fbpx

Fisa pacientului

fisa-pacientuluiFisa pacientului este un act medico-legal completat de catre pacient si cuprinde informatii legate de identitatea pacientului, istoricul medical, modul actual de manifestare al afectiunilor suferite. Inainte de a interveni in vreun fel asupra pacientului medicul de orice specializare trebuie sa cunoasca motivul pentru care i se adreseaza pacientul, afectiunile prezente si trecute, precum si modul in care se manifesta boala. Intrebarile cu privire la cele enumerate mai sus se regasesc in fisa pacientului.

De curand au fost introduse reglementari din partea autoritatilor romane cu privire la efectuarea unei fise a pacientului inainte de interventiile terapeutice desfasurate intr-un cabinet stomatologic. Anumite afectiuni sau conditii ale pacientilor duc la individualizarea conceperii si implementarii planului de tratament stomatologic.  Fisa pacientului in cabinetul dentar contine intrebari legate de afectiuni care pot influenta: alegerea planului de tratament, utilizarea unui anumit tip de anestezic, administrarea de medicamente inainte si dupa intereventiile stomatologice, realizarea anumitor manopere in cadrul cabinetului de stomatologie generala sau in conditii de spital.

Fisa pacientului din cabinetul de medicina dentara cuprinde mai multe sectiuni. Prima dintre acestea o reprezinta completarea datelor personale: nume, varsta, sex, adresa, telefon, etc. Urmeaza "istoricul medical al pacientului" la care se adauga anamneza sau examenul clinic al bolnavului. Dupa acestea se  completeaza diagnosticele stabilite in functie de informatiile obtinute. In finalul fisei se prezinta/discuta variantele de tratament posibile iar medicul si pacientul aleg impreuna solutia de tratament optima. Nu in ultimul rand se aduc la cunostinta pacientului costurile estimative ale variantei terapeutice alese. Vorbim de costuri estimative pentru ca planul de tratament poate fi adaptat de catre medicul stomatolog in functie de raspunsului pacientului la diferitele etape terapeutice.

Intrebarile din fisa pacientului se pot referi la urmatoarele:

 • existenta/absenta in trecut a altor interventii stomatologice si daca acestea au fost efectuate sub anestezia dentara locala;
 • tipul medicatiei urmate de pacient la momentul consultului stomatologic;
 • existenta unor afectiunilor din nastere;
 • pierderea in trecut a starii de cunostinta si daca da, in ce contidii s-a produs aceasta?
 • prezenta unor afectiuni contagioase, infectioase: hepatite, sifilis, TBC, HIV-SIDA, etc;
 • existenta unor afectiuni ca: epilepsie, boala lui Parkinson, accident vascular cerebral, scleroza multipla (in placi);
 • existenta unor afectiuni respiratorii ca: astm bronsic, bronsita cronica, emfizem pulmonar;
 • afectiuni hepatice: hepatita, porfirie, insuficienta hepatica, ciroza hepatica;
 • afectiuni renale: litiaza renala, insuficienta renala cronica, hemodializa;
 • afectiuni autoimune: poliartrita reumatoida, lichen plan, lupus eritematos, penfigus, sclerodermie, psoriazis;
 • afectiuni ale sangelui - anemie, thalasemie, trombocitopenie, trombocitopatie, hipersplenism, leucemie acuta, leucemie cronica, mielom multiplu;
 • tumori maligne;
 • diabet tratat cu insulina sau antidiabetice orale;
 • afectiuni ale glandelor endocrine: hipotiroidism, hipertiroidism, boala Adisson, feocromocitom;
 • afectiuni ale coagularii sangelui: hemofilie; boala von Willebrand;
 • afectiuni psihice: depresie, schizofrenie, dependenta de alcool, dependenta de droguri;
 • in cazul doamnelor daca sunteti insarcinata; in cazul in care sunteti insarcinata va trebui sa precizati ce varsta are sarcina;
 • existenta unor afectiuni ale sinusurilor maxilare;
 • daca sunteti fumator/e de cat timp fumati si cate tigarete fumati pe zi.

In afara de punctele enumerate mai pot exista si altele in functie de momentul si medicul care urmeaza a va trata. La fisa pacientului se adauga si eventualele examene radiologice ( radiografii clasice, OPG, CT ) sau examene medicale ce se folosesc pentru stabilirea planului de tratament.

Ultima dar nu si cea mai putin importanta parte a fisei pacientului o reprezinta "acordul informat al pacientului". Aceasta sectiune din fisa pacientului atesta faptul ca v-au fost explicate pe intelesul Dvs variantele de tratament posibile, ca ati ales impreuna cu medicul curant varianta terapeutica optima si ca sunteti de acord cu pretul tratamentului ales. Mai trebuie sa stiti ca orice schimbare aparuta in starea dvs de sanatate trebuie anuntata medicului stomatolog curant pentru a modifica fisa pacientului.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Aceasta adresa de email este protejata contra spambots. Trebuie sa activati JavaScript pentru a o vedea.

© 2009 - 2019 netdent.ro