Instructiuni postoperatorii chirurgie parodontala si implanturi dentare

indicatii-postoperatoriiInstructiunile postoperatorii interventiilor parodontale sau inserarii implanturi dentare sunt menite sa minimizeze discomfortul postoperator si sa va informeze asupra situatiilor clinice care necesita ingrijiri speciale.

Daca sunteti fumator este foarte important sa nu fumati in primele 3 zile dupa interventia chirurgicala. Fumatul este un factor favorizant al infectiilor si durerilor postoperatorii si intarzie vindecarea plagii.

Durerile postoperatorii moderate reprezinta un fenomen obisnuit in primele 2-3 zile dupa interventia chirurgicala.Se recomanda analgetice uzuale (Algocalmin fiole).

Tumefactia de intensitate medie a obrazului este o consecinta obisnuita a interventiei chirurgicale. Pentru a preveni si diminua tumefactia se recomanda:
- utilizarea unei pungi cu gheata care se aplica alternativ: se mentine 20 minute si apoi se indeparteaza 10 minute (puteti face un astfel de pachet cu geata astfel: intr-o punga de plastic puneti gheata din congelator pe care o zdrobiti apoi. Pachtul astfel realizat se infasoara intr-un prosop si apoi se poate aplica pe fata).

O sangerare usoara (cat sa coloreze saliva) este considerata normala. Daca apare o sangerare profuza aplicati o compresa sterila peste plaga si tineti strans muscat pe ea 30 minute. in acelasi timp tineti capul ridicat pe perna. Daca sangerarea nu se reduce semnificativ prin acest procedeu sunati-ne.

In genaral, la terminarea interventiei mediculprotejeaza plaga cu o mesa iodoformata care se mentine 2-3 ore pana va prezentati la control.

Regimul alimentar - incercati sa evitati sa mancati pe partea operata timp de 2 zile. Nu consumati alimente sau lichide prea fierbinti. Evitati alimentele tari pe o perioada de 10 zile. Retineti ca o dieta adecvata din punct de vedere al continutului in proteine, Vitamine C si coplex B este esentiala pentru vindecarea plagii.

Igiena bucala - se evita clatitul gurii in primele 12 ore. Periajul dentar se reia din a doua zi utilizand o periuta moale. Se utilizeaza, pentru evitarea formarii placii bacteriene, apa de gura ce contine Clorhexidina 0,12-0,2% (Corsodyl, Ossidenta, etc) cu care clatiti de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

Medicatie suplimentara - anumite interventii chirurgicale impun tratamentul cu antibiotice; acest tratament este recomandat sau nu de medicul  Dvs in funtie de tipul si amploarea interventiei.

 

Articole similare:

 

 

 

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

 

Ultimele comentarii

  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat starea Dvs de sanatate generala este buna si la momentul interventiei nu sunteti sub influenta...
  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Va trebui sa discutati cu medicul ce a facut anestezia aceasta chestiune.
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: