fbpx

Contraindicatiile implantului dentar: cine nu poate sa-si refaca zambetul prin implant

imagine-ce-simbolizeaza-contraindicatiile-implantului-dentarDin pacate, nu toti cei care isi doresc sa aiba din nou un zambet frumos pot beneficia de incredibila tehnologie a implanturilor. Ca la orice alta interventie medicala, exista indicatii si contraindicatii ale implantului dentar. Ne vedem uneori obligati sa refuzam anumiti pacienti din cauza unor afectiuni sau situatii (unele trecatoare, din fericire) care intra in categoria contraindicatiilor implantului dentar. Unele contraindicatii sunt absolute si permanente, adica pacientului i se interzice total implantul (dar exista alternative), iar altele sunt relative (se analizeaza fiecare caz in parte) sau temporare (varsta prea mica, perioada de graviditate si alaptare).

Contraindicatiile absolute si permanente ale implantului dentar ...

  1. Varsta este un factor important pentru implantul dentar, avand in vedere ca este complet interzis inainte de 18 ani, varsta la care oasele maxilarului se opresc din crestere. Este una din fericitele situatii temporare in care pacientul revine dupa majorat. Pe de alta parte, varsta inaintata nu este o problema daca starea generala a pacientului este buna si nu sufera de afectiuni care contraindica implantul dentar.

  1. Bolile de inima sunt primele pe lista contraindicatiilor implantului dentar, din cauza gravitatii consecintelor. Daca pacientul sufera de boli de inima care afecteaza supapele (valvulopatie), insuficienta cardiaca severa, cardiomiopatie sau a suferit infarcte recente, implantul dentar poate cauza complicatii grave, chiar si decesul pacientului.

  1. Bolile care afecteaza oasele precum osteomalacia, osteogeneza imperfecta, boala Paget, sindromul oaselor fragile, reumatismul articular acut, insuficienta osoasa etc. Nici pacientii care sufera de osteoporoza nu se califica pentru implantul dentar decat in urma unor teste de sange (fosfataza alcalina si acida). Pacientii cu oase iradiate de la radioterapie intra tot in categoria contraindicatiilor implatului dentar.

  1. Boli sistemice grave precum cancerul, tumorile, diabetul sever (in special de tip 1), artrita reumatoida, boli imunologice (HIV/SIDA, cele pentru care se administreaza medicamente imunosupresoare), tulburari de sangerare (diateza hemoragica, indusa de medicamente anticoagulante), tuberculoza, uremie, hipertensiune. Bolile sistemice pot afecta tesuturile orale prin cresterea sensibilitatii lor la alte boli sau prin interferarea cu vindecarea. In plus, acestea pot fi tratate cu medicamente sau prin alte terapii care ar putea afecta implantul si tesuturile care le sustin.

  1. Refuzul sau intoleranta la anestezie. Sunt cazuri rare, dar nici o interventie medicala nu trebuie sa devina trauma sau tortura pentru pacient. Din acest motiv, reactiile la anestezic se verifica inaintea oricarui implant dentar.

Contraindicatiile relative sau temporare ale implantului dentar ...

  1. Pacientii neconformi precum consumatorii de droguri (inclusiv alcool), cei ce sufera de anumite tulburari psihologice si mentale, fumatorii ce inhaleaza zilnic cantitati mari de nicotina, pacientii in convalescenta sau in asteptarea unui transplant de organe. Specialistul face analizele pe care le considera necesare, evalueaza situatia pacientului si decide daca implantul poate fi facut sau daca este contraindicat.

  1. Starea de graviditate si lactatia sunt stari temporare in care nu este recomandata nici o interventie stomatologica, in principlal din cauza posibilelor implicatii negative asupra fatului sau sugarului;

  1. Alergia la unul din materialele implantate, desi rara, poate avea consecinte grave daca se produce. Din acest motiv, materialele din implant sunt testate pe pacient inainte de implantare si se opteaza pentru cel adecvat.  

  1. Afectiunile locale. Afectiuni precum anomaliile locale, cancerul de mandibula sau la maxilar, tulburarile de mineralizare contraindica implantul dentar. Chiar si afectiunile temporare mai putin grave precum paradontoza, sinuzitele maxilare, herpesul sau cariile netratate contraindica implantul dentar. Din acest motiv, specialistului in implantologie ii sunt necesare, in afara analizelor specifice, minim o consultaţie si o radiografie pentru a putea spune pacientului daca este potrivit pentru procedura si a-i recomanda o alta procedura daca raspunsul este negativ.

  1. Igiena orala slaba si bruxism (scrasnitul dintilor). Niciun implant dentar nu va rezista in timp daca pacientul nu intelege nevoia de igiena orala sau isi toceste ori isi rupe dintii (inclusiv ceramica din lucrarile protetice) din cauza bruxismului. Un implant in asemenea cazuri este sortit esecului din start. Daca problemele se amelioreaza, specialistul poate reevalua situatia.

Nu toti pacientii pot fi eligibili pentru un implant dentar. Pentru probleme medicale foarte grave si acute, calcularea riscurilor la pacienti este imposibila, de aceea implantul dentar este total contraindicat. In cazul contraindicatiilor relative sau temporare, implantologul decide, in urma analizelor si evaluarii situatiei, daca implantul dentar este adecvat pacientului.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares