Clorhexidina


clorhexidinaClorhexidina, o polibiguanida cationica autorizata de catre A.F.M. si U.E., ofera o alternativa fiabila tratarii gingivitei simple, dar nu si a celei acute / GANU.


Definitii si autorizari ...

Din punct de vedere strict definitoriu, clorhexidina este o polibiguanida cationica / bisbiguanida folosita mai ales sub forma de saruri: dihidroclorida, diacetat si digluconat. Mai mult, clorhexidina este un compus care se gaseste si pe Lista de Medicamente Esentiale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii / OMS; lista cu medicamente esentiale in orice sistem sanitar. Administratia Federala a Medicamentului a aprobat clorhexidina in 1986.


Clasificare si mecanism ...

Clorhexidina este un antiseptic si agent antimicrobian care ofera pacientilor un spectru larg de protectie antibacteriana. Or, din punct de vedere fiziologic, clorhexidina se poate disocia si poate elibera cationi de diclorhexidina incarcati pozitiv. In acest sens, efectul bactericid – de ucidere a bacteriilor - este rezultatul direct al alipirii moleculei cationice de peretii celulari bacteriani incarcati negativ, pe care ii "sfasie". Altfel spus, plus cu minus rezulta minus si in acest caz de ordin biologic.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.


Acum, ca si alti compusi cationic-activi, clorhexidina ramane aplicata pe piele, dar si pe gingii, mai ales daca ne referim la apele de gura, care sunt gandite sa reduca placa bacteriana orala. De altfel, clorhexidina a fost demonstrata ca bactericid eficient, prezentand si o caracteristica bacteriostatica prelungita datorita absorbtiei sale pe pelicula smaltului dentar. Iar, daca nu este dezactivata, clorhexidina poate avea un efect de durata, spre deosebire de alti compusi de ape de gura. Acest fapt o propulseaza in topul preferintelor pacientilor pentru tratarea gingivitei.


Uzanta diversificata ...

Ca dezinfectant, clorhexidina este folosita si in industrii precum:

  1. cea a dezinfectantilor casnici: sapunuri si geluri;
  2. cea a cosmeticelor: creme, paste de dinti, deodoranti si antiperspirante;
  3. cea a farmaceuticelor: conservanti in picaturi de ochi, substante active in anticoagulante si antiseptice din apa de gura;

Clorhexidina mai este eficienta si impotriva:

  1. organismelor pozitive si negative,
  2. anaerobelor facultative si aerobelor, dar si a
  3. Candidei


Desigur, clorhexidina nu poate fi eficienta impotriva tuturor amenintarilor, mai ales a celor virale. Asa ca, poliovirusurile si adenovirusurile nu pot fi combatute printr-un tratament care sa aiba clorhexidina in compozitie. Totusi, se urmareste indeaproape actiunea compusului asupra virusului herpetic.


Clorhexidina si parodontoza ....

Pentru tratarea pungilor parodontale mai adanci de 5 mm, de exemplu, clorhexidina, sub forma de compus, este disponibila in concentratii de peste 36% in anumite produse de igiena orala. Dar exista si afectiuni patologice care necesita o igienizare orala stricta, respectiv cu solutie de gluconat de clorhexidina in proportie de 0,12%. Aceasta se foloseste la regenerarea tesuturilor bucale.


Afectiunile cu pricina sunt: gingivita, parodontita, trauma dentara – dinte rupt si/sau cariat -, chistul oral, precum si extractia de masea de minte. Totusi, gingivita acuta necrozant-ulcerativa / GANU, din pacate, nu poate fi tratata doar cu clorhexidina.


Eficienta clinica ...

Eficienta clinica a aplicarii de clorhexidina, pe langa zincul chelat, ca si compusi in apele de gura, este bine documentata de catre majoritatea studiilor clinice de nisa. Iar, paradoxal, continuarea folosirii unor produse de igiena orala, continatoare de clorhexidina, poate cauza aparitia de pete pe suprafetele dentare labiale din cauza dezintegrarii membranelor bacteriene. Simptomele pot fi estompate doar in cazul incetarii tratamentului.


Desi gluconatul de clorhexidina nu a fost dovedit in mod hotarator ca agent anti-tartru subgingival, ba chiar s-au constatat unele depuneri in surplus! Dar, in combinatie cu xilitolul, s-a putut observa un efect sinergetic pentru cresterea eficientei gluconatului de clorhexidina. Rolul acesteia in prevenirea carierii este unul destul de controversat, respectiv ca datele clinice nu ar fi convingatoare.


Mod de administrare si contraindicatii ...

Pacientul isi va fi administrat o clatire cu 15 ml de clorhexidina nediluata, de doua ori pe zi - dimineata si seara -, timp de 30 de secunde, si neaparat dupa periaj. Dar, desigur, pacientul nu trebuie sa ingurgiteze solutia de clorhexidina! Dimpotriva, acesta trebuie sa o expectoreze imediat, si sa nu se clateasca cu alta apa de gura sau sa nu recurga imediat la periaj sau sa manance.


Gravidele pot utiliza clorhexidina, insa nu exista vreun studiu care sa confirme sau sa infirme siguranta si eficienta acesteia. Si, tot in acest context, nu se cunoaste daca clorhexidina intra sau nu in ductele lactifere ale sanului pacientei, astfel incat sa contamineze laptele matern. Prin urmare, este recomandata o foarte mare atentie a priori folosirii clorhexidinei, respectiv mai ales de catre pacientele gravide si/sau de lauze.


Reactii neasteptate! ...

Clorhexidina in concentratii reduse poate cauza un efect bacteriostatic; bacteriile nu sunt distruse. Or, bacterii, dupa cum bine stiti, se gasesc si in gurile d-voastra, stimati pacienti, respectiv in acele biofilme denumite generic: "placi bacteriene". De fapt, gura este printre cele mai insalubre cavitati ale corpului omenesc, dar dintr-un punct de vedere strict bacterian; este un microbiom oral. Iar, clorhexidina, ca si compus activ, poate inlatura acest tip de film / placa bacteriana.


Din perspectiva interactiunii agentilor chimici din diverse produse de igiena orala, clorhexidina poate fi neutralizata de catre lauril-sulfatul si monofluorfosfatul de sodiu. Si, din cel al dezinfectarii corporale generale cu acest agent, conform specificatiilor U.E., digluconatul de clorhexidina nu este potrivita pentru a dezinfecta mainile, spre exemplu! Standardul European EN 1499.


Efectele secundare ale clorhexidinei includ: patarea dintilor si a altor zone oro-dentare, formarea de tartru, xerostomia, nevralgia dentara si iritarea mucoasei orale per ansamblu. De asemeni, au fost raportate cazuri foarte rare de tumefiere a glandelor parotide si salivare.

N.B. Formula pentru clorhexidina este: C22H30Cl2N10, iar cea pentru zincul chelat: C10H12N2O8Zn.2NaAlte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares