fbpx

Noi tendinte de radiologie dentara

radiologie-dentaraCand vorbim despre radiologie dentara, vorbim despre o disciplina dental–maxilofaciala, in primul rand; o specializare a medicinii dentare. Or, aceasta priveste interpretarea ca diagnostic a imaginilor obtinute in urma radiografierii craniului unui pacient, si mai specific a dintilor.

Definitie si etimologie ...

Radiatia X, atat in sectorul de radiologie dentara, cat si in orice alt sector radiologic, se compune din raze X si reprezinta o forma de radiatie electromagnetica. Iar, in acest caz, majoritatea razelor X au o lungime de unda situata in segmentul 0,01 – 10 nanometri. Or, daca ar fi sa traducem aceasta lungime in frecventa, atunci aceasta ar fi intre 30 de petahertzi si 30 de exahertzi.

De asemeni, lungimea de unda a unei raze X este mai redusa decat cea a uneia ultraviolete, dar mai ampla decat cea a uneia gamma. Si, din punct de vedere etimologic, radiatia X mai este referita si ca radiatie Rontgen, dupa numele fizicianului Wilhelm Rontgen.

O piesa centrala ...

Radiologia reprezinta o piesa centrala in diagnosticarea si tratamentul dentar. De aici, s-a si dezvoltat sub-bransa de radiologie dentara. Or, respectiva sub-bransa cuprinde 9 alte abilitati tehnologice si tehnice, si anume:

 • tehnica radiografica intraorala: a) tehnica bisectarii in unghi, si b) tehnica paralelizarii – cea mai populara tehnica de radiologie dentara;

 • procesarea radiografiilor intraorale in camera de control a infectiilor;

 • generarea de raze X in capul tubului de raze X, cu radiatie X asupra cristalelor de halida argintata;

 • caracteristicile imaginii: a) contrast, b) densitate, c) detaliu, si d) distorsiune

 • biologia si protectia contra radiatilor vizeaza, la randu-i: prevenirea modificarile celulare si moleculare ale personalului operator, masuratorile de radiatie, protectia propriu-zisa a asistentului operator si a pacientului, dar si beneficiile si riscurile unei radiografii;

 • prezentarea leziunilor radiografice urmareste, si ea, identificarea timpurie a: infectiilor periapicale, carierea, traumatizarea locala, afectarea parodontala, lezarea orala bacteriala, precum si a altor anormalitati dentare;

 • radiografia extraorala, care vizeaza: a) articulatia temporo-mandibulara / ATM, b) sinusurile maxilare, si c) cefalometria;

 • imagistica digitala, care face trecerea de la o radiologie dentara traditionalista, pe baza de film si foarte multe radiatii, si chimicale, la una ultramoderna, usor manageriabila, relativ ieftina, dar mai ales... mai putin periculoasa!

 • managerierea pacientului presupune, in final, ca asistentul operator sa-si protejeze pacientul cu ajutorul unui „sort” de plumb, care sa il/o acopere de la umeri, pana la talie, bijuteriile si accesoriile trebuind sa fie indepartate temporar.

ROMF si RDMF – ce sunt ele? ...

ROMF si RDMF, ca acronime de radiologie dentara generala, reprezinta sub-disciplinele de radiologie oromaxilofaciala, si de radiologie dentara maxilofaciala. Iar, din punct de vedere tehnologic, radiografierea in sine tinteste structurile: craniofaciale, dentare si adiacente.

In cazul disciplinei de radiologie dentara, respectiv de ROMF, rezidentii trebuie sa incheie un ciclu universitar de 3 ani, dupa care sa aplice pentru un master de 2 ani. In cazul acestor pregatiri, studentul va fi temeinicit in:

 • fizica, biologia radiatiei si siguranta; radiatiei / radioprotectie;

 • tehnica radiologica;

 • patofiziologia bolii;

 • diagnostic radio-imagistic.

Si, pe langa medicul specializat in radiologie dentara, asistentul operator va trebui sa fie specializat atat in tehnica intraorala – cu filmul intre dintii pacientului -, cat si in cea extraorala – cu filmul in afara.

Din perspectiva sigurantei radiologice, insa, in prezenta radiologie dentara, radiatia tot mai joaca un rol potential distructiv asupra tesuturilor vii. Or, din aceasta cauza, atat asistentul radiolog, cat si pacientul trebuie sa se protejeze singuri si strict. Apoi, trebuie efectuate controale de preventie a infectiei dentare; post-radiografiere.

Mai mult, in termeni actuali de radiologie dentara, imagistica radiologica oromaxilofaciala include:

 • tomografia cu raza conica sau computerizata / TRC,

 • scanare tomografica multi-slice / STMS,

 • rezonanta magnetica / RMN,

 • tomografiere cu emisie de pozitroni / TEP,

 • scanare cu ultrasunete 3D si 4D,

 • radiologie dentara panoramica / RDP,

 • imagistica cefalometrica / CFM,

 • imagistica intra-orala / IO - radiografii: bitewing, periapicale si ocluzale

Si, aditional disciplinei de radiologie dentara, avem sialografiile, care reprezinta o serie de teste speciale, respectiv asupra canalelor excretoare ale glandelor salivare.

Alte metode de radiologie dentara implica: lumina vizibila, tomografia coerenta optic / TCO si tera-imagistica. Sunt metode atat in uz cotidian radiologic, cat si pe cale sa fie introduse pe scara larga.

Ce se poate evidentia ...

O radiografie dentara, prin actuala tehnica de radiologie dentara, poate evidentia fara probleme aspecte legate de:

 • restauratii cu iesituri de amalgam sau restauratii care cad,

 • carierea recurenta a vreunui dinte,

 • carierea interproximala a dintilor,

 • nivelul actual de tartru sau de tesut osos,

 • anatomia si patologia pulpara si radiculara,

 • structurile alveolare crestate si relatiile ocluzale / „calcatura” dintilor superiori si inferiori

Cateva metode de radiologie dentara ...

O metoda clasica de radiologie dentara, dupa cum am mentionat anterior, o reprezinta bitewing-ul. Adica, muscarea de catre pacient a unei piese asezata perpendicular pe un film pentru revelarea dintilor maxilari si mandibulari in ocluzie. Iar, cand vorbim despre radiologie dentara, scopul principal al metodei bitewing il reprezinta examinarea suprafetelor interproximale, precum si a nivelului crestal al dintelui. Mai mult, metoda bitewing poate fi atat orizontala, cat si verticala, filmul fiind amplasat intre coroanele dentare si limba.

Al doilea tip de filmare in actuala radiologie dentara, cel periapical, se refera la examinarea: coroanelor, radacinelor si a structurilor de sprijin ale acestora, respectiv ale celor dintr-o anumita zona a cavitatii orale. Astfel, tesuturile de sprijin includ:

 • osul alveolar,

 • lamina dura,

 • ligamentul parodontal,

 • spatiul membranos parodontal, precum si

 • 2-3 mm de tesut de sprijin de dincolo de apexul dintelui radiografiat

Periapicala, mai mult decat atat, este o tehnica de radiologie dentara special inventata pentru studierea anatomopatologica a zonei.

Si, in final, cel de-al treilea tip: cel ocluzal. Acesta este si tipul generalist de tehnica de radiologie dentara, care include intregul arc dentar: maxilar si mandibular. De asemeni, din cauza faptului ca filmul in sine este mai mare, tipul ocluzal poate releva si: dintii in supranumerar, dinti impactati, varfuri neglijate de coroane, chisturi sau, de ce nu, si tumori. Mai mult decat atat, in actuala radiologie dentara, filmul ocluzal poate urmari si sinusurile maxilare, dar si posibilele fracturi temporo-mandibulare sau alte patologii ale ATM. Or, principalele tehnici de filmare ocluzala sunt: a) cea topografica, si b) inter-sectionala.

Recunoastere internationala ...

In Statele Unite, Canada si Australia, de exemplu, cele doua sub-discipline de radiologie dentara sunt recunoscute de catre urmatoarele institute: Asociatia Dentara Americana, Colegiul Regal al Dentistilor din Canada si Colegiul Regal Australasiatic al Chirurgilor Dentari.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Aceasta adresa de email este protejata contra spambots. Trebuie sa activati JavaScript pentru a o vedea.

© 2009 - 2019 netdent.ro