fbpx

Despre incrustatie

incrustatie-dentara-pe-modelIncrustatia  este  o  obturatie coronara  ce prezinta o duritate si o rezistenta mai mare decat plombele obisnuite realizate direct in cabinetul de medicina dentara. Medicul dentist va va  recomanda o  incrustatie dentara, daca acesta considera ca o obturatie coronara realizata direct in cabinet  ar putea sa pericliteze ulterior rezistenta dintelui tratat.

O incrustatie dentara, dupa cum ii spune si numele, este o piesa protetica ce poate fi incastrata intr-un dinte in care a fost creat in prealabil  un lacas, special pentru a-l cimenta.

Indicatiile incrustatiei dentare se adreseaza  dintilor ce prezinta  cavitati dentare rezultate in urma tratarii unor carii cu o intindere mare, atat in suprafata cat si in profunzime, dar care nu afecteaza camera pulpara (nervul dentar). Acest lucru arata importanta pastrarii vitalitatii dentare in momentul  luarii deciziei de a confectiona o incrustatie.

De altfel, incrustatiile dentare pot fi utilizate si ca elemente de sprijin  pe dintii stalpi, in cazul protezelor scheletate, insa in acest caz principiile de realizare a cavitatii dentare ce va primi incrustatia sunt usor diferite de principiile ce privesc indepartarea unui proces carios si inlocuirea substantei dentare cu o incrustatie.

Utilizarea  incrustatiei  dentare  este indicata doar in cazurile in care peretii dentari restanti prezinta o rezistenta suficienta pentru a suporta stress-ul generat de acestea odata inserate in cavitatea dentara.

Incrustatiile dentare au un volum mai  mare  si o rezistenta  mai crescuta decat plombele dentare simple.

 Respectarea anumitor reguli de preparare a cavitatii  pentru incrustatia  dentara este imperios necesara  pentru a reduce cat mai mult stress-ul dintre incrustatie si cavitate.

Incrustatia mai poate fi denumita si inlay sau onlay, in functie de numarul suprafetelor dentare pe care le reface. Inlay-ul este o incrustatie care reface o singura suprafata dentara afectata, de exemplu o carie ocluzala intinsa, aceasta fiind inconjurata de patru pereti dentari sanatosi si sprijinindu-se pe un perete pulpar integru.

Incrustatiile dentare, sub forma onlay-urilor nu pot reface mai mult de 4 suprafete dentare afectate de carie, deoarece altfel ar submina rezistenta dintelui.

Fie ca este vorba despre un inlay sau un onlay, incrustatia dentara trebuie sa se potriveasca cu cavitatea dentara preparata asemenea unei chei in broasca, de aceea materialele si tehnica de amprentare pe care medicul dentist le va utiliza pentru a lua un mulaj perfect al cavitatii preparate trebuie sa aibe un grad de fidelitate ridicat.

Pe baza amprentei cavitatii preparate,  luate de medicul dentist, tehnicianul va turna un model, pe care ulterior va confectiona incrustatia dentara. In tot acest timp, dintre sedintele de tratament, preparatia va fi obturata cu un material provizoriu inert din punct de vedere chimic, care are propritatea de a proteja camera pulpara si peretii coronari restanti de injuriile create in cavitatea bucala. Piesa astfel rezultata, va fi trimisa in cabinet iar medicul dentist ii va face o proba in cavitatea special preparata, iar daca conditiile de adaptare sunt respectate incrustatia poate fi cimentata pe dinte.

Materialele folosite pentru confectionarea incrustatiilor dentare pot fi, deopotriva, atat fizionomice cat si nefizionomice; cele fizionomice avand un grad de acceptabilitate mult mai crescut din partea pacientilor raman si cele mai uzitate. Din randul materialelor fizionomice se utilizeaza in prezent rasina compozita si ceramica deoarece prezinta un raport calitate/pret avantajos.

Proprietatile fizice ale incrustatiilor sunt obtinute prin procedee speciale ce se aplica materialelor dentare in laboratorul de tehnica dentara, pentru a le creste rezistenta mecanica. Tehnicianul dentar va polimeriza materialul compozit in straturi succesive, formand astfel un nucleu deosebit de rezistent si care elimina tensiunile dintre suprafata dentara si materialul dentar. Nucleul astfel format confera rezistenta peretilor dentari restanti deoarece elimina contractia de polimerizare a rasinei compozite.

Datorita  aparitiei  tehnicilor de cimentare adeziva au fost eliminate in mare parte inconveniente precum infiltratia marginala, aparitia cariilor secundare sau decimentarile incrustatiilor.

 In cazul incrustatiei din ceramica avantajele deriva din calitatile fizice superioare si din varietatea cromatica larga pe care acest material le ofera.

Alternativele  la  incrustatia  dentara  se  refera la  coroanele  de acoperire partiale sau totale, care ofera un plus de rezistenta coroanei dentare restante, in cazul in care acestea prezinta o lipsa mare de substanta dentara, ce nu poate fi reconstituita cu ajutorul unei incrustatii.

Numeroasele beneficii oferite de incrustatiile dentare le recomanda pe acestea in scopul reconstituirii integritatii coronare afectate de procesele carioase.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro