fbpx

Nevoia de consimtamant informat in stomatologia romaneasca

consimtamant-informatAdunarea Generala Nationala a Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, intrunita la data de 25 iunie 2005, a adoptat, in temeiul Art. 50, 51 si 74 din Legea nr. 308/2004 privind exercitarea profesiei de medic dentist, Codul deontologic al medicului dentist din Romania. Din acest punct de vedere, insa, despre consimtamant informat, Art. 12 al Cap. I, din Anexa I a Codului, are de afirmat urmatoarele:

"Pentru orice manopera de diagnostic si tratament se va cere consimtamantul informat al pacientului. Daca aceasta comporta un risc crescut, se va cere consimtamantul informat in scris pe documentul de evidenta primara."

Or, ceva mai tarziu, Legea 95/2006 permite Codului, in baza Art. 11 din Cap. I al acestuia de aceasta data, urmatoarele:

"Pentru investigatiile paraclinice si planul de tratament, medicul este obligat sa ceara consimtamantul informat al pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia".

In acest sens, o informare metodica si constanta a d-voastra, a pacientului, trebuie sa se desfasoare sub auspiciile Art. 29 din Cap. II al Codului.

"Medicul dentist trebuie sa informeze periodic pacientul asupra derularii tratamentului.

Astfel, aveti dreptul sa solicitati inclusiv explicarea termenilor stiintifici si/sau tehnici ai procedurii stomatologice. Iar, daca nu va puteti semna, respectiv din pricina vreunei dizabilitati, acel consimtamant informat vi se va cere verbal. Acestea, in conditiile Art. 649, pct. 2, 3, 4 si 5 din Cap. III al Legii 95/2006.

Cat priveste categoriile analfabetilor sau ale nevazatorilor, acestora li se va citi cu voce tare textul Acordului, proces urmat de o mentiune scrisa a medicului dentist privind discutia purtata. Mai mult, in acel Acord cu mentiune, trebuie sa existe dovada purtarii unor discutii pe teme precum: diagnosticul afectiunii, natura si scopul tratamentului, riscuri si consecinte ale tratamentului sugerat, alternative viabile de tratare, dar si riscuri si consecinte ale acestora. Toate acestea cf. Art. 18 al Cap. II din Cod si/sau cf. Art. 647, pct. 6 si Art. 649, pct. 1 din Cap. III al Legii 95/2006.

De fapt, cf. Art. 649, pct. 1 si 2 din Cap. III al Legii 95/2006, medicul si asistentul sau pot raspunde civil in cazul in care nu obtin un consimtamant informat din neglijenta sau din indiferenta fata de proceduri. Si, daca refuzati aplicarea oricarui tip de tratament, si prognosticul afectiunii, pornind de la acest considerent, respectiv cf. Art. 647, pct. 6 din Cap. III al legii.

Retineti insa faptul ca, daca refuzati si tratamentul, si exprimarea acestui fapt in scris, medicul d-voastra stomatolog o poate face in locul d-voastra sau chiar si in cel al reprezentantului legal, care va poate insoti in acel moment, cf. Art. 22, pct. 1 din Cod si/sau cf. 637, pct. 6 din lege. Or, acest aspect, de consimtamant informat, este valabil nu numai pentru pacient, ci si pentru reprezentantul legal al acestuia, in caz de neimplinire a majoratului sau, mai rau, de dizabilitate fizica cf. Art. 21, pct. 1 si 2 ale Cap. II din Cod si/sau cf. Art. 647, pct. 8 din Cap. III al Legii 95/2006.

Acum, in caz de forta majora, cf. Art. 16, pct. 2 din Cod si/sau cf. Art. 874 al Legii 95/2006, cand nici parintele, nici vreun alt reprezentant legal nu este prezent, pacientul minor - dar avand peste 16 ani cf. pct. 2, Art. 648 din Legea 95/2006 - si care prezinta vreo dizabilitate de ordin fizic sau psihic, poate beneficia de lucrarea dentara cu pricina. Notiunea de consimtamant informat stomatologic beneficiaza si de asemenea exceptii.

Asadar, daca actul medical in speta depinde de un termen-limita - daca afectiunea nu suporta amanare -, medicul sau asistentii sai sunt acoperiti din punct de vedere legal. Uneori, nu exista timpul necesar pentru a obtine aprobarea Autoritatii Tutelare in asemenea cazuri! Fapt stipulat si in cadrul Art. 21, pct. 1 si 2 ale Cap. II din Cod.

In acest sens, definitia fortei majore, cf. Art. 16, pct. 2 din Cap. II al Codului este urmatoarea:

"Se considera urgenta medico - dentara daca pacientul are nevoie de ingrijiri medicale imediate pentru controlul durerii, infectiei sau sangerarii."

De altfel, acest context este prevazut si in textul Art. 649, pct. 2 din Cap. III al Legii 95/2006.

Din punctul de vedere al cercetarilor clinice, insa, daca medicul d-voastra stomatolog intentioneaza sa le efectueze, acest fapt poate fi indeplinit numai prin semnarea unui formular de consimtamant informat, cf. Art. 21, pct. 3 si 4, dar si cf. Art. 27, pct. 1 si 2 ale Cap. II din Cod.

Raspunderea civila si penala ...

In cazul in care va simtiti a fi fost inselat/inselata cu privire la serviciile medico-dentare oferite de un anume cabinet, respectiv din mai multe puncte esentiale de vedere, si daca acest lucru se poate dovedi, nu ezitati sa reclamati aceste fapte! Si totul ar putea incepe de la faptul ca medicul sau personalul sa nu va prezinte nici un fel de formular de consimtamant informat. Acesta ar putea fi un indiciu graitor.

Astfel, in temeiul Art  480, pct. 3 din Legea 95/2006, puteti sesiza Colegiul Medicilor Dentisti din Romania pentru ca acesta, la randul sau, sa poata lua masuri civile contra practicianului dentist in cauza. Or, un practician care va refuza fie dreptul la consultatie sau tratament, fie la semnarea unui consimtamant informat, in baza Art. 473, pct. 1 al aceleiasi legi, se face pe deplin raspunzator, cel putin civil.

Cat priveste raspunderea penala a medicului dentist - nu doar in caz de neutilizare a paletei de formulare de consimtamant informat -, practicarea fara licenta a meseriei liberale de dentist/stomatolog reprezinta o infractiune cat se poate de serioasa si… se poate pedepsi conform legilor in vigoare. De fapt, cf. Art. 480, pct. 1 al Legii 95/2006, avem formularea clara asupra faptului:

“Practicarea profesiei de medic dentist de catre o persoana care nu are aceasta calitate constituie infractiune si se pedepseste conform Codului penal.”

Exemple negative, necesitati si concluzii ...

Iata un exemplu de aparent malpraxis, dar mai ales de neintelegere si inducere in eroare. Un exemplu negativ care ar fi putut fi evitat daca ambele parti ar fi fost foarte atente la Art. 12 al Cap. I, si la Art. 26 al Cap. II din Anexa I a Codului, precum si la Art. 11 din L95/2006 privind acest consimtamant informat nou pentru noi.

"(...) cu privire la garantare, pot spune ca dentistii care garanteaza ii momesc de fapt pe clienti, fac o prostie pe care si-o asuma, fac concurenta neloiala. Codul nu prevede garantarea nicaieri in lume. Noi suntem o profesie liberala. Codul a fost facut la nivel central, cu specialisti, este perfect legal si justificat.", sustinea in 2010 prof.-dr. Constantin Radauceanu, presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, in cazul unei paciente care isi acuza medicul stomatolog de malpraxis.

D-ei solicita despagubiri substantiale din partea clinicii unde s-a dus ca sa i se aplice o proteza pentru dintii 4 - 4 si 4 - 8. Desigur, proteza a esuat, medicul care i-a aplicat-o oferindu-i o garantie pentru 10 ani, insa. Stomatologi cu experienta, inclusiv din Italia, au confirmat calitatea foarte proasta a lucrarii, pe de alta parte. Astfel, “ünealta” aceasta deontologica, care poarta denumirea de consimtamant informat, este foarte necesar pentru a putea preveni asemenea situatii de neintelegere, dar si de... inducere voita in eroare, uneori.

In concluzie, in sensul celor prezentate mai sus, la nivelul central al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, a fost elaborat si aprobat urmatorul  formular de consimtamant informat, reprodus aici cf. Art. 33, pct. 1, alin. b si c, din Legea 8/1995 privind drepturile de autor si drepturile conexe ... .

Desigur, mai exista si alte tipuri de consimtamant informat stomatologic, respectiv pentru diverse tipuri de tratament, precum: endodontice, protetice fixe, parodontale, complexe, chirurgicale.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro