Coroana dentara din zirconiu

coroana-dentara-din-zirconiuCoroana dentara din zirconiu se aseamana cel mai mult cu dintele natural. Zirconiul devine treptat materialul de electie pentru fabricarea coroanelor dentare artificiale pentru ca este un material foarte dur ce este capabil sa reziste uzurii din cavitatea orala. Din punct de vedere estetic zirconiul este translucid. De aceea o coroana dentara din zirconiu va reflecta lumina intr-un mod similar dintilor naturali. Mai mult zirconiul este unul dintre cele mai biocompatibile materiale destinate obtinerii coroanelor dentare.

 

 

Coroana dentara din zirconiu - prezentare generala

Portelanul este materialul folosit in mod traditional pentru coroanele dentare estetice. Portelanul acestor coroane dentare se poate fisura sau rupe relativ usor. Acest neajuns este in mare parte rezolvat prin folosirea unei infrastructuri din metal peste care este arsa ceramica. In cazul coroanei dentare din zirconiu substartul pe care ulterior este adaugat portelanul este dioxidul de zirconiu denumit si Zirconia. Dioxidul de zirconiu este un material cu proprietati mecanice si optice deosebite, ce are aplicatii si in alte industrii ca de exemplu domeniul aerospatial. Din punct de vedere chimic zirconia este formata din elementul rar zirconiul si oxigen cu formula chimica ZrO2. De aceea, din punct de vedere lingvistic, este mai corect sa vorbim despre coroana dentara din zirconia.

Culoarea zirconiului este alba iar duritatea este foarte mare. Zirconiul are transluciditate excelenta ceea ce inseamna ca va permite luminii sa se comporte in trecerea prin materialului ca si in cazul dintilor naturali. Rezistenta la tractiune este de asemenea extrem de mare acest material fiind numit si "otel ceramic".

Din punct de vedere al biocompatibilitatii se elimina la minim reactiile de respingere din partea organismului. Zirconiul nu este un conductor electric deci nu genereaza o sarcina electrica si nu corodeaza. Din aceasta cauza "linia neagra" aparuta in timp la limita dintre coroana metalo-ceramica obisnuita si gingie nu va apare. Ca izolator termic coroana dentara din zirconiu protejeaza impotriva sensibilitatii neplacute la cald si rece atunci cand masticam alimente la temperaturi foarte crescude sau foarte scazute.

Infrastructura din zirconiu, sau capa, ofera rezistenta iar portelanul de la exterior ofera aspectul asemanator unui dinte natural. Coroana dentara din zirconiu permite luminii sa treaca intr-un mod asemanator celui dintr-un dinte natural, spre deosebire de lucrarile ce ai o infrastructura metalica, inchisa la culoare, ce blocheaza lumina.

Cum se obtine coroana dentara din zirconiu?

Stabilirea diagnosticului. Prezentarea si discutarea variantelor posibile de tratament. Impreuna cu medicul pacientul alege tratamentul printr-o coroana dentara cu infrastructura din zirconiu.

 1. In prima etapa dintele este slefuit. Eventual medicul ia o amprenta pentru o coroana provizorie, ce este folosita pana la aplicarea lucrarii dentare definitive. Prin slefuire se creeaza spatiu pentru viitoarea coroana dentara din zorconiu.
 2. Medicul dentistul ia o amprenta, dupa care tehnicianul dentar va confectiona un model care reproduce exact bontul slefuit de catre medic. Datorita calitatilor mecanice unice ale zirconiului coroana dentara facuta din acest material poate fi mai subtire. Medicul slefuieste mai putin din dinte iar nervul dentar poate fi pastrat.
 3. Modelul este apoi plasat intr-un scanner sofisticat ce recreeaza o imagine tridimensionala pe computer a modelului. Coroana dentara din zirconiu este acum proiectata cu ajutorul calculatorului folosind tehnici similare celor utilizate in industria aerospatiala.
 4. Capa din zirconiu este gata pentru a fi acoperita cu material ceramic special, ce imita culoarea, transluciditatea, textura si volumul dintilor cat mai exact posibil. Ceramica ce acopera scheletul de zirconiu este mai moale decat scheletul de sprijin pentru a evita abraziunea dintilor naturali opusi. Abraziunea dintilor antagonisti este o problema comuna lucrarilor din ceramica obisnuite.
 5. In momentul in care proteza din zirconiu este gata coroana temporara va fi indepartata iar medicul dentistul plaseaza coroana dentara din zirconiu in gura pacientului.

 

 

Coroana dentara din zirconiu - beneficiile pacientului

 • coroana dentara din zirconiu este foarte rezistenta deoarece este fabricata dintr-o capa de oxid de zirconiu solid peste care se aplica portelan;
 • suprafata neteda reduce acumularea de placii dentare bacteriene;
 • greutatea lucrarilor dentare din zirconiu este mult mai scazuta comparativ cu cea a lucrarilor din portelan clasic;
 • infrastructura din zirconia este colorata cu ajutorul ceramicii. Impreuna cu proprietatile optice unice ale zirconiului determina o individualizare cromatica si morfologica sporita a lucrarii protetice;
 • coroanele dentare din zirconiu sunt foarte lucioase; de aceea sunt usor de intretinut si curatat; suprafata lucioasa impiedica aderarea microorganismelor pe suprafata coroanelor dentare din zirconiu.

O coroana dentara poate fi realizata doar din zirconiu. In acest caz corpul coroanei este frezat intr-un singur timp, fara aplicarea ulterioara a ceramicii peste capa din zirconiu. Acest sistem pune in schimb probleme legate de individualizarea coloristica a coroanei dentare din zirconiu.

 

Articole similare:

 

 

 

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

 

Ultimele comentarii

 • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
  Nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat starea Dvs de sanatate generala este buna si la momentul interventiei nu sunteti sub influenta...
 • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
  Va trebui sa discutati cu medicul ce a facut anestezia aceasta chestiune.
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: