Extractie masea de minte

masea-de-minteO masea de minte este ultimul dintre cei patru dinti ce  apar pe arcadele dentare. Erup in jurul varstei de 18 ani ( dupa terminare adolescentei ), dar nu sunt rare cazurile in care apar pe arcada mult dupa aceasta varsta. Sunt in numar de patru fiind situati cel mai inapoi pe arcadele dentare. O masea de minte prezinta cateva caracteristici importante: variabilitare dimensiunilor, variabilitatea numarului de radacini si de canale radiculare, dar si pozitia de eruptie. Fiind situati ultimii pe arcadele dentare de multe ori igienizarea lor se realizaza cu dificultate sau este omisa. Acest lucru predispune maseaua de minte la aparitia cariei dentare. Atunci cand este afectat de carie, datotita variabilitatii morfologice ( poate prezenta de la unul pana la 8 canale radiculare ) si a pozititie, tratamentul prin plombare este imposibil de realizat si de cele mai multe ori se impune extractia.

O masea de minte pot fi extrasa chiar daca nu este afectata de carie, in cazurile in care din lipsa spatiului pe arcada, exercita o presiune asupra celorlalti dinti determinand modificari de pozitie ale acestora. Presiunile excesive pot determina inclusiv aparitia de leziuni carioase sau rezorbtie radiculara la nivelul molarilor secunzi.

O masea de minte este extrasa cu anestezie locala, cu pacientul constient. In anumite cazuri, afectiuni psihice sau stari generale ce impun acest lucru, interventia se poate realiza sub anestezie generala.

Durata interventiei variaza in functie de pozitia in os a maselei de minte, existenta sau nu a molarului doi precum si de prezenta sau nu a unor procese carioase ce pot slabi rezistenta dintelui si pot complica operatia.

Dupa extractia propriu zisa alveola ramasa se chireteaza pentru inlaturarea eventualelor tesuturi infectate si obligatoriu plaga razultata se sutureaza. Firele se scot dupa 7-10 zile, folosindu-se fire nerezorbabile. De obicei, inainte de a pleca din cabinet, pacientului ii este aplicata o compresa cu anseptice si este rugat sa o mentina ( prin pastrarea gurii inchise ) timp de 1-2h.

Timp de 24 de ore dupa ce s-a extras o masea de minte este contraindicat periajul dentar. Dupa acest interval se revine la un periaj normal.

Pana la trecerea anesteziei si eliminarea din gura a compresei este recomandata evitarea consumului de lichide si alimente. Dupa acest interval puteti manca, dar trebuiesc evitate alimentele si lichidele prea fierbinti sau prea reci ( dilatarea vaselor de sange produsa de temperatuta ridicata poate favoriza hemoragii). Aceste precautii sunt necesare doar in ziua interventiei. In zilele urmatoare extractiei se recomanda doar alimente ce nu necesita o masticatie riguroasa, aceasta realizindu-se pe dinti aflati la distanta de locul extractiei.

In primele zile dupa ce o masea de minte a fost extrasa nu se recomanda:

 • consumul de bauturi acidulate;
 • consumul de bauturi alcoolice;
 • fumatul ( cu precadere in primele 24 de ore post extractional);
 • consumul de alimente care contin particule ce pot patrunde in alveola postextractionala sau rupe firele de sutura;
 • indepartarea voluntara a firelor de sutura.

Un aspect important este aparitiei in majoritatea cazurilor a tumefactiei ( umflarii ) zonei unde s-a facut extractia. Umflarea maxima este la 48 de ore de la interventie dupa care testurile isi recapata forma normala. Acest inconvenient poate fi ameliorat prin administrarea corespunzatoare a medicatiei prescrisa dupa interventie, plasarea la nivelul fetei, in zona operatiei, a unor comprese reci ( nu gheata de la frigier ) si somnul pe partea opusa.

In special dupa ce o masea de minte a fost extrasa mai poate apare pe tegumentul fetei o zona vanata. Aceasta se datoreaza cheagului format dupa extractie si se resoarbe in cateva zile.

 

 

Pentru a preveni infectarea locului unde o masea de minte a fost extrasa recomandam mentinerea unei igiene riguroase a cavitatii orale, administrarea antibioticelor in situatiile in care aceasta se impune, precum si respectarea sfaturilor si indicatiilor date de medicul tau.

Articole similare: 

Articolul a fost util? Am aprecia daca l-ai promova in retelele de socializare. De asemenea asteptam comentariile tale!

FEED RETELE SOCIALE

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

Ultimele comentarii

 • CRISTINA said More
  POT SA FAC ANESTEZIE DENTARA DACA AM INTOLERANTA LA HISTAMINA?
 • Alexandru said More
  Buna ziua. Spuneti-mi va rog ce inseamna EXP din fata datei care apare pe radiografia panoramica dentara? Va multumesc anticipat.
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos