fbpx

Cum sa gasiti un stomatolog bun

stomatolog bunCopii sau adulti, tineri sau in varsta, cu totii avem nevoie sa gasim un stomatolog bun, care sa ne ajute in realizarea unei sanatati orale optime sau, de ce nu, de exceptie!

Indiferent de varsta ...

Fie ca sunteti adulti, fie ca aveti nevoie pentru unul dintre copii, sanatatea dintilor d-voastra este deosebit de importanta si depinde de gasirea unui stomatolog bun, de ce nu. Or, se pare ca vizitele regulate la cabinetul medicului dentist vor deveni din ce in ce mai accesibile si buzunarului d-voastra. Da, chiar si in tara noastra!

Preventia – mama sanatatii oro-dentare! ...

Preventia oro-dentara este cu mult mai importanta decat tratarea propriu-zisa desi si aceasta este foarte importanta, mai ales tinand cont de dezvoltarea tehnologiilor si tehnicilor in domeniu. Tehnologii si tehnici care, in mainile unui stomatolog bun, ne pot ajuta realmente chiar si intru... salvarea propriei vieti! Dar iata si un set de semnale care va "spun" ca aveti nevoie de un stomatolog bun cu adevarat: 

 • Dintii au devenit sensibili la factorii termici.

 • Beneficiati deja de: filling-uri, coroane sau implanturi dentare

 • Gingiile sunt pufoase si/sau sangereaza la periaj sau flossing.

 • Experimentati dureri sau umflaturi in zona OMF.

 • Aveti o masticatie sau deglutitie dificila din cauza unei ATM instabile.

 • Manifestati halena sau xerostomia, iar gura va este uscata mereu.

 • Fumati sau folositi alte produse pe baza de tutun.

 • Vi s-a intamplat sa dezvoltati un abces pe una dintre gingii.

 • Prezentati afectiuni de tip: imunitar - diabet sau HIV/SIDA -, vascular – boli cardiovasculare - sau psihologic - afectiuni obsesiv-compulsive privind mancatul.

 • Treceti printr-o perioada grea de: radio- sau chimioterapie, sau chiar prin terapie hormonala.

 • Va cunoasteti istoricul medical familial in asemenea probleme parodontale sau cariogene.

 • Copilul d-voastra sufera de un sindrom neuropsihologic.

 • Sunteti gravida.

Acum, chiar daca nu prezentati niciunul dintre aceste simptome, tot este recomandat sa va prezentati la un dentist, la un stomatolog bun, respectiv oridecateori aveti ocazia.

Specialistii stomatologi – pe roluri ...

Igienistul dentar joaca, si el, un rol important in sanatatea gurii d-voastra. Or, in caz de vizita la cabinet, este necesar sa va programati la o ora convenabila atat d-voastra, cat si medicului d-voastra dentist. Pentru a beneficia de serviciile unui stomatolog bun, insa, este foarte recomandat sa il/o cautati foarte bine printre listele cu asemenea cabinete; liste care se gasesc si pe Web. Sau, de ce nu, sa va intrebati nu doar medicul de familie, ci si vecinii sau prietenii in aceasta privinta! Iar, daca intentionati sa va mutati, dar nu doriti sa pierdeti sansa la primirea de servicii dentare de calitate, rugati-va dentistul sau igienistul sa va recomande un alt stomatolog bun. Totusi, va fi nevoie sa mergeti nu doar pe recomandati; va trebui sa va si intalniti cu acel specialist recomandat, in prealabil.

De ce trebuie sa va luati atatea masuri de precautie? Deoarece tratamentul oro-dentar este unul prin excelenta personalizat. Fiecare cu nevoile sale. Iar, in acest context, gasirea unui stomatolog bun este aproape ceva obligatoriu.

D-voastra si medicul – O relatie solida! ...

Construiti o relatie solida cu medicul d-voastra igienist sau dentist! In acest fel, planul d-voastra de sanatate orala poate fi condus pe o cale buna. Mai exact, un stomatolog bun poate sa ajute substantial la combaterea bolilor gingivale/parodontale sau cariogenice; pot fi prevenite cu mult succes, chiar! Acum, un stomatolog bun, stimati cititori, va fi interesat de sanatatea d-voastra orala inclusiv la un nivel personal. Se va automotiva sa va ofere cea mai buna ingrijire! Or, acesta trebuie sa fie orientat pe preventie, desi nu va fi neaparat un adept al oricarei tendinte care i se va fi parut drept... extrema in domeniu, uneori. Dimpotriva, un asemenea specialist, dovedind faptul ca este un stomatolog bun, va folosi radiografiile, si va efectua studii complete si amanuntite asupra gurii d-voastra, mai ales daca prezentati un sindrom spinos.

Momentul adevarului - planuirea vizitei ...

Ce presupune aceasta? In opinia noastra, mai multi vectori, mai ales daca doriti stabilirea unei relatii medic-pacient de lunga durata cu un stomatolog bun, si anume:

 • Va convin ziua si ora la care ati fost programat/a?

 • Cabinetul sau clinica sunt aproape de casa sau de serviciu?

 • Cabinetul, cel putin, va pare a fi cum trebuie sa fie unul medical?

 • Personalul foloseste manusi si/sau masti de protectie?

 • Doctorul v-a transpus deja istoricul medical intr-un dosar permanent?

 • Vi s-au adus la cunostinta corect si inteligibil vechile dar, mai ales, noile tehnici de igienizare dentara?

 • Ati fost informat/a cu privire la eventualele dezavantaje ale optarii pentru o procedura sau alta?

 • Medicul a stabilit cu d-voastra deja un orar pentru urgente?

 • Aveti informatiile necesare privind costurile si planurile tarifare practicate de catre acel cabinet sau acea clinica?

 • Medicul d-voastra stomatolog este sau nu este membru al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice / UNAS? Or, UNAS impune norme stricte de etica profesionala.

 • Ce experienta profesionala detine acel medic? Este mai vechi in aceasta breasla?

 • Ce fel de agenti anestezici sunt folositi in acel cabinet?

 • In general, echipamentele din cabinet sau clinica va par a fi nou-noute?

 • Cum abordeaza respectivul medic implantarea si ce materiale foloseste?

 • Ati sesizat o atitudine parteneriala a medicului d-voastra, din perspectiva sanatatii d-voastra orale?

 • Exista, in respectivul cabinet, metode de distragere placuta a atentiei, mai ales pentru combaterea starii de Angsietate?

 • Ce tipuri de asigurari medicale accepta aceste cabinete?

 • Ce fel de plan de tratament promoveaza acel cabinet sau acea clinica? Este acel plan prea stufos?

De asemeni, rugati-va dentistul sau igienistul sa va explice procedurile dentare folosite in ziua de astazi, astfel incat nici d-voastra sa nu mai fiti timorat/a de experienta din cabinet. Iar, daca dentistul d-voastra este un stomatolog bun, atunci va puteti da seama si daca ati mai scapat de asemenea temeri sau indoieli. Cat priveste fundalul educational al acestor igienisti sau dentisti, daca se intampla sa observati ca, pe ecusonul medicului, sta scris fie "Medic dentist", fie "Medic chirurg", nu va faceti probleme. Aceste doua categorii stomatologice au acelasi grad de pregatire. Adica, aveti de-a face cu un stomatolog bun. Dar, desigur, trebuie ca mai intai sa va decideti in privinta necesitatilor d-voastra stomatologice. Or, acestea nu vor putea fi stabilite decat cu ajutorul unui practician avizat si experimentat.

Din nou, trebuie spus ca specialistii sau non-specialistii, precum: dentistii, parodontologii, chirurgii sau, de ce nu, proteticienii, pot efectua o interventie sau alta, dar nu pot sa si interfereze in domenii in care nu sunt avizati 100%. De exemplu, o grefa de os sau o augmentare de sinus nu poate fi efectuata de catre un... parodontolog, sa zicem! Chiar daca acel parodontolog este un stomatolog bun; poate chiar unul de exceptie.

Sfaturi practice ...

Dintre tabieturile zilnice si sanatoase pe care le puteti urma cu sfintenie, evidentiam: periajul si flossing-ul. Aceste doua tabieturi sunt pentru fiecare gura, pana la urma, indiferent cat de unice ar fi acestea. Iar un stomatolog bun – de fapt, orice stomatolog! - va poate confirma acest lucru. Astfel ca, pastrarea unei guri curate este egala cu asigurarea sanatatii acelei guri. Si, prin extensie, cu asigurarea sanatatii d-voastra sistemice. Si, nu in ultimul rand, NU va alegeti un cabinet sau o clinica cu preturi foarte mici! Or, desi pot parea foarte convenabile, deseori, asa cum se intampla in viata, primiti o calitate pe masura pretului.

Desigur, se poate intampla si invers, nimic de zis aici. Cu alte cuvinte, inainte sa lasati un practician sa va umble cu diverse ustensile prin gura, asigurati-va ca este fie un igienist, fie un... stomatolog bun. Iar asemenea specialisti, de cele mai multe ori, isi ofera serviciile contra unui cost mai ridicat, mai ales in aceasta breasla.

Din punct de vedere oncologic, insa, situatia devine un pic mai complicata. In acest sens, medicul respectivului cabinet sau respectivei clinici, daca este un stomatolog bun cu adevarat, va lua toate masurile pentru a va ameliora suferinta produsa de radioterapie. Or, in asemenea cazuri, dintr-o echipa de oncologi care, eventual, va trateaza si supervizeaza, trebuie sa faca parte si un specialist OMF.

D-voastra va puteti intreba medicul oncolog daca specialistul OMF poate lua parte din acea echipa inter-transdisciplinara, iar pe respectivul specialist daca doreste sa faca parte, desigur. Asadar, vizitele regulate la cabinet, care sa includa: periaje si detartrari, evaluari ocluzale, examinari parodontale, interventii non-/chirurgicale preventive, precum si fluorizare, pot sa va scuteasca de multe probleme legate de zona OMF, stimati pacienti.

Mai mult, tineti neaparat cont de reclamele flamboaiante, care pun accentul pe productia in masa de proteze si/sau implanturi, precum si pe interventiile aidoma. Fiti atenti la reclamele care pun accentul pe fatetari si/sau implanturi fiindca, de cele mai multe ori, cosmeticianul sau implantologul dentar nu sunt interesati de  sanatatea d-voastra orala pe termen lung. Or, aceste particularitati NU reprezinta marca unui cabinet sau unei clinici cu cel putin un stomatolog bun in componenta sa.

Utilizarea de rutina a sedarii intravenoase – inca un semn negativ! Acest lucru ar insemna ca d-voastra, pacientii, sunteti expusi unor riscuri nenecesare, respectiv: AVC-uri, soc anafilactic etc. Mai mult, la ora actuala, se practica anestezia cu protoxid de azot. Intrebati-va candidatul la statutul de medic stomatolog personal daca se foloseste asa ceva si in cabinetul d-sale. Clinicile private si noi il folosesc; la cabinete, este o chestiune de optiune si... posibilitati.

In incheiere, cum puteti avea "identitatea" unui stomatolog bun, in adevaratul sens al cuvantului, dar din punctul de vedere al ceea ce NU trebuie facut? Daca acesta NU practica una sau mai multe dintre urmatoarele contraventii etic profesionale, si anume:

 • Daca NU vinde vitamine sau alte suplimente dietare.

 • Daca NU va recomanda imediat o inlocuire de filling-uri din amalgam sau, de ce nu, o extractie a unor dinti care mai au radacina.

 • Daca NU sunt "specializati" in poli-tratarea: migrenelor, nevralgiilor miofasciale si/sau a durerilor de spate.

 • Daca NU se identifica precum stomatologi "holisti" sau "bio".

 • Daca NU diagnosticheaza "din priviri" inclusiv osteonecroza cavitationala inductoare de nevralgie / OCIN.

 • Daca NU diagnosticheaza toxicitatea indusa de metalele "grele" din corpul d-voastra.

 • Daca NU diagnosticheaza orice alta afectiune care NU are legatura cu zona OMF, cel mult.

Acum, noi va uram succes in gasirea unui stomatolog bun, respectiv a unuia care sa se potriveasca si nevoilor d-voastra!

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares