Coroana dentara din zirconiu se aseamana cel mai mult cu dintele natural. Zirconiul este din ce in ce mai utilizat la fabricarea coroanelor dentare artificiale pentru ca este foarte dur si poate rezista uzurii din cavitatea orala precum si pentru proprietatile sale estetice deosebite.Mai mult, zirconiul este translucid. De aceea, o coroana dentara din zirconiu va reflecta lumina, asa cum se intampla si in cazul dintilor naturali. In plus, zirconiul este unul dintre cele mai biocompatibile materiale destinate realizarii de coroane dentare.
Poti citi in continuare acest articol sau poti face o programare cu medicii "DELTA Clinic Dent" pentru a stabili cum te-ar putea ajuta si care ar fi pentru tine pretul tratamentului prin coroane dentare.
Generalitati ...
Materialul folosit in mod traditional pentru coroanele dentare estetice este portelanul, insa unul dintre dezavantajale sale este ca se poate fisura sau rupe relativ usor. Acest aspect se previne, in general, prin folosirea unei infrastructuri din metal peste care este arsa ceramica.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
In cazul coroanei dentare din zirconiu, substratul pe care ulterior este adaugat portelanul este dioxidul de zirconiu, denumit si Zirconia. Dioxidul de zirconiu este un material cu proprietati mecanice si optice deosebite, ce are aplicatii si in alte industrii, precum domeniul aerospatial. Din punct de vedere chimic zirconia este formata din elementul rar zirconiu si oxigen cu formula chimica ZrO2. De fapt, din punct de vedere lingvistic, este mai corect sa vorbim despre coroana dentara din zirconia.
Culoarea zirconiului este alba. Zirconiul este foarte dur si are o transluciditate excelenta, proprietate care il face foarte asemanator dintilor naturali. Rezistenta la tractiune este de asemenea extrem de mare, acest material fiind numit si "otel ceramic".
Din punctul de vedere al biocompatibilitatii, acest material are cea mai mica incidenta de respingere din partea organismului. Zirconiul nu este un conductor electric, deci nu genereaza o sarcina electrica si nu corodeaza. In consecinta, "linia neagra" care apare de obicei, in timp, la limita dintre coroana metalo-ceramica obisnuita si gingie, nu va aparea in cazul utilizarii zirconiului. Ca izolator termic, coroana dentara din zirconiu protejeaza impotriva sensibilitatii neplacute la cald si rece atunci cand masticam alimente la temperaturi foarte crescute sau foarte scazute.
Infrastructura din zirconiu, sau capa, ofera rezistenta iar portelanul de la exterior ofera aspectul asemanator unui dinte natural. Coroana dentara din zirconiu permite luminii sa treaca intr-un mod asemanator celui dintr-un dinte natural, spre deosebire de lucrarile ce ai o infrastructura metalica, inchisa la culoare, ce blocheaza lumina.
Cum se obtine coroana dentara din zirconiu? ...
Dupa stabilirea diagnosticului, prezentarea si discutarea variantelor posibile de tratament, impreuna cu medicul, pacientul poate alege ca tratamentul sa se realizeze prin utilizarea unei coroane dentare cu infrastructura din zirconiu.
In prima etapa dintele este slefuit. Eventual, medicul ia o amprenta pentru o coroana provizorie, ce este folosita pana la aplicarea lucrarii dentare definitive. Prin slefuire, se creeaza spatiu pentru viitoarea coroana dentara din zirconiu.
Dentistul ia o amprenta, dupa care tehnicianul dentar va confectiona un model care reproduce exact bontul slefuit de catre medic. Datorita calitatilor mecanice unice ale zirconiului, coroana dentara facuta din acest material poate fi mai subtire. Medicul slefuieste mai putin din dinte iar nervul dentar poate fi pastrat.
Modelul este apoi plasat intr-un scanner sofisticat ce recreeaza o imagine tridimensionala pe computer a modelului. Coroana dentara din zirconiu este acum proiectata cu ajutorul calculatorului, folosind tehnici similare celor utilizate in industria aerospatiala ( tehnica CAD-CAM ).
Capa din zirconiu este gata pentru a fi acoperita cu material ceramic special, ce imita culoarea, transluciditatea, textura si volumul dintilor cat mai exact posibil. Ceramica ce acopera scheletul de zirconiu este mai moale decat scheletul de sprijin pentru a evita abraziunea dintilor naturali opusi. Abraziunea dintilor antagonisti este o problema comuna lucrarilor din ceramica obisnuite.
In momentul in care proteza din zirconiu este gata, coroana temporara va fi indepartata, iar medicul introduce coroana dentara din zirconiu in gura pacientului.
Beneficiile coroanei dentare din zirconiu ...
Iata un rezumat al principalelor beneficii care te va ajuta sa iei o decizie in cunostinta de cauza, atunci cand stabilesti materialul coroanei dentare impreuna cu stomatologul tau:
Rezistenta. Coroana dentara din zirconiu este foarte rezistenta datorita combinatiei a doua elemente foarte dure: o capa de oxid de zirconiu peste care se aplica portelan;
Suprafata neteda reduce acumularea de placii dentare bacteriene;
Grad de dificultate redus. Este mai usor de realizat o lucrare dentara din zirconiu comparativ cu o lucrare din portelan clasic;
Aspect similar cu cel al dintelui natural. infrastructura din zirconia este colorata cu ajutorul ceramicii. Proprietatile optice unice ale zirconiului determina o individualizare cromatica si morfologica sporita a lucrarii protetice;
Usor de intretinut. Coroanele dentare din zirconiu sunt foarte lucioase; din acest motiv, sunt usor de intretinut si curatat; suprafata lucioasa impiedica aderarea microorganismelor pe suprafata coroanelor dentare din zirconiu.
Coroana dentara din zirconiu, in mod obisnuit, este formata din zirconiu la baza si portelan la suprafata, insa exista si posibilitatea ca o coroana dentara sa fie realizata in totalitate din zirconiu. In acest caz, corpul coroanei este frezat intr-un singur timp, fara aplicarea ulterioara a ceramicii peste capa din zirconiu. Acest sistem pune in schimb probleme legate de individualizarea coloristica a coroanei dentare din zirconiu.
Recomandarea noastra este sa investighezi si sa te informezi in legatura cu materialele folosite de catre stomatologul tau atunci cand urmeaza sa ti se aplice o coroana dentara. Aceasta decizie iti poate impacta costurile pe termen lung, confortul, starea generala de bine.