fbpx

Despre planare radiculara

instrumente-planare-radicularaPlanarea radiculara este o metoda de tratament, dar si preventiva, a bolii parodontale.

Aceasta metoda se foloseste pentru indepartarea tartrului, aderent pe radacinile dentare, atunci cand intre radacina si gingie exista o punga parodontala

Dar ce este punga parodontala? ...

Cu totii am auzit de boala parodontala. Cu totii stim ca boala parodontala este prezenta atunci cand s-au retras gingiile. Ei bine, aceasta parere este doar pe alocuri, valida. Boala parodontala este instalata atunci cand avem prezente spatii intre dinti si gingie, sau chiar osul de suport. Aceste spatii se numesc pungi parodontale, si sunt adevaratul martor al prezentei bolii parodontale.

Problema este ca in pungi pot patrunde alimente si, in timp, pe suprafetele radacinilor se va depune tartru, ce nu va face decat sa irite si mai mult gingia si sa agraveze boala parodontala. Aici intervine planarea radiculara.

La ce sa te astepti ...

Planarea radiculara se face, in general sub anestezie locala, si poate fi efectuata de una singura sau in conbinatie cu diverse metode chirurgicale de tratament a bolii parodontale. In vederea planarii radiculare se folosesc chiurete.

Uneori planarea radiculara se faca dupa un detartraj cu ultrasunete, pentru a nivela si netezi cat mai bine suprafetele radacinililor, actiune mai greu de realizat cu ansa de detartraj.  

Dupa o sedinta de curatare a dintilor, si planare radiculara, dintii si gingia pot fi sensibili. De multe ori va fi nevoie sa iei medicamente pentru calmarea durerii, cum ar fi Paracetamolul sau Ibuprofenul.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro