fbpx

Despre un cabinet stomatologic modern

cabinet-stomatologicUn cabinet stomatologic modern, prin evolutia tehnologiei si tehnicilor de lucru stomatologice, a facilitat accesul populatiei la tratamente dentare de calitate, mai eficiente si fara durere. Din pacate imaginea si senzatiile neplacute traite intr-un cabinet stomatologic persista, iar prezenta pacientilor in cabinetul stomatologic se face mai mult pentru rezolvarea urgentelor stomatologice, atitudinea preventiva ocupand un loc secundar. Pentru cei care frica de durere, lipsa increderii, zgomotul turbinei si mirosul dintr-un cabinet stomatologic sunt motive de evitare a medicului stomatolog prezentarea cabinetului stomatologic modern este oportuna.

Intr-un cabinet stomatologic, factorul uman este reprezentat de intreaga echipa stomatologica: medicul, asistenta dentara sau asistenta de profilaxie si tehnicianul dentar, fiecare dintre ei avand atributii bine stabilite.

Zilele in care un singur medic lucra intr-un cabinet stomatologic si rezolva toate probleme stomatologice ale pacientului sunt numarate. Incet si sigur se cristalizeaza in randul medicilor stomatologi ideea de lucru in echipa. Aceasta atitudine trebuie inteleasa de pacient ca un plus de siguranta si calitate a tratamentului stomatologic. Nu trebuie sa te sperii daca medicul stomatolog generalist iti recomanda si consultul unui medic stomatolog chirurg sau a unui ortodont, a unui implantolog, protetician sau endodont. Nu trebuie sa-i uitam nici pe cei mici care sunt tratati de pedodonti.

Vizita unui cabinet stomatologic incepe prin realizarea unei programari. Programarile pot fi efectuate telefonic sau pe internet. Programarea iti asigura un timp alocat numai tie de catre medicul stomatolog. Mai mult ii acorda acestuia timpul necesar examinarii atente, evaluarii si stabilirii unei solutii optime pentru problema ta de sanatate orala. Chiar si in cazul in care ai o urgenta stomatologica iti recomandam sa anunti vizita ta pentru a nu incurca programarile celorlalti pacienti.

Noile reglementari obliga medicul stomatolog sa realizeze fisa pacientului. De aceea inainte sa incepi un tratament stomatologic va trebui sa completezi un set de intrebari, asistenta sau medicul fiind cei care te vor ajuta sa completezi documentele.

Un cabinet stomatologic dar si clinicile stomatologice sunt organizate pe zone de lucru. Pacientul se prezinta la receptie iar apoi este rugat sa ia loc in sala de asteptare. Sterilizarea instrumentarului se realizeaza intr-o camera special destinata acestui procedeu. Radiografiile dentare se efectueaza intr-o incapere izolata dotata cu aparatura speciala pentru realizarea de radiografii retroalveolare, ortopantomagrame(OPG) sau computer tomografii (CT). Investigatiile radiologice ajuta stabilirea diagnosticului, realizarea unui plan de tratament iar uneori pot fi utilizate pentru control dupa tratament.

Dupa terminarea formalitatilor pacientul este rugat sa se aseze in scaunul stomatologic.Consultul stomatologic continua cu examinarea cavitatii orale. Se foloseste in acest scop trusa de consultatie, aerul si apa din dotarea unitului dentar. In urma acestei etape se stabileste necesitatea sau nu a unor investigatii medicale suplimentare: radiografii dentare, OPG, computer tomograf. Dupa realizarea analizelor se stabileste un diagnostic apoi se discuta cu pacientul variantele posibile de tratament.

Un cabinet stomatologic modern respecta anumite reguli si principii pentru creearea unei ambiante potrivite tratamentului stomatologic. Factorii ambientali care determina solicitarea vizuala sunt iluminatul si cromatica( culoarea) cabinetului adica ,,ambianta vizuala''. Iluminarea trebuie sa reproduca pe cat posibil lumina naturala. Repartizarea uniforma a luminii in toate zonele cabinetului si laboratorului, pentru evitarea contrastelor si asigurarea unei acuitati vizuale exacte in zona de lucru si in restul cabinetului, asemanatoare cu a luminii naturale. In felul acesta confortul medicului si al pacientului este sporit.

Perceperea tratamentului stomatologic de catre pacient se face in general, prin intermediul durerii, dar si al zgomotului. Fluieratul specific al turbinei, al aspiratorului de saliva fac din cabinetul stomatologic un loc de agresiune sonora. Medicii, constienti de de necesitatea ameliorarii acestei relatii a mediului ambiant, utilizeaza tot mai multe programe muzicale in sala de asteptare si in cabinet precum si aparatura de ultima generatie care limiteaza stresul emotional al pacientilor dar si munca stomatologilor. Eforturile de armonizare a mediului ambiant sunt intotdeauna apreciate de pacienti.

In prezent tratamentul stomatologic se realizeaza int-un cabinet stomatologic mai putin stresant pentru tine decat in trecut. Lucrul in echipa, evolutia tehnologiei si chiar a modului de abordare a tratamentului stomatologic au imbunatatit relatia medicului cu pacientul facilitand accesul la servicii stomatologice de calitate.

Intr-un cabinet stomatologic modern durerea este minima iar satisfactia maxima. Fara frica programeaza-te acum la un consult de rutina!

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares