fbpx

Fatetele dentare

fatete-dentareFatetele dentare sunt lucrari dentare de inalta precizie si finete realizate de medicul dentist in colaborare cu tehnicianul dentar. Acestea sunt indicate pacientilor ce prezinta procese carioase minim invazive localizate la nivelul incisivilor, in cazul discromiilor, a petelor dentare ce nu pot fi indepartate  prin metode conservative, deoarece refac estetic morfologia acestor dinti.

Poti citi in continuare acest articol sau poti face o programare cu medicii "DELTA Clinic Dent" pentru a stabili cum te-ar putea ajuta fatele dentare pe tine.

De asemenea, fatetele dentare sunt indicate si ca alternativa la tratamente ortodontice, atunci cand se intentioneaza corectarea malpozitiilor dentare, a rotatiilor dentare precum si pentru inchiderea unor spatii existente intre  incisivi, cea mai comuna situatie fiind aceea generata de diastema interincisiva, cunoscuta in termeni populari sub numele de ‘’strungareata”.

Indicatiile fatetelor dentare se adreseaza de asemenea anomaliilor de structura a smaltului, de tipul displaziilor sau distrofiilor, anomaliilor de forma si volum a dintilor, precum si in cazul dintilor ce prezinta un anumit grad de abrazie coronara.

Cazurile de fractura dentara limitata la smalt, cel mult la smalt si dentina, fara deschiderea camerei pulpare, adica fara afectarea nervului dentar, pot fi de asemenea rezolvate cu ajutorul fatetelor dentare.

Dintii ce urmeaza sa fie acoperiti cu fatete necesita o preparare minima a tesutului dentar pe fata vestibulara, adica pe fata vizibila in zambet  a acestor dinti, alteori insa fatetele dentare pot fi aplicate direct pe dintii nepreparati.  Slefuirea dintilor necesita o atentie deosebita, pentru a nu afecta vitalitatea dintelui.

Fatetele dentare pot fi realizate din materiale compozite, ceramica, zirconiu, materiale estetice ce refac culoarea, textura si forma dintilor naturali.

Fatetele dentare pot fi realizate atat direct, in cabinetul de medicina dentara, cat si cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara. Diferentele dintre cele doua sunt date de timpul de executie si de costurile fatetei, care in primul caz sunt mai reduse.

In laboratorul de tehnica dentara, tehnicianul realizeaza pe baza modelelor din gips a dintilor preparati si amprentati in cabinet de catre medicul dentist simulari ale viitoarelor fatete dentare. Acestea sunt realizate dintr-o ceara speciala iar tehnica prin care se obtin se numeste ‘’wax up”; tot in laborator, tehnicianul va lua o amprenta a acestor preparatii din ceara si va turna un nou model, pe baza caruia va putea confectiona un conformator, pe care il va trimite medicului dentist. Cu ajutorul conformatorului, medicul dentist ii va putea demonstra pacientului modul in care vor arata viitoarele fatete dentare. Acesti pasi premergatori constructiei fatetelor dentare au rolul de a imbunatati comunicarea dintre medic- pacient si tehnicianul dentar.

Desi fatetele realizate in laboratorul de tehnica dentara sunt cronofage, acestea s-au dovedit de cele mai multe ori mai rezistente si au prezentat o adaptare mai intima la substratul dentar, precum si o stabilitate coloristica in timp mai mare.

De asemenea, fatetele dentare realizate cu ajutorul tehnicianului dentar beneficiaza de un spectru coloristic mult mai larg decat cele realizate direct in cabinetul dentar, datorita diversitatii coloristice ale materialelor dentare utilizate  si  a  timpului de lucru acordat confectionarii fatetei dentare, care in acest caz este mult sporit.

Avantajul pastrarii vitalitatii dentare este unul dintre considerentele cele mai importante, care recomanda fatetele dentare.

Preferate de catre pacienti, recomandate de catre medicii dentisti, fatetele dentare au castigat mult teren in fata obturatilor coronare, care desi au un pret de cost mai scazut  decat  fatetele dentare, nu ofera garantia obtinerii si mentinerii unui efect estetic pe masura celui oferit de acestea.

Dezavantajele fatetelor dentare sunt legate atat de  structura gracila pe care acestea o prezinta, cat si de legatura, de cele mai multe ori slaba, pe care acestea o realizeaza cu substratul dentar preparat.

Decimentarile fatetelor dentare sunt evenimente inerente neplacute, care insa pot  fi  remediate in cabinetul de medicina dentara daca fatele dentare  si-au pastrat integritatea.

Un alt aspect care poate sa constituie un dezavantaj pentru o anumita categorie de pacienti, care nu acorda atentia necesara igienei dentare si controalelor regulate la medicul dentist, este faptul ca fatetele dentare necesita o atentie deosebita din partea pacientului in ceea ce priveste igiena dentara.

Igienizarea fatetelor dentare consta in periajul dentar corect efectuat de catre pacient acasa, care trebuie insotit si de celelalte mijloace auxiliare de igienizare, precum folosirea atei dentare si a apei de gura cu substante antiseptice.

 De aceea, fatetele dentare sunt contraindicate pacientilor care prezinta carioactivitate intensa, pacientilor cu afectiuni psihice sau  pacientilor cu disabilitati motorii, afectiuni ce ar putea ingreuna cooperarea medic-pacient si ulterior dintilor fatetati, prin slaba atentie acordata igienei dentare.

Costul unei fatete dentare nu este de neglijat atunci cand medicul ii propune unui pacient aceasta solutie terapeutica, insa raportand calitatea rezultatului obtinut in urma fatetarii la pretul acesteia vom obtine un beneficiu net, in favoarea acesteia.  

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares