fbpx

Plomba dentara sau obturatia dentara

plomba-dentaraObturatia coronara dentara cunoscuta in termeni populari ca ,,plomba dentara“ este una din cele  mai  intalnite metode  de tratament  aplicata in cabinetul de medicina dentara  cariilor dentare simple. Termenul de ”a plomba”  provine de la tehnica utilizata de catre instalatori pentru  a astupa o teava/ conducta de apa subterana sparta prin acoperirea acesteia cu un material pe baza de plumb. Extrapoland  oamenii au facut asemanare intre acest procedeu si acoperirea /astuparea cariilor prezente in cavitatea orala.

In zilele noastre, din fericire, plomba dentara utilizata de catre medicii stomatologi nu este pe baza de plumb ci din alte materiale special concepute pentru a fi integrate cu usurinta si acceptate de catre organismul nostru. Astfel materialele utilizate pentru plomba dentara pot fi clasificate in mai multe categorii, astazi existand o gama foarte variata de materiale utilizate pentru acest scop.

Materialele utilizate pentru plomba dentara le putem clasifica in primul rand in fuctie de rezultatul obtinut,si anume, daca vom obtine o plomba dentara  fizionomica sau nefizionomica. Materialele  dentare fizionomice, sau estetice, sunt reprezentate de  rasina acrilica, rasina compozita si cimentul ionomer de sticla, materiale ce sunt utilizate in mod curent in cabinetele de medicina dentara.  Materialul dentar nefizionomic este reprezentat de amalgamul de argint, ce reprezinta o combinatie chimica intre doua componente, pilitura de argint si mercur, ce sunt amestecate pentru a se obtine produsul numit amalgam de argint. Amalgamul de argint  care dupa cum este si clasificat in materiale nefizionomice indica faptul ca plomba dentara obtinuta nu este estetica, are aspect metalic si culoarea gri. Avand acest dezavantaj, amalgamul dentar este utilizat pentru a plomba dintii ce nu sunt vizibili cu usurinta, adica cele situate mai catre posteriorul cavitatii orale. Un alt dezavantaj ar fi si sacrificiul mare de substanta dentara sanatoasa necesar pentru inserarea materialului in cavitatea astfel formata. Plomba dentara din amalgam de argint are nevoie de o cavitate retentiva. Pe de alta parte, amalgamul de argint prezinta un avantaj major si anume rezistenta si durabilitatea crescuta in cavitatea orala.

Materialele dentare fizionomice enumerate mai sus fac ca plomba dentara sa aibe un aspect estetic placut, uneori foarte greu de diferentiat cu ochiul liber de catre dintele natural sanatos. Este lesne de inteles astfel de ce pacientii aleg de cele mai multe ori aceste materiale fizionomice pentru plomba dentara in schimbul celor nefizionomice care desi i-ar scuti de alte cheltuieli si vizite la cabinetul de medicina dentara nu le ofera acelasi confort psihic .

Procedeul in urma caruia se obtine plomba dentara este unul relativ simplu pentru medicii dentisti cu experienta profesionala si care consta in primul rand in indepartarea, de principiu  in totalitate, a substantei dentare afectate si infectate de catre caria dentara. In urma indepartarii substantei dentare cariate, medicul dentist  va mai aplica si alte substante pe suprafata cavitatii dentare formate, cu scopul de a o proteja si de a o pregati pentru plomba dentara care va fi aplicata ulterior. Practic aceste substante se comporta asemenea unor pansamente aplicate pe o rana, in cazul de fata dintele caruia tocmai i s-a indepartat caria dentara, care are totodata si rol de lipici intre dinte si plomba dentara. Cel de-al treilea pas este asadar introducerea plombei dentare  in cavitatea pregatita, adaptarea ei  intima la cavitate si intarirea materialului din care aceasta este constituita. Odata ce cavitatea dentara a fost obturata cu materialul dentar, plomba dentara va fi adaptata la dintii vecini cu care vine in contact si finisata pentru a se integra perfect arcadelor dentare si pentru a deveni insesizabila de catre pacient.  Plomba dentara, desi este un mijloc foarte util in zilele noastre, prin care putem salva un dinte afectat de carie dentara nu ne scuteste de vizitele regulate la medicul dentist, pe care trebuie sa-l consideram aliatul nostru in mentinerea igienei si sanatatii atat a dintilor si a cavitatii orale cat si a intregului nostru organism.

Alternative la plomba dentara ...

Incrustatia dentara sau inlay-ul dentar constituie  o alternativa foarte buna atunci cand caria dentara a fost de intindere mare sau cand se doreste obtinerea unui rezultat cu o durata mai mare de rezistenta in cavitatea orala. Incrustatia dentara se confectioneaza cu ajutorul tehnicianului dentar in laboratorul de tehnica dentara.

Coroana de acoperire este urmatoarea alternativa la plomba dentara atunci cand distructia coronara nu mai poate fi refacuta simplu in cabinetul dentar ci doar cu participarea tehnicienilor din laboratorul de tehnica dentara. Tehnicianul dentar va confectiona o coroana de acoperire pe baza amprentelor si indicatiilor furnizate de medicul dentist.

Coroana de substitutie  este de asemenea o alternativa la plomba dentara atunci cand caria dentara s-a extins foarte mult si a afectat intreaga coroana dentara. Medicul dentist va extirpa nervul dentar, va trata canalul dentar si va confectiona un pivot, pe care il  va cimenta in canalul radicular si pe care va cimenta ulterior coroana de acoperire.

Fateta dentara poate fi utilizata in locul plombei dentare atunci cand caria dentara a afectat o fata a unui dinte frontal precum incisivii. Fateta dentara ofera un aspect estetic superior plombei dentare situate la nivelul incisivilor.

Ce faci daca ai pierdut o plomba dentara? ...

Daca ai pierdut o plomba dentara, incearca sa protejezi dintele prin aplicarea unei bucati de guma de mestecat acolo unde a cazut plomba. Ai grija ca sortimentul de guma folosit sa nu contina zahar. Zaharul, mai mult ca sigur, va cauza durere pe acel dinte. Adreseaza-te de urgenta medicului tau stomatolog. Aceste este singurul in masura sa-ti inlocuiasaca plomba dentara cazuta.

Desi dintele care a pierdul plomba dentara nu te va deranja imediat, durerea poate apare in timp, caria evoluand cu repeziciune spre pulpa dentara. Deci nu mai ezita: viziteaza medicul tau stomatolog!

Daca dupa aplicarea gumei de mestecat apar dureri mari, ori dintele pare mai inalt atunci cand calci pe el, sunt sanse mari ca infectia sa fi ajuns la varful radacinii si sa existe  o gangrena dentara. In acest caz trebuie sa scoti guma de mestecat din carie, sa protejezi ca pe viitor sa patrunda acolo resturi alimentare, sa tragi din dinte si sa clatesti foarte bine cu apa de gura. Nici in acest caz nu trebuie sa eziti: viziteaza medicul stomatolog!

Mergi la medicul stomatolog cat mai curand posibil pentru a inlocui plomba dentara. Cu cat se intervine mai curand cu atat lucrurile se complica mai putin iar costurile scad.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares