze o proteza scheletata care sa le anticipeze. Mai mult, lacasurile libere de pe gingii - unde nu mai sunt prezenti dinti -, precum si lacasurile ocupate, trebuie avute in vedere cand se fabrica o astfel de proteza scheletata.

In contrast direct, in cazul unei dentitii naturale, fortele respective sunt preluate de catre dinti, de catre osul parodontal: forta masticatorie fiziologica.

Recomandari si contraindicatii ...

Proteza scheletata dentara, in astfel de cazuri, dar si in cele in care implanturile dentare sunt total contraindicate fie din cauze sistemice – diabet, BPOC, boli cardiovasculare –, fie locale – igiena orala precara, retractia osului alveolar, anatomia dificila a cavitatii bucale -, este solutia optima, daca nu si perfecta. Astfel, cadrul metalic al acesteia ii confera: o potrivire, o stabilitate, si o durabilitate sporite, spre deosebire de placile dentare.

Etape de realizare ...

 • Stabilirea diagnosticului si a planului de tratament. Medicul trebuie sa colaboreze cu pacientul, acestuia din urma fiindu-i explicata fiecare etapa a tratamentului. Tipul de protezare si sistemul de ancorare vor fi stabilite in functie de necesitatile si dorintele pacientului. Realizarea unei proteze scheletate presupune o tehnologie speciala si inalta calificare din partea medicului. Se pot lua amprente pentru modele de studiu. Pe baza acestor prime amprente medicul si tehnicianul vor stabili designul protezei.
 • Tratamentul preliminat : extractii dentare, obturatii sau tratamente de canal;
 • Preparata dintilor restanti ce vor primi elemenete de agregare; uneori dintii naturali de care se vor prinde sistemele speciale de ancorare ale protezei scheletate vor primi coroane.
 • Amprentarea campului protetic.
 • Realizarea unei replici in ceara a protezei - macheta. Aceasta va fi cu usurinta ajustata, pentru a se potrivi perfect pe campul protetic al pacientului.
 • Adaptarea scheletului metalic.
 • Verificarea relatiei dintre cele doua maxile si stabilirea culorii, formei si aranjamentului dintilor protezei. Relatia ocluzala este foarte importanta si trebuie stabilita cu exactitate in cazul protezelor scheletate.
 • Realizarea protezei scheletate propriu-zise.
 • Perioada de adaptare.

Avantaje si dezavantaje ...

Partea „negativa” a acestui tip de proteza scheletata este vizibilitatea excesiva, in anumite cazuri, din momentul zambetului. Placile dentare se pot crapa, indoi si chiar rupe. Prin contrast proteza scheletata obtine  efect cosmetic si duritate; deci o  functionalitate sporita! Prin faptul ca se sprijina atat pe dinti cat si pe gingie proteza scheletata este mult mai stabila iar confortul in timpul folosirii este mult sporit.

Scopul tratarii edentitiei cu proteza scheletata  variaza de la restauratie individuala sau partiala, pana la una subtotala. Proteza scheletata nu trateaza lipsa totala a dintilor, decat in combinatie cu implanturi dentare si sisteme speciale de agregare.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares