fbpx

Despre planare radiculara

instrumente-planare-radicularaPlanarea radiculara este o metoda de tratament, dar si preventiva, a bolii parodontale.

Aceasta metoda se foloseste pentru indepartarea tartrului, aderent pe radacinile dentare, atunci cand intre radacina si gingie exista o punga parodontala

Dar ce este punga parodontala? ...

Cu totii am auzit de boala parodontala. Cu totii stim ca boala parodontala este prezenta atunci cand s-au retras gingiile. Ei bine, aceasta parere este doar pe alocuri, valida. Boala parodontala este instalata atunci cand avem prezente spatii intre dinti si gingie, sau chiar osul de suport. Aceste spatii se numesc pungi parodontale, si sunt adevaratul martor al prezentei bolii parodontale.

Problema este ca in pungi pot patrunde alimente si, in timp, pe suprafetele radacinilor se va depune tartru, ce nu va face decat sa irite si mai mult gingia si sa agraveze boala parodontala. Aici intervine planarea radiculara.

La ce sa te astepti ...

Planarea radiculara se face, in general sub anestezie locala, si poate fi efectuata de una singura sau in conbinatie cu diverse metode chirurgicale de tratament a bolii parodontale. In vederea planarii radiculare se folosesc chiurete.

Uneori planarea radiculara se faca dupa un detartraj cu ultrasunete, pentru a nivela si netezi cat mai bine suprafetele radacinililor, actiune mai greu de realizat cu ansa de detartraj.  

Dupa o sedinta de curatare a dintilor, si planare radiculara, dintii si gingia pot fi sensibili. De multe ori va fi nevoie sa iei medicamente pentru calmarea durerii, cum ar fi Paracetamolul sau Ibuprofenul.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares