fbpx

Ingrijirea pacientilor cu dezabilitati

pacienti-dizabilitatiIngrijirea pacientilor cu dizabilitati reprezinta o prioritate si necesita o deosebita atentie din partea medicului stomatolog. O persoana este considerata dizabilitata daca are o insuficienta fizica sau mentala care limiteaza in mod considerabil una sau mai multe activitati majore de viata. Acestea sunt activitatile de baza pe care majoritatea indivizilor le pot indeplini fara dificultate: auzul, vorbitul,  respiratul, gandirea, vazul, munca, capacitatea de interactionare cu celelalte persoane, sau capacitatea de a-si purta singur de grija, etc. Pacientii cu deficiente sau handicap necesita o ingrijire dentara mai ampla si mai complexa decat pacientii normali. Ei au adesea probleme care necesita ample cunostinte de specialitate si tratament nu rare fiind cazurile in care acesti pacienti necesita cooperarea intre medici cu specializari diferite.

Inainte de inceperea tratamentului stomatologic, ar trebui luate anumite masuri de precautie: consult interdisciplinar, acordul scris al medicului generalist curant si acordul informat al pacientului sau, atunci cand este cazul, al apartinatorilor . 

Sanatatea orala este un punct cheie al starii de bine al oamenilor in general si mai cu seama a celor cu dizabilitati. O buna stare de sanatate orala determina reducerea sau eliminarea durerii, asigura nutritie adecvata, comunicare mai reusita, respect de sine. Sanatatea orala confera persoanelor cu dizabilitati capacitatea de a face fata situatiilor cu mai multa incredere. 

Persoanele cu dizabilitati au un profil specific al sanatatii orale si necesita fara indoiala mai mult tratament fata de restul populatiei. Riscul crescut pentru carii dentare, gingivite si cancer oral, se datoreaza:

  • igienei orale deficitare;
  • efectelor medicatiei;
  • dietei bogate in sucroza( zaharoza);
  • prevalentei crescute a consumului de tutun.

Pacientii si/sau apartinatorii nu isi dau seama de multe ori de importanta ingrijirii dentare si ca aceasta ar trebui sa inceapa de la o varsta frageda. Cei mai multi dintre acesti pacienti nu vor fi niciodata in masura sa faca fata  protezelor sau altor dispozitive protetice. De aceea prevenirea problemelor dentare este de o importanta cardinala pentru acesti pacienti. Problemele de nutritie si problemele de mestecat sunt frecvente la acesti pacienti si ele se vor agrava in momentul pierderii dintilor. Problemele de vorbire, de asemenea ar putea fi exacerbate de pierderea dintilor. Aspectul emotional, de pierdere a dintilor ar trebui luat in vedere. Prevenirea afectiunilor stomatologice este prin urmare cheia pentru evitarea problemelor dentare.

Medicul stomatolog, pe tot parcursul etapelor de tratament va manifesta multa grija, rabdare si intelegere. Daca este bine tratat, pacientul va fi multumit si recunoscator fiindca are posibilitatea sa posede si sa refaca functiile sistemului stomatognat adecvate. In urma interventiilor terapeutice, medicul stomatolog ajuta direct si indirect multi pacienti sa fie capabili sa-si exercite si sa continue activitatea in mijlocul familiei.

Medicul trebuie sa abordeze doleantele si tulburarile pacientilor cu intelegere, manifestata printr-o rabdare corespunzatoare pentru fiecare caz clinic in parte si sa remarce rolul important pe care il ocupa cavitatea orala in mentinerea starii de sanatate. In mod obligatoriu nu trebuie sa neglijeze particularitatile psiho-senzoriale ale unor pacienti care solicita asistenta pentru reabilitarea orala. Pacientul este anxios, depresiv, uneori ostil in special la debutul tratamentului. Din aceasta cauza, de la inceput medicul trebuie sa acorde mai mult timp decat celorlalti pacienti si sa fie inarmat cu multa rabdare si amabilitate. Evolutia favorabila a interventiilor stomatologice corecteaza partial sau total manifestarile psiho-somatice. Tratamentul isi atinge scopul daca este foarte atent evaluat si realizat in fiecare etapa.

Limitarile psihice si fiziologice de ingrijire a sanatatii orale sunt dificile. Daca handicapul pacinetului este de asa natura incat nu poate avea grija de dintii sai, altcineva trebuie sa accepte responsabilitatea pentru mentinerea igienei orale. In astfel de cazuri, o periuta de dinti electrica ar poate fi de mare ajutor.

Uneori medicul stomatolog nu poate "convinge" pacientul si trebuie recurs la inhalosedare sau chiar anestezia generala a pacientului. Premergator acestui tip de interventie pacientului i se vor efectua toate analizele medicale. In timpul sedintei de sedare/anestezie se va incerca rezolvarea cat mai multor probleme stomatologice. Acest tip de interventie se realizeaza in de cele mai multe ori in conditii de spital. Recent, inhalosedarea si analgosedarea au inceput a fi folosite si in cabinetele/clinicile particulare din Romania.

Controlul dentar regulat si aplicarea de fluor sunt foarte importante. Fluorizarea ajuta in cazul aparitiilor cariilor timpurii iar problemele potentiale pot tratate si urmarite intr-un stadiu incipient. Dieta, este de asemenea, un alt aspect care necesita o atentie speciala. Parintii exagerat de protectori cu copii cu handicap tind sa-i rasfete atunci cand vine vorba de dulciuri sau alte alimente care contin zahar. Incidenta de aparitie a cariilor este de obicei mai mare in randul acestor pacienti deoarece igiena orala este mai saraca. In concluzie, consumul de zahar ar trebui sa fie redus si sa se limiteze doar la orele de masa.

Coordonarea tratamentului dentar pentru o persoana dizabilitata reprezinta de cele mai multe ori responsabilitatea comuna a medicului stomatolog , a medicului generalist in evidentierea in care se afla pacientul si a altor persoane implicate in ingrijirea profesionala a acestuia: asistenta medicala, asistent social, psiholog, etc. Un factor esential pentru succesul programelor de reabilitare orala a pacientilor cu dizabilitati il reprezinta sincronizarea si alternanta tratamentului dentar cu cel medical. Programarea tratamentul dentar trebuie sa fie coordonata cu tratamentul medical, uneori cu orarul meselor si cu celelalte activitati terapeutice. Medicul specialist care acorda asistenta primara pacientului trebuie sa fie informat cu privire la planul de reabilitare orala. Uneori, este necesara administrarea unei medicatii speciale pentru a putea duce la bun sfarsit planul stabilit si pentru a tine sub control conditia fizica si psihica a pacientului. Medicatia va fi stabilita numai de comun acord cu medicul generalist.

Scopul final al tratamentului este atingerea unei calitati maxime a vietii pacientului.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares