fbpx

Ce este bleaching-ul dintilor?

bleachingTermenul de bleaching vine din limba engleza unde "to bleach" inseamna "a inalbi".  Exista numeroase procedee de bleaching pentru dinti ce variaza de la utilizarea unor gutiere prefabricate sau individualizate in care se introduce gelul de albit, pana la procedee ce au loc in cabinetul de medicina dentara. Procedeele de bleaching pentru dinti utilizeaza agenti de albire puternici, surse de lumina speciale precum si alte mijloace de stimulare a procesului de albire pentru dinti.

Generalitati despre bleaching-ul dentar ...

Culoarea dintilor variaza. Unii dinti sunt galbui, altii gri, foarte rar sunt albi. Odata cu varsta dintii se ingalbenesc, iar anumite mancaruri sau bauturi (cafea, ceai, vin rosu) pot schimba culoarea dintilor. Tartrul, dar si unele medicamente pot afecta culoarea dintilor.

Alegerea modalitatii de bleaching dentar incepe cu o vizita in cabinetul stomatologic. Medicul poate estima eficienta procedurii de bleaching, tinand cont de faptul ca nu toate tipurile de coloratie pot fi la fel de bine rezolvate. De exemplu, dintii care prezinta coloratie galbena se vor albii cel mai bine, dintii cu coloratiei maronie se vor albi mai putin iar pe dintii cu tenta de gri procedurile de bleaching vor fi cel mai putin eficiente.

Bleaching-ul dentar nu-ti va imbunati zambetul daca dintii prezinta lucrari protetice sau plombe. Substantele folosite pentru bleaching actioneaza doar asupra smaltului dentar. In astfel de situatii se realizeaza bleaching-ul ulterior inlocuindu-se lucrarile dentare vechi cu unele potrivite noii situatii estetice.

Multi pun intrebarea: "Imi va afecta intervetia de albire pentru dinti structura dintelui?". Studiile procedeelor pentru bleaching care au utilizat ca agent activ de albire peroxidul de carbamida 10%, nu au pus in evidenta efecte negative semnificative ale acestei substante asupra smaltului dentar. Cercetarile au aratat ca, in termeni relativi, expunerea dintelui la bauturile acidulate si sucurile de fructe pot determina leziuni comparabile sau chiar mai importante ale smaltului decat metodele de bleaching.

Bleaching-ul dentar nu poate schimba total culoarea dintelui dar poate deschide nuanta existenta. Trebuie retinut ca dintii naturali nu au culoarea alba. Culoarea dintilor variaza de la suprafata de masticatie unde este alba spre galben in apropierea gingiei. Cel mai colorat dinte, spre galben, este caninul.

Dupa un procedeu de bleaching, dintii vor fi intotdeauna mai albi, chiar si dupa trecerea anilor. Totusi, dintii tind sa revina la nuanta dinaintea tratamentului dupa 1-3 ani, uneori dupa o perioada mai lunga. Durata in timp a rezultatelor bleaching-ului tin de preferintele culinare ale pacientului si de obiceiuri precum fumatul si consumul de cafea, ceai negru, etc. In principiu, chiar si la pacientii fumatori, rezultatele unui tratament de albire pentru dinti vor tine minim un an de zile.

Bleaching-ul - recomandari pentru pacient ...

Pacientii care opteaza pentru bleaching dentar trebuie sa stie ca procedura optima incepe cu un detartraj si un periaj profesional, pentru a avea dintii cat mai curati. Desi aceste procedee stomatologice nu albesc dintii, ele garanteaza rezultatele maxime ale tratamentului pentru fiecare persoana. Evident, nimeni nu poate fi constrans sa beneficieze de aceasta optimizare pre-albire, dar rezultatele nu vor fi cele maxim posibile. Obtinerea unei nuante uniforme si a unui rezultat optim sunt conditionate de procedeele pre-tratament.

Dupa tratament, recomandam insistent evitarea timp de 24 de ore a produsele bazate pe tutun si cafea. Vinurile, sucurile acidulate si pline de coloranti, mancarurile cu sosuri si orice produs alimentar prea cald sau prea rece. Pacientii care nu tin cont de aceste indicatii risca sa faca un tratament de bleaching inutil.

Ce dezavantaje are bleaching-ul? ...

In acest moment nu exista studii care sa arate efectele negative pe termen lung. Unul dintre dezavantajele majore il reprezinta incapaciatea garantarii unui rezultat, acesta depinzand de tipul coloratiilor dentare dar si de proprietatile smaltului pentru fiecare individ in parte. Un mic procent al pacientilor pot acuza sensibilitate dentare, tratabila relativ simplu prin aplicarea de fluor. Alti pacienti vor experimenta sensibilitate dentara usoara timp de cateva ore dupa tratamentul de albire de dinti, dar aceasta va trece intotdeauna de la sine, rapid. Rezultatul in timp este instabil. Din cand in cand procedeul trebuie repetat.

Cine poate face bleaching? ...

Sunt cateva categorii de pacienti la care se contraindica bleaching-ul. Femeile gravide, copiii sub 18 ani, a caror dantura este inca in dezvoltare, dar si persoanele care sufera de probleme ale gingiilor sau au fisuri dentare. Acestora din urma le recomandam tratarea in prealabil a acestor probleme, ulterior putand beneficia de procedeele de bleaching. Tratamentul este contraindicat persoanelor cu alergie la glicoli si peroxizi.

Exista mai multe variante de bleaching dentar:
- o prima varianta se desfasoara in cabinet si se realizata de catre medicul stomatolog; se pare ca are rezultate mai bune si mai durabile in timp decat cea de-a doua varianta;
- cea de a doua modalitate de albire de dinti se realizeaza acasa, de catre pacient urmand sfaturile medicului dentist.

Bleaching-ul iti poate aduce o schimbare radicala a zambetului: intre 8 si 15 nuante pe cheia VITA ce vor face cu siguranta diferenta in cariera ta, sau in viata de zi cu zi.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares