fbpx

Placa dentara

placa-dentaraO prima solutie de tratament in multe situatii clinice o reprezinta placa dentara. Termenul de  placa dentara este termenul popular pentru protezele dentare confectionate din acrilat. O placa dentara poate fi partiala, atunci cand tine locul doar a catorva dinti, sau totala atunci cand inlocuieste toti dintii unei arcade dentare. Atunci cand placa dentara este partiala in constructia ei intra si crosete dentare ce sprijina placa dentara pe dintii naturali restanti.

La fel ca protezele dentare fixe si placa dentara din acrlat inlocuieste dintii lipsa. In general se realizeaza din material acrilic avand dinti aplicati pe o sa. Placa dentara se mentine prin crosete sau sisteme special de dintii restanti. Datorita tehnologiilor moderne placa dentara arata atat de natural incat anturajul abia poate remarca existenta placii dentare acrilice. Acum se pot transfera o multime de informatii legate de fostii tai dintii cu ajutoru fotografiilor sau a indicatii pe care le dai echipei medicale. In acest fel aspectul tau dupa realizarea placii dentare va fi foarte natural. Culoarea dintilor se realizeaza foarte atent fie in legatura cu dintii ramasi, fie in corelatie cu culoarea tenului, ochilor, etc. 

Din ce este alcatuita o placa dentara? ...

Placa dentara acrilica are urmatoarele parti componenete:

 • baza si seile protezei - acestea se confectioneaza in functie de situatia clinica a fiecarui pacient in parte. Baza se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara si vine in contact intim cu mucoasa pacientului;
 • dintii protezei - pot fi confectionati din plastic sau ceramica. In majoritatea cazurilor dintii sunt fabricati la scara industriala iar alegerea si montajul sunt facute de tehnician in stransa colaborare cu medicul si pacientul.

Care sunt etapele de confectioanare pentru placa dentara? ...

Etape clasice de constructie pentru placa dentara sunt:

 • prima amprenta - este folosita de tehnician pentru a obtine un prim model de lucru. Pe acest model se realizeaza o lingura individuala, mult mai precisa;
 • in lingura individuala se folosesc materiale de amprenta foarte precise ce vor detemina obtinerea unui al doilea model mult mai exact decat primul; pe acesta se construieste un sablon de ocluzie ce va fi folosit la stabilirea muscaturii sau a modului in care calca dintii intre ei.
 • tot pe ultimul model obtinut se face si macheta din ceara a viitoarei proteze; pacientul va face o proba cu aceasta proteza; in timpul sedintei de proba se pot face retusuri de pozitie si culoare a viitorilor dinti;
 • urmeaza sedinta de aplicare in cavitatea orala si indicatiile de utilizare pentru placa dentara;
 • ultima si poate cea mai importanta etapa o reprezinta acomadarea pacientului cu placa dentara. 

Avantaje:

 • pret scazut;
 • poate fi reparata cu usurinta;
 • timp relativ scurt de executie;
 • poate fi folosita ca sablon pentru inserarea implanturilor dentare;
 • pe langa dinti reface si o parte a osului pirdut ca urmare a edentatiei. 

Dezavantaje:

 • duce la rezortia osului pe care se sprijina;
 • trabuie schimbata sau refacuta dupa 3-4 ani;
 • de multe ori nu are stabilitate in timpul vorbtului si masticatiei si de aceea este greu acceptata;
 • volumul mare si intinderea pe o suprafata mare a osului.

Placa dentara se indica in situatia pirderii multor dinti ca urmare a extractiilor terapeutice sau ca urmare a unor traumatisme ce s-au soldat cu edentatii extinse. Inainte de a se confectiona placa dentara definitiva este bine sa asteptam pana la remodelarea primara a osului 1-2 luni. Cu cat perioada de asteptare este mai scurta dupa extractie sau traumatism cu atat proteza isi va pierde adaptarea pe campul protetic si va trebui rebaza.

Datoriata unei suprafete scazute a osului mandibular de multe ori proteza acrilica inferioara nu poate avea o stabilitate suficienta pentru masticatie si vorbit. In aceasta situatie se pot folosi 2-3-4 implanturi pentru a-i oferi potezei un punct de sprijin. Proteza se mentine pe implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale.

Pentru a mentine un volum osos suficient mai mult timp in unele situatii medicul stomatolog decide pastrarea unor radacini sub proteza acrilica. Acest tip de placa dentara se numeste supraprotezare. Stabilitatea pentru o placa dentara este mult mai buna in acest caz iar pierderea osoasa este mult incetinita.

O varianta in miniatura a placii dentare o reprezinta proteza Kemeny. Aceasta are aspectul unui fluturas si se indica in situatia in care se pierd unul sau doi dinti. Este folosita pe o perioada scurta de timp, de necesitate sau ca placa dentara provizorie.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro