fbpx

Coroana dentara

coroana-dentaraTermenul de coroana dentara poate avea doua intelesuri. In primul rand coroana dentara reprezinta zona dintelui de la exteriorul osului pe care se face masticatia. Cel de-al doilea sens se refera la lucrarea potetica ce poate fi asezata pe o radacina dentara sau pe un implant dentar.

Din ce poate fi confectionata coroana dentara? ...

Coroana dentara poate fi realizata din metale nobile cum ar fi Aurul, aliaje, ceramica, zirconiu sau o combinatie intre acestea. Coroana dentara, ca lucrare protetica, poate fi fabricata doar din aliaj, dar acest tip de coroana este folosit de obicei numai pe dintii posteriori. In cazul in care este necesara o coroana dentara pe dintii din fata, metalul este acoperit cu portelan pentru un aspect mai natural. Pentru un aspect desavarsit, cu rezultat final imposibil de distins de o coroana naturala, coroana dentara poate fi confectionata integral din portelan sau zirconiu.

Tipuri:

 • coroana dentara integral metalica, confectionata din metale nobile sau aliaje; 
 • coroana dentara din material plastic, folosita in scop provizoriu;
 • coroana dentara integral ceramica;
 • coroana dentara din ceramica arsa pe infrastructura din metal;
 • coroana din Zirconiu.

Un tip aparte il reprezinta coroana dentara provizorie. Acest tip de coroana este din ce in ce mai des folosit facand posibila reabilitarea fizionomica si functionala a pacientilor intre etapele terapeutice. Coroana dentara provizorie poate fi realizata de catre medicul stomatolog sau cu ajutorul tehnicianului dentar. 

Mai multe coroane dentare unite formeaza o punte dentara.

Coroana dentara este lipita de dinte cu ajutorul unui ciment dentar. 

Care sunt situatiile in care se poate folosi o coroana dentara? ...

Obtinerea unei coroane dentare protetice incepe prin consultul de specialitate si stabilirea unui diagnostic. Coroana dentara se recomanda in cazul in care coroana naturala este prea distrusa iar alte mijloace, cum ar fi incrustatiile sau obturatiile nu vor functiona. Coroana dentara are nevoie de un bont protetic pe care-l va imbraca. Atunci cand coroana naturala a dintelui este cat de cat integra bontul protetic se obtine prin slefuire fara a necesita interventii suplimentare de reconstuctie. Daca dintele natural este distrus este necasara o microproteza dentara numita pivot ce va reconstrui bontul protetic.

Coroana dentara mai poate fi folosita pentru a imbunatati aspectul dintilor aflati in pozitii gresite pe arcadele dentare sau in cazul dintilor decolorati.

Cum se obtine coroana dentara? ...

Durata de realizare va varia in functie de starea dintelui deteriorat. Prepararea bontului pentru coroana dentara incepe prin plasarea unui anestezic local. Este important sa informezi medicul asupra afectiunilor generale de care suferi pentru ca acesta sa stie tipul anestezicului local indicat in cazul tau. Slefuirea se realizeaza cu freze de turbina de diferita forme si dimensiuni. 

Etape:

 1. dintele este slefuit;
 2. se ia o amprenta a dintelui slefuit;
 3. tehnicianul realizeaza coroana dentara; in functie de materialel folosite pentru realizarea coroanei sunt necesare mai multe etape intermediare de realizare a coroanei;
 4. ultima proba a coroanei in cabinet;
 5. coroane poate fi cimentata provizoriu pentru cateva zile;
 6. cimentarea definitiva a coroanei.

Etapele mai sus mentionate pot varia in functie de fiecare situatie clinica in parte.

In timp ce se confectioneaza coroana dentara medicul tau poate folosi o coroana provizorie, ce va reface aspectul dintelui si functiile sale: masticatie, vorbire, aspect.

Nervul dentar da un plus de rezistenta dintelui. De aceea medicul stomatolog poate decide uneori sa pastreze nervul dintelui ce va primi coroana. In cazul acesta, totusi, exista riscul ca, dupa un timp, dintele sa doara. In acest caz exista optiunile:

 • indepartarea coroanei si realizarea tratamentului de canal cu refacerea ulterioara a coroanei;
 • accesul spre nerv se face prin coroana dentara, urmand ca dupa tratamentul de canal sa se inchida dintele cu o obturatie coronara. 

Coroana dentara se aplica si pe implanturi dentare. In anumite cazuri coroana dentara pe implant nu se cimenteaza conventional ci foloseste un surub de prindere. Acest sistem are avantajul unei igienizari superioare pentru ca medicul are posibilitatea indepartarii microprotezei si curatarea acesteia.

Cum se igienizeaza coroana dentara? ...

Coroana dentara, ca lucrare protetica, poate rezista mult in timp. Se recomanada ca igiena orala sa fie corespunzatoare. Sunt necesare masuri suplimentare de igienizare pentru a pastra coroana si gingia inconjuratoare curate. Coroana dentara in sine nu se poate caria. Problema este ca la marginea coroanei dentare, daca nu se igienizeaza corespunzator, poate apare caria dentara.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro