fbpx

Materiale dentare. Generalitati.

instrumente-si-materiale-dentareMaterialele dentare sunt folosite in clinicile de stomatologie pentru numeroase afectiuni. Sunt multe tipuri de astfel de materiale, iar caracteristicile acestora depind in primul rand de afectiunea pe care o are pacientul. Putem enumera ca exemple pansamentele temporare, plombele, implanturile, materialele pentru amprenta dentara, acele sau coroanele.

Materiale de amprenta ...

In stomatologie, amprenta reprezinta replica cu ajutorul caruia se construieste un model ce va fi utilizat in realizarea unei lucrari protetice. Un material de amprenta trebuie sa indeplineasca anumite conditii ca elasticitate, fidelitate, precum si rezistenta. Exista numeroase materiale de amprenta, fiecare cu proprietati unice: alginate, polisulfide, siliconi, polieteri, materiale fotopolimerizabile, materiale termoplastice, materiale bucoplastice etc.

Alginatele sunt materiale de amprenta ce au in compozitia lor saruri ale acidului alginic. Siliconii pot fi si ei utilizati cu succes in tehnica dentara, ei fiind de doua tipuri: de condensare si de aditie. Siliconii prezinta avantaje precum priza rapida, insolubilitatea in apa si solventi organici, precum si o rezistenta mecanica buna.

Pansamentele temporare ...

Pansamentele temporare sunt materiale dentare care se folosesc in cazul in care pe dinte se va lucra o perioada indelungata. De exemplu, daca nervul trebuie scos, in spartura se va introduce un pansament temporar, imbibat intr-o substanta care omoara nervul, iar peste o saptamana pacientul va reveni pentru ca pansamentul sa fie scos. Acestea sunt folosite pentru a proteja canalul si radacina dintelui. De asemenea un rol important il au substantele antiseptice si antibioticele de canal ce sunt introduse in timpul procedeului.

Astfel in timpul procedeului de obturatie de canal, endodontistul va curata canalul dentar (radicular), va inlatura bacteriile, precum si fragmentele de dinti si tesuturi. Apoi va introduce un antiseptic precum hidroxidul de calciu (CaOH) si chiar un antibiotic in camera pulpara pentru a neutraliza bacteriile ce au ramas.

Canalul radicular si camera pulpara vor fi apoi uscate, si umplute cu un material permanent de umplere pentru a inlocui pulpa. Alte substante folosite ca antiseptice sunt solutiile Klumsky, Walkhoff sau tricrezolformalina. Pentru curatarea canalului pte fi folosit hipocloritul de sodiu (NaClO), iar pentru sigilarea acestuia se poate folosi gutaperca.

Plombele ...

Plombele sau obturatiile dentare, sunt tratamente de restaurare a dintelui, dupa ce acesta sufera o fractura, carie sau o fisura. Sunt anumiti factori care influenteaza durabilitatea si longevitatea unei plombe: materialul din care aceasta este facuta, sanatatea orala a pacientului si starea dintelui la momentul executarii lucrarii.

Cele mai folosite materiale pentru plombe sunt compozitele dentare datorita rezistentei, dar si esteticii. Aceste materiale au facut ca plombele invizibile sa devina un obiectiv usor de realizat, avand proprietati optice deosebite. Rezistenta mare pe care o prezinta este un atu pentru dintii posteriori, care pe langa estetica au nevoie de duritate.

Amalgamele dentare sunt din ce in ce mai rar folosite datorita lipsei de estetica dar si datorita posibilelor efecte nocive pe care acestea le-ar putea avea.

Glasinomerii ...

Sunt mult mai estetici decat amalgamele, apropiindu-se de culoarea naturala a dintilor. Sunt recomandati pentru plombe la copii, pe dintii temporari, dar si la adulti pentru dintii posteriori. Nu au o durata de viata foarte mare, aceasta fiind de 2-5 ani. Glasinomerii de asemenea elibereaza fluor sistematic, avand astfel un important efect cariostatic.

Astfel, glasinomerii au un efect de remineralizare, intrucat smaltul are o rata mare de absorbtie a fluorului eliberat din glasinomeri. Dupa aproximativ o luna de la implantarea glasinomerilor, se poate observa o rezistenta crescuta a smaltului la nivel microscopic. Efectul de eliberarea de fluor este de asemenea mai puternic in cazul glasinomerilor decat in cazul compozitilor pe baza de rasini bogate in fluor. Glasinomerii au astfel un efect de prevenire a cariilor, fiind mai eficienti decat amalgamul din acest punct de vedere.

Implantul dentar ...

Implantul dentar este o interventie chirurgicala, prin care se introduce o radacina din titan, pe arcada dentara. Un material mai bun, inlocuitor al titanului, este zirconia. Zirconia are anumite avantaje fata de titan, neprovocand reactii alergice, iritatii si avand o rezistenta sporita.  Desi in trecut durerea era una dintre marile temeri ale pacientilor, in stomatologia moderna, aceasta pare sa nu mai fie o problema, multi pacienti sustinand ca s-au simtit mult mai confortabil in timpul unui implant recent decat in cele trecute. Varsta nu este importanta, doar starea de sanatate generala a pacientului. Pentru un implant dentar majoritatea clinicilor de stomatologie cer pacientului sa aiba analizele standard efectuate cu cel mult o luna inainte. Aceste analize pot fi efectuate in baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Coroana dentara ...

Coroana dentara este o lucrare care acopera partea vizibila a dintelui. Coroanele dentare difera foarte mult, si au preturi variate in functie de materialul din care sunt alcatuite.

Coroana dentara integral ceramica

Este cea mai  calitativa coroana dentara. Este folosita in special atunci cand estetica este importanta, pentru dintii din fata. Pentru confectionarea ei sunt folosite ceramici speciale.

Coroana ceramica cu schelet de zirconiu

Este o coroana dentara foarte calitativa. Rezistenta si estetica acestui tip de coroana sunt foarte mari.

Coroana ceramica cu schelet de aur

Este foarte buna datorita proprietatilor aurului. Acesta nu corodeaza niciodata, si este tolerat foarte bine de organism. La pretul manoperei se adauga pretul gramajului aliajului de aur.

Exista si coroana ceramica cu schelet de titan. Titanul desi nu este un metal nobil, este tolerat de organism si are o multime de atributii in sfera medicala. Diferenta de pret fata de lucrarea cu aur nu este mare, nici calitatea lucrarii nu este cu mult diferita.

Coroana ceramica cu schelet metalic simplu

Este cea mai accesibila coroana dentara ceramica. Nu este la fel de calitativa ca si coroanele precedente, este alcatuita din aliaje metalice simple de tipul crom-nichel, crom-cobalt etc, insa este net superioara coroanelor metalo acrilice si metalo compozite.

Coroanele metalo compozite, coroanele metalo acrilice si coroanele total metalice

Sunt coroanele dentare cele mai accesibile ca pret, acestea avand o calitate mult mai redusa decat cele ceramice. Coroanele metalo compozite au o structura asemanatoare materialului din care sunt facute obturatiile foto-polimerizabile. Acestea au o structura net inferioara ceramicii. Coroana metalo acrilica are o rezistenta si o estetica destul de mica, insa are un pret redus. Coroana metalica are o rezistenta mare, dar estetica sa lasa de dorit.

Coroana provizorie

Este un tip special de coroana, care se fixeaza provizoriu in gura, in pozitia in care va fi fixata coroana definitiva, in timp ce aceasta este in lucru.

Coroana pentru implant

Este de recomandat ca acest tip de coroana sa fie din ceramica. Pretul este destul de ridicat.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares