Ce este o radiografie dentara?

radiografie-dentaraO radiografie dentara este o imagine plana a unui organ obtinuta in urma expunerii zonei respective la radiatii X. O radiografie dentara, in cadrul tratamentului stomatologic. se realizeaza frecvent, de multe ori ea fiind obligatorie.  Radiografia dentara ajuta la diagnosticarea corecta a cazului clinic si la elaborarea planului de tratament. In general medicul recomanda o radiografie dentara si o realizeaza chiar el in cabinetul de medicina dentara sau in anexe ale acestuia. In Romania cel mai frecvent radiografia dentara se realizeaza in centre de radiologie dentara specializate. Exista numeroase tipuri de radiografii dentare fiecare dintre acestea avand destinatii specifice, cu avantaje si dezavantaje.

 

 

Ortopantomograma ( OPG ) - este o reprezentare radiologica panoramica a caviatii orale. Ea furnizeaza pentru medic o imagine de ansamblu a situatiei clinice a pacientului fara a oferi informatii de finete. Ortopantomograma mareste obiectul cu valori cuprinse intre 25-35%. OPG-ul cuprinde ambele arcade dentare si arata destul de precis raportul dintilor cu formatiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canale mandibulare. Momentul in care se efectueaza de obicei este la inceputul tratamentului, fiind foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic general corect. De multe ori sunt necesare radiografii retroalveolare, mai mici ca dimensiune dar care prezinta informatii mult mai in detalui. Un OPG arata ca imaginea de mai zos.

Radiografie ortopantomografica

 

Radiografie dentara retroalveolara - imaginea radiologica prezinta doar cativa dinti de pe arcada dentara. Este un tip de radiografie ce ofera informatii precise dar pentru zone limitate ale cavitatii orale. Acest tip de radiografie dentara este indicata in afectiuni dentare solitare ca de exemplu in cazul leziunilor carioase sau pentru verificarea unui tratament. Pacientului i se ataseaza de dinti un mic suport ce cuprinde si filmul radiologic dentar. Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, atat cat este necesar ca pe film sa se inregistreze imaginea radiologica. Filmul se developeaza in cateva minute. Acest gen de radiografie dentara arata informatii detaliate despre zona punctelor de contact dentare. Mai jos este exemplificat acest gen de radiografie dentara.

 Rx retroalveolara

Radiografie dentara muscata - imaginea radiologica prezinta doar cativa dinti de pe arcada dentara. Si acest tip de radiografie dentara ofera informatii precise doar pentru zone limitate ale cavitatii orale. Tipul acesta de radiografie dentara este indicata pentru explorarea dintilor vazuti dinspre partea ocluzala a lor. Pacientului i se ataseaza de dinti un mic suport ce are atasat filmul radiologic dentar pozitia fiind de muscare a filmului intre dinti. Aparatul radiologic este pozitionat undeva deasupra capului pacinetului. Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, timp necesar ca pe film sa se inregistreze imaginea radiologica. Filmul se developeaza in cateva minute.

Radiografie dentara digitala plana ( in doua dimensiuni ) - este cea mai noua modalitate de realizare a radiografiei dentare. Datorita volumului redus al aparatului radiologic dar si al cantitatii de radiatii poate fi folosit langa scaunul dentar. Acest lucru faciliteaza tratamentul si mai ales verificarea etapelor terapeutice. Filmul dentar este inlocuit cu un senzor ce are aspect de film dentar. Acesta capteaza imaginile radiologice si le transmite catre un calculator ce ulterior le afiseaza pe un monitor. Avantajul major ale acestui tip de aparat il reprezinta ergonomia.

 

 

Principalul neajuns al unei radiografii dentare clasice il reprezinta vizualizarea in doua domensiuni a unor structuri tridimensionale. In ultimii ani s-au dezvoltat sisteme de radiologie dentara digitala. Acestea au avantajul utilizarii unor doze de radiatii mai mici dar si posibilitatea inregistrarii imaginilor in format electronic, facilitand astfel transformarea lor in imagini 3D a zonei radiografiate.

Filmuletul de mai jos prezinta un aparat si o tehnica sa radiografiere OPG.

 

 

Articole similare: 

Articolul a fost util? Am aprecia daca l-ai promova in retelele de socializare. De asemenea asteptam comentariile tale!

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

 

Ultimele comentarii

  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat starea Dvs de sanatate generala este buna si la momentul interventiei nu sunteti sub influenta...
  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Va trebui sa discutati cu medicul ce a facut anestezia aceasta chestiune.
© 2009 - 2017 netdent.ro
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: