fbpx

Ce este o radiografie dentara?

radiografie dentaraO radiografie dentara este o imagine plana a unui dinte, obtinuta in urma expunerii zonei respective la radiatii X. Radiografia dentara se realizeaza frecvent in cadrul tratamentului stomatologic, de multe ori ea fiind obligatorie.  Aceasta ajuta la diagnosticarea corecta a cazului clinic si la stabilirea planului de tratament. In general, medicul recomanda o radiografie dentara si o realizeaza chiar el in cabinetul de medicina dentara sau in anexe ale acestuia. In Romania, cel mai frecvent, radiografia dentara se realizeaza in centre de radiologie dentara specializate. Exista numeroase tipuri de radiografii dentare, fiecare dintre acestea avand scopuri specifice, cu avantaje si dezavantaje.

Ortopantomograma (OPG) - este o reprezentare radiologica panoramica a caviatii orale. Ea ofera medicului o imagine de ansamblu a situatiei clinice a pacientului, fara a obtine informatii de finete. Ortopantomograma mareste suprafata radiografiata cu 25-35%. OPG-ul cuprinde ambele arcade dentare si arata destul de precis raportul dintilor cu formatiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canale mandibulare. Se realizeaza de obicei la inceputul tratamentului, fiind foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic general corect. De multe ori, sunt necesare radiografii retroalveolare, mai mici ca dimensiune dar care prezinta informatii mult mai in detaliu. Un OPG arata ca imaginea de mai jos.

Radiografie ortopantomografica

Radiografie dentara retroalveolara - imaginea radiologica prezinta doar cativa dinti de pe arcada dentara. Este un tip de radiografie ce ofera informatii precise, dar pentru zone limitate ale cavitatii orale. Acest tip de radiografie dentara este indicat pentru afectiuni dentare solitare, precum leziunile carioase, sau pentru verificarea unui tratament. Pacientului i se ataseaza de dinti un mic suport ce cuprinde si filmul radiologic dentar. Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, atat cat este necesar ca pe film sa se inregistreze imaginea radiologica. Filmul se developeaza in cateva minute. Acest gen de radiografie dentara ofera informatii detaliate despre zona punctelor de contact dentare.

Aici exista doua subtipuri:

1. Radiografia bitewing

  • surprinde pe un film coroane dentare ale ambelor arcade dentare, precum si osul de suport al dintilor investigati;
  • nu ofera informatii despre varful radacinilor dentare.

2. Radiografia intra-orala periapicala

- prezinta atat partea coronara, cat si pe cea radiculara a dintilor vizati. Mai jos, este exemplificat acest tip de radiografie dentara, dupa insertia unui implant dentar.

Rx retroalveolara

 

Radiografie dentara muscata  - imaginea radiologica prezinta doar cativa dinti de pe arcada dentara. Si acest tip de radiografie dentara ofera informatii precise doar pentru zone limitate ale cavitatii orale. Acest tip de radiografie este indicat pentru explorarea dintilor vazuti dinspre partea ocluzala a lor. Pacientului i se ataseaza de dinti un mic suport ce are atasat filmul radiologic dentar, pozitia fiind de muscare a filmului intre dinti. Aparatul radiologic este pozitionat undeva deasupra capului pacientului. Asistenta de radiologie dentara roaga pacientul sa stea nemiscat cateva secunde, timp necesar ca pe film sa se inregistreze imaginea radiologica. Filmul se developeaza in cateva minute.

Radiografie dentara digitala plana (in doua dimensiuni) - este cea mai noua modalitate de realizare a radiografiei dentare. Datorita volumului redus al aparatului radiologic, dar si al cantitatii de radiatii, poate fi folosit langa scaunul dentar. Acest lucru faciliteaza tratamentul si verificarea etapelor terapeutice. Filmul dentar este inlocuit cu un senzor ce are aspect de film dentar. Acesta capteaza imaginile radiologice si le transmite catre un calculator ce ulterior le afiseaza pe un monitor. Avantajul major ale acestui tip de aparat il reprezinta ergonomia, dar si cantitatea redusa de radiatii X necesare.

Principalul neajuns al unei radiografii dentare clasice il reprezinta vizualizarea in doua dimensiuni a unor structuri tridimensionale. In ultimii ani, s-au dezvoltat sisteme de radiologie dentara digitala tridimensionala. Acestea au avantajul utilizarii unor doze de radiatii mai mici, dar si posibilitatea inregistrarii imaginilor in format electronic, facilitand astfel transformarea lor in imagini 3D ale zonei radiografiate.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares