fbpx

Laserul dentar - O alternativa reala in clinicile stomatologice din Romania

laser-dentarIn primul rand, laserul dentar - prezentat lumii stomatologice si aprobat pentru prima oara in 1994, in Statele Unite -, functioneaza pe principiul combinarii laserului cu apa, raza fiind emisa sub forma de puls, astfel incat interventia sa fie complet nedureroasa si minim invaziva pentru pacientul aflat in scaunul stomatologic. O asemenea unealta, mai mult decat atat, este folosita intocmai precum o freza stomatologica obisnuita. Spre exemplu, aceasta poate fi utilizata pentru: indepartarea tesutului dentar cariat si pregatirea smaltului in vederea realizarii unei coroane dentare, curatarea si remodelarea gingiilor, biopsia tesuturilor orale in vederea confirmarii sau infirmarii diagnosticului de cancer oral, si nu in ultimul rand, pentru albirea cu ajutorul unei solutii speciale activate prin laserul dentar.

Avantajele si dezavantajele laserului dentar ...

Laserul dentar prezinta urmatoarele avantaje: provoaca mult mai putina durere, iar pacientii sunt mai putin anxiosi, precum si reduce tumefierile si sangerarile gingivale. Or, din celalalt punct de vedere, al dezavantajului, aflati ca un laser dentar, pe cat pare acesta – si chiar este! - de grozav, pe atat acesta nu poate suplini nevoia de freza din cauza ca:

  • nu elimina nevoia de anestezic;
  • nu poate fi folosit pe dintii deja obturati / plombati;
  • nu poate umple cariile dintre dinti si/sau din jurul unor plombe mai vechi;
  • nu poate realiza de unul singur prepararea dintilor pentru coroane dentare;
  • in cazul lucrului pe dintii adiacenti sau din cadrul "puntilor" dentare, poate afecta integritatea acestor lucrari protetice / proteze sau a dintilor invecinati.

Laserul dentar poate fi folosit in combinatie directa cu freza, mai ales atunci cand trebuie: modelata plomba, ajustata ocluzia dentara / muscatura, dar si lustruit smaltul.

O solutie alternativa: tehnologia iPlus ...

Aceasta tehnologie (n.red., nu aparatul!) este prezenta in cadrul catorva aparate de ultima ora in stomatologia internationala. Factorul deosebit pe care il prezinta aceasta e tocmai faptul ca functioneaza pe baza de impulsuri laser protejate de minijeturi de apa. Astfel, smaltul si gingia sunt protejate mai eficient. De fapt, tehnologia cu pricina promite cele 3 de "fara": "Fara injectie! Fara freza! Fara durere!"

Obturatia de canal nedureroasa - Deja o realitate! ...

Poate ca multi dintre d-voastra, care ati suferit o astfel de interventie (sau mai multe), va ganditi ca nu poate fi posibila, insa este, iar tehnologia (n.red., nu aparatul!) EndoLase vine la pachet cu cea iPlus tocmai pentru a demonstra acest lucru.

EndoLase vine, asadar, cu o noutate absoluta! Acesta patrunde adanc in canalul radicular al dintelui pentru a distruge flora bacteriana de acolo, dar si elimina o eventuala intoxicare cu hipoclorit de sodiu, substanta antiseptica ce se foloseste in mod normal pentru curatarea canalelor radiculare.

Rezervele ADA in ceea ce priveste laserul dentar ...

Ce este ADA, in primul rand? ADA este acronimul pentru Asociatia Dentistilor din America, iar rapoartele sale in domeniul chiuretajelor dentare cu laser dateaza pana in 2007, cel putin. Or, in acestea, membrii Consiliului isi exprima rezerva cu privire la beneficiile nete pe care pacientul le-ar putea obtine apeland la o astfel de varianta, neexistand date suficient de credibile in favoarea laserului dentar aici; instrumentarul clasic are un randament asemanator laserului dentar potrivit acestor rapoarte. Dar, desigur, in alte cazuri care o impun, tehnologia EndoLase, spre exemplu, poate fi folosita cu mult succes, si inca la scara larga!

Laserul dentar de tip wireless ...

Pana in urma cu cativa ani, laserul dentar suferea de "sindromul" fibrelor optice, precum si de cel al puterii / intensitatii relativ scazute. Cu alte cuvinte, nu era nici portabil, si nici nu avea o eficienta superioara instrumentarului clasic in lupta impotriva infectiilor dentare.
Toate acestea s-au schimbat in momentul aparitiei tehnologiei Laser-in-Handpiece (Laser-in-dispozitivul-de-mana), fapt care i-a eliberat pe stomatologii de pretutindeni de corvoada combinata a timpului de reincarcare, precum si de cea a mobilitatii. Iar, pe pacienti, la randul lor, i-a eliberat de: durere, zgomot si anxietate.

Mai mult, odata cu incorporarea acestei tehnologii de laser dentar, "frezele" de tip nou au inceput sa beneficieze de o frecventa mai mare a pulsatiilor laser, ceea ce a condus la o mai buna si mai sigura curatare a: tartrului, cariilor si gingiilor. Si, drept urmare acestei incorporari, unele dintre sisteme nici nu mai prezinta nevoia de sisteme de racire si/sau de stabilizatoare, iar interfata grafica a fiecarei unitati mobile de instrumentar laser a devenit, si ea, din ce in ce mai prietenoasa, putandu-va asigura pe d-voastra, pacientii, de o distributie exacta a energiei in acele capete de "freza" laser, precum si de cea a jeturilor de apa.
Prin urmare, cum tehnologia laserului dentar continua sa avanseze, iar dimensiunile unitatilor mobile de instrumentar sa se micsoreze, nu ar fi de mirare ca stomatologii sa aiba, in urmatorii 10 – 15 ani, adevarate truse "toate-intr-una" (all-in-one) care sa suplineasca in totalitate dulapurile mobile de 1 m in inaltime si cativa zeci de cm in suprafata, in prezent.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro