fbpx

Macro-segmentele de preturi in stomatologie

preturi-stomatologieOdata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, turismul dentar de la noi nu numai ca a "explodat", pur si simplu! Insa, nu numai atat. Includerea noastra a condus si la o oarecare stabilizare a macro-segmentelor de preturi in stomatologie, respectiv pentru: examinari, interventii si lucrari.

Odata cu U.E. ... si Criza ...

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana / U.E., in 2007, a insemnat si trimiterea unui semnal pozitiv in directia turismului dentar. Mai mult, a insemnat trimiterea semnalului si in directia reglementarii macro-segmentelor de preturi in stomatologie pentru: examinari, interventii si lucrari de tehnica dentara. Or, in Romania, in functie de procedura de trebuinta, aceste preturi in stomatologie variaza destul de mult, in functie de cabinet.

Criza economica globala a avut un efect puternic asupra bugetului personal al pacientului occidental. Or, tocmai din aceasta cauza, cei mai multi dintre acestia se indreapta acum spre tarile ex-comuniste pentru a beneficia de segmente de preturi in stomatologie foarte avantajoase. Turismul dentar este in plin boom si in Romania, mai ales ca si calitatea serviciilor se situeaza la standarde unional europene. Si cei mai multi dintre acesti turisti sunt sud-irlandezii.

Diferenta fata de: Vest, Sud si Nord ...

In tari sud- si vest-europene, precum: Italia, Spania si Franta, insa, respectivele preturi in stomatologie sunt la jumatate cat cele din Marea Britanie. Iar, in cele nord- si est-europene, precum: Germania, Polonia si Ungaria, aceste preturi in stomatologie sunt la sfert fata de cele britanice. Totusi, cele din Romania si Bulgaria, de exemplu, sunt cu 60-70% mai mici decat cele din Regatul Unit si chiar mai mici decat cele din tarile nord- si est-europene!

Oferta complementara ...

Fata de tarile din Europa Vestica si Sudica, de exemplu, turistul dentar venit in Romania poate gasi o serie de preturi in stomatologie de pana la 5-6 ori mai mici. Iar calitatea? Este asigurata, si inca la nivel occidental!Mai mult, prin diversele agentii de turism de nisa, puteti gasi liste cu respectivele cabinete, din acele tari vizate. Listele sunt pentru ca sa le evaluati si din punctul de vedere al acestor noi preturi in stomatologie. Acum, posibilitatea de a vizita locuri pitoresti, dar si de a beneficia de un set complet de solutii dentare de inalta calitate, la preturi in stomatologie foarte competitive cu cele occidentale, atrage turistul dentar in tara noastra. De fapt, raportul calitate servicii – preturi in stomatologie face diferenta! De asemeni, Ministerul Dezvoltarii Regionale a Turismului din Romania a propus amplificarea serviciilor turistice medicale din tara. Astfel, spa-ul si wellness-ul ar putea fi incluse destul de curand in oferta de servicii de turism macro-medical.

Justificarea ...

In Romania, respectivele preturi in stomatologie isi gasesc pe deplin justificarea in simplul fapt ca personalul unui cabinet dentar privat este instruit la fel de bine precum cel al unui cabinet privat din... Marea Britanie, sa zicem? Or, atat in Anglia, cat si in Irlanda, de exemplu, calitatea serviciilor dentare este una exceptionala, dar si de... "piperata". Pe cand, in restul tarilor vest-europene, precum Italia si Spania, preturile in stomatologie se situeaza pe undeva la jumatate sau la mai putin de jumatate decat cele britanice.

Intr-adevar, cand vorbim despre Europa de Est si Centrala, atunci ne referim la niste preturi in stomatologie de cel putin 10 ori mai mici, dar la aceeasi calitate. Si mai trebuie spus ca personalul dintr-un cabinet stomatologic privat romanesc cunoaste una sau mai multe limbi de circulatie internationala, respectiv la un nivel mediu-spre-avansat. Acest fapt reasigura turistul dentar de competenta si seriozitatea actului medical!

Cateva detalii inainte de a sosi la noi ...

Ca romani din diaspora, sa puteti beneficia de un program personalizat - privind: itinerariul, durata si costul excursiei dentare -, dar mai ales de cele mai bune preturi in stomatologie, va fi nevoie sa oferiti agentiei de turism dentar alese urmatoarele detalii:

 • o radiografie panoramica,

 • data exacta a sosirii d-voastra,

 • un numar de telefon mobil sau o adresa de e-mail la care puteti fi contactat/a, dar si

 • timpul pe care doriti sa il petreceti in Romania

TVA – absent! ...

Un aspect foarte important in legatura cu noile segmente de preturi in stomatologie, il reprezinta TVA. Or, aceasta a fost de curand propusa pentru ??? de catre Guvernul Romaniei. Iar, intr-un cadru general, trebuie retinut faptul ca serviciile medicale si livrarile de produse de nisa nu sunt supuse regimului de TVA. Mai mult decat atat, transportul turistic ??? la o TVA de ??? %.

Macro-segmentele ...

Potrivit unor studii recente de specialitate privind segmentele de preturi in stomatologie, realizat in 9 state membre ale U.E., s-a evidentiat faptul ca acestea variaza foarte mult. Variaza de la cateva zeci, la cateva sute de euro. Or, pentru a vizualiza mai bine aceste discrepante dintre respectivele preturi in stomatologie, va propunem urmatorul tabel:

 • consultatii primare – in Marea Britanie, segmentul este de 18-20 €, pe cand in Romania, acesta este GRATIS, in general

 • consultatii de specialitate – in Marea Britanie, segmentul este de ???, pe cand in Romania, este de 30-100+ RON

 • stomatologie pediatrica / tratarea copiilor prin inhalosedare – in Marea Britanie, de ??? €; in Romania, de ??? RON

 • parodontologie / tratarea bolilor gingivale si endodontie / tratarea pulpei dentare si obturatia radiculara– in Marea Britanie, de 12-115+ €; in Romania, gratuit-200 RON

 • estetica dentara / bleaching-uri, protezari din ceramica si portelan, filling-uri de rasina – in Marea Britanie, de 20-740+ €; in Romania, de 60-2.700 RON

 • implantologie dentara si chirurgie orala / implantare dentara si operatii cu lambou – in Marea Britanie, 58-2.000 €; in Romania, de 1.225-3.700+ RON

 • ortodontie / corectarea aranjamentului natural al dintilor si aplicarea de: aparate dentare, proteze fixe sau de proteze mobilizabile – in Marea Britanie, segmentul este 2.250-9.850 €; in Romania, de 50-22.540 RON

Avertismente din partea CDE! ...

Actuala "plaja" de macro-segmente de preturi in stomatologie risca sa fie amenintata de catre un grup de 32 de asociatii si 30 Camere de Comert, din 10 state membre ale U.E. - Consiliul Dentistilor Europeni / CDE. Iar, acestea, totalizand 320 de mii de specialisti in medicina stomatologica, au avertizat asupra potentialelor pericole din... turismul dentar. Astfel, CDE este de parere ca, odata sosit intr-o tara est-europeana, turistul dentar va beneficia intr-adevar de servicii la cea mai inalta calitate, precum si de preturi in stomatologie destul de mici, dar nu si... constante, post-tratament. Or, acesta este un fapt adevarat care conduce CDE la militarea impotriva turismului dentar sau la moderarea acestuia, cel putin. Totusi, pana la reglementarea respectivelor preturi in stomatologie si/sau tarife, in tarile din care provin turistii dentari, va mai trece destul timp.

N.B. In cazurile prezentate mai sus, aceste macro-segmente de preturi in stomatologie din Marea Britanie sunt exprimate in Euro, fara TVA si en detail, respectiv in ambele tipuri de sisteme de servicii medicale. In Romania, insa, ele sunt exprimate in RON, si tot fara TVA, respectiv en detail, dar numai in sistem privat. De asemenea, segmentele au fost stabilite in functie de clinicile mari si private atat din Romania, cat si din Marea Britanie.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares