fbpx

La stomatolog - paralele si paradoxuri

la-stomatologDe mici, ne-a fost insuflata teama de a face o vizita la stomatolog. Or, mai intai, ni se spunea ca "nenea dentistul" ne va da cu "albinuta" la dintisori – care, apropo, scoate niste sunete infioratoare si doare! -, mai ales daca nu eram cuminti, si daca nu ne ingrijeam dantura. Iar, mai apoi, pe masura ce ne transformam in adulti, ne era fie teama din cauza ca nu aveam cu ce ne achita consultatia sau lucrarea stomatologica (detartrare, plombare, albire, obturatie, "puntare", protezare, chirurgie), fie din cauza ca se (mai) intampla ca unii dentisti sa nu foloseasca echipament tocmai perfect sterilizat.

Pe de alta parte, conditiile de la privat au ridicat standardul general dupa care intreaga "casta" de medici stomatologi romani de stat – cat a mai ramas din aceasta... - ar trebui sa se ghideze. Or, aceste standarde sunt: achizitionarea si introducerea de tehnici moderne de inhalosedare ("funny gas" / gaz ilariant sau protoxid de azot si oxigen) - conforme cu Normele europene in vigoare privind practica stomatologica generala – si de imagistica dentara tridimensionala, dar si prin specializarea si licentierea cadrelor stomatologice in utilizarea aparatelor de monitorizare (electrocardiografe, sisteme de distributie inteligenta a jetului de apa si/sau de hipoclorit etc) si a instrumentarului chirurgical pe baza de laser ("freze" silentioase si foarte eficiente, lampi fotopolimerizante si rapide etc), respectiv de ultima ora. Prin urmare, o vizita la stomatologul privat roman poate sa va schimbe radical (in sens pozitiv!) opinia cu privire la acesta si la mediul de specialitate in sine. Iata ca se poate si astfel! In plus, prin noile tehnici de inhalosedare, nici nu simtiti vreun disconfort pe parcursul procedurii stomatologice, dar va si alunga starea de angst / teama. Iar imagistica 3-D, la ora actuala, desi se bazeaza inca pe razele X, putem spune cu certitudine ca este cu mult mai exacta, mai ales daca alegeti sa va faceti examinarile la o clinica privata si de renume.

Starea curenta a dintilor nostri ...

Conform studiilor de specialitate, din pacate, mai mult de 80% dintre adolescentii Romaniei, cu varste de pana la 17 ani, sufera de carierea danturii lor, unul din doi necesitand aparat dentar, iar o mare parte ignorand pur si simplu nevoia consultarii danturii lor la stomatolog. Sau, la fel de rau, acestia nu au banii necesari incat sa-si permita o consultatie de calitate daramite o lucrare mai complexa si de amploare. Or, in acest peisaj deloc placut (si neigienic!), solutia ar fi ca atat campaniile de constientizare publica privind sanatatea dintilor sa fie cat mai mult promovate - inclusiv aflandu-va in cabinet, la stomatolog, iar acesta sa va ofere mici lectii de intretinere a dintilor d-voastra -, cat si o realocare si/sau suplimentare de fonduri bugetare Ministerului Sanatatii Publice sa fie posibila astfel incat o (poli-)clinica stomatologica de stat sa nu mai "beneficieze" de o asigurare pe un pansament calmant si una-doua plombe de pacient. Si, eventual, pentru o extractie de masea cu echipamente "usor" nesterile. Asadar, starea dintilor nostri, igiena noastra orala, s-ar putea imbunatati substantial in viitorul apropiat, si anume daca nu doar privatul, ci si statul ar face mai multe eforturi in aceasta directie, respectiv daca ar exista suficienta vointa, bineinteles.

Cu ce ne mai putem mandri ...

Cu un numar foarte mare de absolventi de Medicina stomatologica, se pare! Spre exemplu, avem peste 15.000 de dentisti, iar, in 2011, cel putin, la fiecare suta de mii de locuitori, erau cate 36 de tineri stomatologi romani, insa doar in mediul urban. In cel rural, precum am mai mentionat, foarte putini. Or, desi numarul lor a crescut cu pana la 10.000 in doar un deceniu, nu inseamna un lucru neaparat rau. Dimpotriva, este foarte indicat ca o tara sa aiba cati mai multi specialisti adevarati in sectorul lor de activitate, insa conditia ar fi ca acestia sa nu migreze spre tari vest- si nord-europene care ii remunereaza mai bine, si care nu sunt atat de corupte in toate activitatile lor.

Va mai veni stomatologul roman si la tara, in Romania? ...

Aceasta este intrebarea! Or, momentan, anuntandu-se la stat o concurenta nemaivazuta si nemaiauzita - de 10 studenti pe un singur loc, la fara taxa! -, iar majoritatea dorindu-si o "evadare" in spatiul unional european, dar tot la tara, se pare ca sansele de a vedea medici si asistenti stomatologi foarte bine pregatiti in mediul rural romanesc, raman la fel de mici ca si pana acum. In schimb, in mediul nostru urban, aflati ca suntem suprapopulati de catre (ultra-)specializati in domeniu! Specialisti stomatologi care, in mare parte, doresc sa plece din tara pentru a putea profesa in liniste, departe de "mica coruptie", si de netransparenta in selectarea cadrelor. La fel doresc si viitorii studenti la Stomatologie chiar daca plata nu este atat de grozava pe cat se zvoneste.
De fapt, nici in Occident nu ar avea sanse la o remunerare mai buna, dar ar fi o schimbare, iar atunci solutia ar fi ca politicile noastre in domeniu sa se schimbe cu 180 de grade si medicul stomatolog de tara sa poata veni cu pregatirea sa de la oras, din marile policlinici de stat si private, respectiv cu preturi accesibile, ca sa nu mai vorbim despre asigurarile de sanatate care, in prezent, nu acopera tratamentele dentare complexe.

Sa fie turismul dentar solutia? ...

Solutia privind revigorarea bugetului de stat pentru Sanatate, in general, si cel al medicinei dentare, in particular, desigur. O revigorare prin contributiile substantiale pe care sectorul privat de nisa le poate avea asupra celui de stat, de nisa. Or, desi suntem deja in topul tarilor cele mai vizate din acest punct de vedere, vizita la stomatolog nu mai este atat de practicata chiar de catre pacientul roman, ci doar de catre cel... strain. Mai exact, de catre cel occidental, acesta gasind la noi preturi si tarife cu pana la 70% mai scazute decat in Vest, unicii concurenti reali pe care ii avem in acest sector fiind bulgarii si maghiarii. Acestia din urma le practica la cote putin mai joase. De ce, insa, nu se prezinta la dentist la fel de multi romani? Un raspuns oarecum simplu in aceasta privinta l-ar putea constitui veniturile pe cap de locuitor in Romania. Iar, aici, din pacate, situatia e putin mai complexa. Si, tocmai din aceasta cauza, turismul dentar poate fi o solutie fiabila.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro