Informatii importante despre radiografia dentara panoramica


radiografie panoranica pe sarmaPana acum cativa ani, daca ne trimitea medicul dentist la radiografie, eram supusi la numeroase radiatii si era un proces incomod care dura mult si nu iesea tot timpul cum trebuie. Acum avem optiunea de radiografie dentara panoramica. Usor de facut si cu mai putine radiatii.


Putina istorie ...

Procedeul a fost dezvoltat in anul 1946 de catre Prof. Paatero si are la baza principiile tomografiei (metoda radiografica care permite obtinerea de imagini, de la diferite adancimi, ale unor organe interne). Primul echipament din lume care a realizat acest tip de radiografie se numea Orthopantomograph, produs de firma Instrumentarium din Finlanda intre anii 1961 si 1964. Din acest motiv, mult timp denumirea acestei investigatii a purtat numele de ortopantomografie, apoi dandui-se si numele de radiografie dentara panoramica.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Ce este radiografia dentara panoramica (ortopantomograma)? ...

Este o metoda de investigatie ce permite vizualizarea in ansamblu a dentitiei si a elementelor inconjuratoare cum ar fi osul maxilar si mandibula, sinusul maxilar, articulatiile temporo-mandibulare. Ea reprezinta o imagine usor deformata, rezultata din proiectia unui corp tridimensional pe un plan (bidimensional).


Aceasta radiografie nu furnizeaza informatii precise si detaliate despre fiecare dinte sau tesut moale (muschi). Este in general utilizata ca evaluare initiala.


Necesitatea unei radiografii dentare panoramice ...

In momentul in care medicul stomatolog ne recomanda sa apelam la acest fel de analiza o face pentru urmatoarele situatii:

 • Evaluarea la inceputul tratamentului - obligatoriu pentru preceduri ca Sinus Lift  ;
 • Vizualizarea molarului de minte;
 • Observarea eventualelor fracturi osoase mandibulare sau maxilare;
 • Evaluarea structurii parodontale si a structurii osoase de sustinere;
 • Leziuni osoase sau dinti neintrerupti;
 • Necesitatea montarii unui aparat dentar clasic sau invizibil;
 • Inainte de tratamentul prin implanturi dentare in vederea evaluarii inaltimii osoase.


In unele cazuri medicul poate recomanda o radiografie retroalveolara (periapicala) care prezinta informatii precise dar pentru o zona limitata a arcadei dentare. Acest tip de radiografie este mai potrivit in cazul afectiunilor dentare solitare, cu localizare exacta.


Daca radiografia panoramica nu ofera destule informatii si este necesara o evaluare mai aprofundata, este posibil ca stomalologul sa iti recomande sa faci si o tomografie computerizata (CT) sau un RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara).


Tipurile de radiografii dentare panoramice:

 • Incidenta Pediatrica este utilizata la copii, deoarece sunt usor vizibili mugurii dintilor permanenti in formare;
 • Focalizare Frontala (fara umbre) aceasta varianta a radiografiei panoramice mareste gradul de focalizare in zona frontala a dintilor;
 • Incidenta Ortogonala modifica emisia de raze si le situeaza perpendicular pe dinte, astfel incat se evita suprapunerile dintilor;
 • Incidenta standard.


Ai motive sa te temi? ...

Desi e o analiza recomandata de medicul specialist, poti sa alegi sa nu o realizezi daca nu te simti in siguranta sau nu consideri ca riscurile sunt pe masura succesului. Insa ea este necesara, lipsa ei neoferindu-i medicului stomatolog destule informatii pentru un diagnostic corect sau pentru a putea incepe un tratament.


Tocmai de aceea trebuie sa sti ca aceasta radiografie dentara panoramica te supune la o cantitate mica de radiatii (cu 90% mai putine decat radiografia clasica), dureaza putin si nu provoaca discomfort, iar imaginile pot fi preluate si pe suport electronic mult mai usor.


Numeroase studii au aratat ca aceasta analiza echivaleaza, ca nivel de radiatii, vizionarii televizorului timp de 3 ore. In timpul radiografiei dentare panoramice vei purta un sort special de protectie ce nu permite expunerea pentru restul corpului.


Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar fi indicat sa amane aceasta procedura, in special pentru primul trimestru al sarcinii, chiar daca iradierea este localizata intr-o zona mica.


Etapele realizarii unei radiografii panoramice ...

 1. In momentul in care intri in camera unde se afla aparatura vei fi rugat sa inlaturi toate obiectele din metal pe care le porti (bijuterii, ochelari, agrafe, etc);

 2. Ti se va da un sort de plumb pentru protectie;

 3. Radiologul te va ajuta sa te pozitionezi corect. Vei sta in picioare, cu spatele cat mai drept iar barbia iti va fi pozitionata pe o suprafata dreapta. Pentru a asigura pozitia corecta va trebui sa ti un obiect intre dinti si mainile pe manerele din parti;

 4. Radiologul va iesi din incapere iar aparatul se va roti in jurul capului timp de 15-20 de secunde. Nu vei simti nici o durere sau disconfort;

 5. Vei fi ghidat apoi in afara incaperii unde vei astepta rezultatele pentru cateva minute.


Unde poti realiza o astfel de radiografie? ...

La momentul de fata, in orasele mari, exista numeroase centre de imagistica dentara. Poti sa optezi pentru varianta recomandata de medicul stomatolog daca nu ai antecedente cu alte centre.


Care este pretul radiografiei dentare panoramice? ...

Costurile pot fi diferite in functie de centrul de imagistica in care alegi sa mergi, de aparatura pe care o au in dotare si chiar si in functie de modalitatea in care vrei sa primesti rezultatele, insa in mare parte se invart in jurul sumei de 50 de lei.


In concluzie, radiografia dentara panoramica este o modalitate simpla, necostisitoare si rapida de a primi informatiile necesare in legatura cu sanatatea dintilor tai.Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares