fbpx

Cabinetul dentar romanesc - O perspectiva actuala

cabinet-dentarAsociatia Stomatologica Americana (ASA), spre exemplu, ne prezinta o statistica imbucuratoare privind ceea ce inseamna un cabinet dentar pentru populatie, si anume: 60% dintre cetatenii Statelor Unite, luati pe toate categoriile de varsta si toate rasele, si etniile, isi viziteaza stomatologul cel putin odata pe an. In tari ca Romania, insa, ponderea aceasta e destul de... ingrijoratoare, dupa cum s-a mai demonstrat de altfel si in statisticile recente, chiar de anul acesta, unde se prezinta o situatie sumbra, respectiv de 20% prezenta la un cabinet dentar (de stat), nici macar copiii nemaibeneficiind de gratuitate absoluta. Or, prof.-dr. Alexandru Brezoescu, director al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, afirma in acest sens:

"Din pacate, medicina dentara este cea mai vitregita. Alocatia pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS aloca un plafon pentru tratamentelele dentare cabinetelor care sunt in contract cu Casa, in valoare de 1.000 de lei. Din acesti bani, ar putea fi puse doua proteze. Daca nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea catorva carii simple, cateva extractii si cam atat."

Prin urmare, consideram ca un cabinet dentar particular, cu dotari de ultima ora, personal dedicat, si prezenta on-line reprezinta cea mai buna alternativa pentru d-voastra, pacientii nostri, avand in vedere inclusiv faptul ca din ce in ce mai multe asemenea cabinete ofera reduceri substantiale la unele servicii.

Cancerul oral si screening-ul regulat ...

Acest flagel poate fi combatut prin vizitarea regulata a unui cabinet dentar, respectiv prin solicitarea unui screening / scanari a gurii, folosind o metodologie specifica, pentru a se detecta sau nu cancerul oro-dentar.

Problema o reprezinta legislatia si/sau alocarile de buget. Nici americanii din Statele Unite nu o duc mai bine la acest capitol. De exemplu, ei se confrunta cu 25% rata de screening in urma unei vizite la un cabinet dentar, respectiv pentru cancer oro-dentar si/sau cranio-cervical, dupa cum am vazut ca se mai poate dezvolta cancerul in anumite circumstante; circumstante inca neidentificate complet de catre specialisti in: Medicina stomatologica – Gura, inima si... cancerul?

In acest sens, insa, problema ar mai reprezenta-o similaritatea unora dintre aceste tesuturi suspectate ca fiind canceroase si cele care prezinta cu totul altceva, dar, printr-o coincidenta de simptome, par a fi canceroase.

De fapt, leziunile pot fi si benigne. Or, asta nu inseamna ca o vizita la un cabinet dentar nu isi are rolul sau preventiv foarte important, mai ales ca vi se poate oferi un termen de doua saptamani, rastimp in care medicul stomatolog, folosindu-se de tehnica si tehnologia de varf din cabinetul dentar personal, sa va poata evalua din punct de vedere al tesutului in cauza. Daca leziunea nu trece in acel rastimp, atunci poate fi considerata suspecta cu adevarat. Acesta este motivul pentru care trebuie sa va prezentati in mod regulat la cabinetul dentar. De asemeni, virusul Papilloma 16 (Hpv-16), dat fiind faptul ca a devenit din ce in ce mai prevalent atat in populatia masculina, cat si in cea feminina a lumii – mai ales in randul tarilor puternic industrializate -, respectiv prin activitati sexuale "populare", face si mai presanta necesitatea vizitarii in mod regulat a unui cabinet dentar performant.

De altfel, se stie ca Hpv-16 poate cauza cancer oro-laringian, cervical si/sau de cervix genital. Si, desi acest virus dispare dupa aproximativ 2 ani, in general, fara vreo interventie radicala, tratarea de nisa ii grabeste estomparea. Or, inclusiv aici, dupa cum s-a mai dovedit, ca acest virus este un agent biologic recurent; un agent care poate reveni oricand. Totul este sa nu derive in ceva canceros. Dar toate acestea pot fi aflate si tinute sub observatie in urma vizitei regulate a pacientului la un cabinet dentar profesionist si foarte bine dotat. Apoi, daca este nevoie, la o clinica de specialitate.

Desigur, responsabilitatea primara cade pe d-voastra, pacientii, respectiv cea de a raporta din timp orice leziune a cavitatii d-voastra bucale medicului stomatolog, dar si cea de a va prezenta la un cabinet dentar performant. Asa veti avea o anumita siguranta a serviciilor ce vi se vor oferi.

Cabinetele dentare romanesti de astazi ...

Multe dintre cabinetele dentare romanesti de astazi, din mediul privat, beneficiaza de tehnologii si tehnici performante si ultraperformante. Astfel, aceste tehnologii si tehnici tintesc problemele orale comune si mai putin comune ale pacientilor, precum: cariile de sub obturatii, resorbtiile osoase, afectiunile endodontice si parodontale, precum si cele periimplantare. Cat priveste examinarea radiologica la un asemenea cabinet dentar, aparatele de astazi sunt ultramoderne, digitale / tridimensionale si prevazute cu interfata tactila, respectand nu doar Normele U.E., ci si pe cele ale Societatii de Radiologie din America de Nord (Statele Unite si Canada), iar dozajul de radiatii este cu pana la 100 de ori mai redus decat ar fi admise prin aceste Norme, avand posibilitatea scaderii substantiale a radiatiilor mai ales cand vine vorba despre copiii – pacienti.

Este nevoie de interventii chirurgicale? Nici o problema! In unele cazuri, puteti beneficia chiar si de biolaserul dentar! In functie de ce cabinet dentar v-ati orientat, bineinteles. Si, cum din 1995, acesta a fost aprobat si recomandat de catre ASA ca fiind viitorul interventiilor chirurgicale oro-dentare, iata-l si la noi, castigand din ce in ce mai mult aprecierea pacientilor nostri.

Dar, dupa cum am mai mentionat, laserul dentar sau biolaserul dintr-un cabinet dentar este fiabil doar in unele dintre cazuri; in restul, puteti avea incredere si in chirurgia clasica, mai ales ca este asistata de o tehnica si tehnologii radiologice atat de performante.

Apoi, puteti beneficia de o bioterapie personalizata. Adica, vi s-ar putea recomanda fel de fel de extracte, complexe polivitaminice si/sau minerale, precum si de alte medicamente de sinteza, insa doar in urma unui consult autorizat, intr-un cabinet dentar ultraperformant si acreditat.

Din punct de vedere al implantologiei contemporane, insa, lucrarile efectuate in astfel de laboratoare – de fatetare, "puntare"/protezare si/sau de implantare -, dupa ce ati vizitat un asemenea cabinet dentar, respectiv pentru unul sau mai multe consulturi de specialitate, pot fi: din portelan cu suport de zirconia (dioxid de zirconiu), din ceramica presata, rasinice pe suport metalic, compozite, din fibra de sticla.

La finalul insiruirii acestor discipline stomatologice, asteapta estetica dentara. Fie ea "de moft", fie din ratiuni practice, aceasta este o componenta care nu trebuie sa lipseasca paletei de servicii din a nici unui cabinet dentar modern si particular din Romania. Or, atat fatetarea, cat si albirea sau bleeching-ul, reprezinta doi vectori centrali ai acestei practici cosmetizante.

Cat priveste albirea dintilor d-voastra, precum am mai mentionat si in Laserul dentar – O alternativa in clinicile din Romania, aceasta se poate realiza prin tehnologia biolaserului dentar cu lampa - dotare… aproape standard intr-un asemena cabinet dentar -, reusind sa va confere rezultatele pe care le asteptati intr-un timp destul de scurt. Si, daca doriti remodelarea "zonei zambetului", ca sa aiba aspectul unei diasteme/strungarete simpatice, se poate realiza fara dificultate, in majoritatea cazurilor, intr-un astfel de cabinet dentar.

Cabinetele dentare si siturile proprii ...

"De ce le detin, in primul rand?" Aceasta ar putea fi o intrebare destul de pertinenta desi redundanta in egala masura. Iar, raspunsul ar fi: "Fiindca, asemeni oricaror alti prestatori de servicii, si dentistii au nevoie de reclama pentru a se face cunoscuti publicului larg." Or, acest public de nisa se asteapta sa gaseasca cate un sait aproape pentru fiecare cabinet dentar din orasul sau, indiferent de tara in care se afla, dar tinand cont de dezvoltarea tehnologic – informationala a acelui stat.

Si nici nu trebuie sa va cumparati tomuri intregi, ca "Pagini Aurii", prin care sa rasfoiti zeci de minute, si anume fiecare rand in parte! Iar, daca ar fi ca acel cabinet dentar sa fie listat intr-un director, atunci se prea poate ca d-voastra, pacientul, sa il treceti cu vederea, si sa alegeti un cabinet dentar mai slab in dotare atat umana, cat si tehnica, respectiv doar pentru ca acolo sunt afisate denumiri, adrese postale si/sau de e-mail, si numere de telefon; o prezentare "seaca". Mai mult, saiturile de prezentare ale fiecarui cabinet dentar contemporan – oricare ar fi acesta – ofera utilizatorului-pacient posibilitatea de a-si lasa impresiile despre serviciile oferite de catre respectivii dentisti, si anume intr-un forum sau, mai simplu, intr-o carte de oaspeti (guestbook). Prin urmare, exista si o interactiune post-servicii dintre profesionist si pacient, profesionistul putand fi prezentat intr-o "lumina" favorabila, dar bazata pe fundalul profesional recunoscut al acestuia. La fel, tehnologiile si tehnica folosite.

Explicitarea acestora din urma, in "paginile" unui sait complet pentru respectivul cabinet dentar, profesionist realizat, pot sa va confere si mai multa incredere in acele servicii prezentate, si sa va fidelizeze. Si pe buna dreptate!

Stomatologie… neolitica?! ...

Cele mai vechi interventii stomatologice din lume, insa, se pare ca au avut loc chiar in... neolitic! Da, in neoliticul timpuriu chiar, respectiv in urma cu 7 – 9 milenii, si nu doar in Antichitate, din vremea faraonilor si a lui Hesy-Ra, si in niciun caz pornind de la Hippocrates din Kos sau de la Galenus din Pergam! Si nici chiar mai tarziu, din vremea "parintelui universal al stomatologiei", Pierre Fauchard, din Franta anului... 1728! Or, intrebarea fireasca si amuzanta ar fi: “Ce fel de ‘standarde’ o fi avand un ‘cabinet dentar ‘ in acele vremuri?

Astfel, in Pakistanul de astazi, s-au descoperit 11 masele umane sfredelite cu un fel de cremene, toate prezentand carii, dar nu si "plombe"; ramasitele erau depozitate intr-o necropola.

In Europa, insa, respectiv in Slovenia inceputului de secol XX, s-a descoperit prima "plomba" din lume, si anume un amalgam de ceara din miere de albine aplicata unei carii destul de serioase a unui barbat de 24 - 30 de ani, care a trait in urma cu 6.500 de ani. Prin urmare, primul “cabinet dentar“ european a fost al slovenilor.

Si, ca picanterie stiintifica, ceara din miere de albine a iesit in evidenta datorita unui accident... tehnic, si anume ca doi cercetatori, din cadrul Centrului de Fizica Teoretica din Trieste, Italia, ar fi dorit sa foloseasca mandibula – fosila pentru a-si testa un nou dispozitiv de radiologie. Pesemne, un "cabinet dentar" al neoliticului era foarte... “original”.

De altfel, si cele ale Angliei elisabetane erau astfel, respectiv pe vremea in care regina Elisabeta I se plangea constant de carii si prezenta o dantura total innegrita din cauza consumului excesiv de zahar. Si, ca sa le faca o veritabila “concurenta”, si cele ale Frantei ludoviciene, pe cand Ludovic al XIV-lea ar fi semnat chiar un edict de persecutie religioasa din pricina... durerilor sale insuportabile de dinti, el nemaiputand judeca lucid.

In concluzie, intr-o nota umoristica, va recomandam cu tarie sa va prezentati la un cabinet dentar ultraperformant si acreditat,... ca sa nu ajungeti precum vestitul monarh francez, cel putin.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares