fbpx

Amalgamul dentar- cel de ieri, de azi si de maine

amalgamUn amalgam dentar este un filling pentru cariile cauzate de catre bacterii si tartru. Acesta a fost folosit – si inca mai este, si va mai fi! - folosit de peste 180 de ani, respectiv pe sute de milioane de pacienti.

Ce este amalgamul? ...

Un amalgam dentar este o mixtura de metale, respectiv de mercur lichid, dar si de o pulbere de aliaje, printre care gasim: argint, aluminiu si cupru. Mai exact, dupa greutate, aproximativ 50% dintr-un amalgam dentar este mercur elementar.

Mai exaact, amalgamul contine mercur elementar care poate elibera vapori toxici pacientului, rezultand o afectare generala a creierului si a rinichilor. Totusi, mercurul elementar fiind encapsulat in restul filling-ului, care se intareste, este si garantat a fi sigur de catre medicii stomatologi. Asadar, nu ar exista niciun fel de pericol de emanare de asemenea vapori toxici. Desigur, doar in caz de alergie la mercur, pacientul nu trebuie sa beneficieze de amalgam dentar.

Acum. in legatura cu amalgamurile, inainte de a putea beneficia de acestea, ca pacient, trebuie sa luati o decizie: "Sa optez sau nu pentru aceasta solutie?" Dar, desigur, decizia o veti putea lua in consultare cu medicul d-voastra dentist. Noi doar va enumeram cateva dintre caracteristicile de baza ale amalgamului.

Amalgam in filling-uri "argintii" ...

Filling-urile de amalgam dentar, supranumite si "filling-uri argintii" datorita nuantei si luciului conferit, si prin care avem dintele imbracat, sunt aplicate prin frezarea dintelui, mai intai. Apoi dentistul astearna amestecul din pulberea de metale aliate si mercur lichid. Mai mult, amalgamul este rezistent si durabil, astfel incat este mai putin susceptibil la avariere decat alte filling-uri, cum ar fi cele "albe", sau rasinoase ori sticloase. In plus, un amalgam dentar reprezinta si o solutie ieftina.

Teste si studii ...

Amalgamul cu mercur prezinta si cateva proprietati bacteriostatice, adica inhiba proliferarea bacteriilor, si implicit dezvoltarea biofilmului / placii bacteriene, si acumularea tartrului. Astfel se manifesta amalgamul, spre deosebire de materialele-compozite care, conform studiului portughez “Casa Pia”, dintre 1986 si 1989, ar fi demonstrat tocmai opusul acestor proprietati. Si, in acelasi sens si spirit, studiile de caz pe copii, reunite sub denumirea de Testele cu Amalgam pe Copiii din New England / TACNE, au oferit rezultate similare, in favoarea acestor mixturi.

Exista circumstante, insa, in care compozitele deservesc mai bine decat amalgamurile, si... invers! De exemplu, atunci cand o preparatie mai conservatoare ar putea fi benefica – in cazurile de restauratie ocluzala, atunci cand ar fi necesara indepartarea a mai mult tesut dentar sanatos -, materialul-compozit este cel indicat. De asemeni, in cazuri care solicita un nivel estetic mai ridicat, materialul-compozit este de preferat in defavoarea amalgamului.

Federatia Mondiala a Stomatologiei / FMS si OMS au conchis si ele asupra amalgamului, in 1997, printr-o declaratie de presa:

“Nu au fost publicate studii controlate care sa demonstreze efecte sistemice adverse fata de restauratiile cu amalgam.”

Scurt si cuprinzator, nu? Or, un an mai tarziu, Consiliul pe Probleme Stiintifice al ASA ar fi raspuns cu:

"Nu pare a exista vreo justificare pentru intreruperea folosirii de amalgam dentar.”

Si, trecand in zona articolelor stiintifice, in 1999, Jurnalul ASA nu ar fi gasit: "nicio asociere semnificativa a bolii lui Alzheimer cu numarul, aria de suprafata sau istoricul aplicarii de restauratii cu amalgamuri dentare", precum "nici vreo diferenta semnificativa statistic in nivelurile de mercur din creier la subiectii cu boala lui Alzheimer si subiectii de control."

Ajungem si in 2003, si gasim in Jurnalul de Medicina din New England urmatoarea declaratie:

"Pacientii care au intrebari cu privire la posibila relatie dintre mercur si bolile degenerative, pot fi siguri de faptul ca dovezile actuale nu arata nicio legatura intre cele doua."

In 2004, un panou de experti in domeniu, condus de catre Biroul de Cercetare al Stiintelor Naturii / BCSN, si finantat de catre toate institutele mari si de profil din SUA, a conchis astfel:

"Datele actuale sunt insuficiente pentru a sprijini o asociere intre emanatia de mercur din amalgamurile dentare si diversele plangeri care au fost atribuite acestui material restaurator."

Panoul de experti a trecut in revista toata literatura de nisa, respectiv dintre 1996 si 2003.

Nici in 2006, atunci cand Jurnalul Asociatiei Medicale Americane / JAMA a publicat doua rapoarte independente, nu s-au putut gasi dovezi suficiente si pertinente in defavoarea amalgamului. Astfel, studiile, intreprinse de-a lungul a 5 ani, s-au legat de efectele neuropsihologice si renale ale copiilor americani.

Si mai recent, in mai 2008, Comitetul Stiintific al Comisiei Europene a adresat aceasta problematica expertilor mondiali in domeniu. S-a conchis faptul ca un amalgam dentar este sigur si eficient pentru toata lumea implicata in procesul stomatologic.

Declaratii oficiale ...

Administratia Hranei si Medicamentului / AHM si Organizatia Mondiala a Sanatatii / OMS, considera mercurul din aceste filling-uri drept sigur inclusiv pentru copiii de peste 6 ani. La fel ca si Asociatia Stomatologilor Americani / ASA. De fapt, nivelurile de mercur ar fi cu mult mai scazute decat cota minimala pentru a se putea manifesta vreun efect advers. Nici nou-nascutii nu ar fi in niciun pericol din pricina acestor vapori de mercur, transmisi prin laptele matern; Centrul de Control al Bolilor / CCB si Agentia de Protectie a Mediului / APM s-au exprimat clar in acest sens.

Ar mai trebui spus ca, intr-un amalgam dentar, mercurul elementar reactioneaza foarte bine cu pulberea de metale aliate, si ca nu poate fi considerat la fel de toxic precum celelalte forme de mercur: anorganic si metil-mercur / mercur organic; cel din urma este gasibil in ochiul de peste si este absorbit prin tractul digestiv. Or, vaporii de mercur elementar sunt absorbiti prin plamani daca acest mercur nu s-ar afla in deplina siguranta, in amalgamul respectiv.

O istorie... "amalgamata" ...

Primele amalgamuri, conform cronicilor lui Su Kung, din secolul VII e.n., ar apartine dinastiei chineze Tang, Or, dinastia Ming le-a imbunatatit pe parcurs si in mod constant. Iar, ca fapt tehnologic, in aceste mixturi existau, la acea vreme, cu pana la de noua ori mai mult aluminiu decat mercur si argint la un loc!

Mai tarziu, abia odata cu secolul XVI, avem indicii despre folosirea de amalgam dentar, respectiv in Germania. Iar, peste alte trei secole, intreaga Europa si America de Nord au "aderat" la folosirea acestei mixturi! Si au aderat tocmai datorita: costurilor mici, usurintei aplicarii, duritatii si durabilitatii sale. Mai exact, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, doi francezi – fratii Crawcour – au adus acest amalgam dentar in Statele Unite. Si, in foarte scurt timp, tot New York-ul nordic a avut pacienti cu amalgam dentar.

Continuand cu istoricitatea amalgamului, aflam ca Societatea Americana a Chirurgilor Stomatologi / SACS ar fi pornit, la acea vreme – in prima jumatate a secolului al XIX-lea - si in acest sens, "Primul Razboi al Amalgamului". Iar acest eveniment i-a obligat pe stomatologii de ocazie sa nu mai aplice asemenea mixturi pe dintii cariati ai americanilor. Or, acest "mare razboi" a incetat odata cu dizolvarea SACS si infiintarea ASA, care pledeaza in continuare in favoarea folosirii pe scara larga a amalgamului.

In epoca recenta, insa, popularitatea amalgamului i s-a diminuat simtitor din cauza: grijii fata de elementul estetic, poluarii de mediu, sanatatii personale a pacientului si a disponibilitatii altor filling-uri compozite sau chiar din portelan. In plus, exista temerea de producere a unui soc galvanic intre orice fel de amalgam dentar cu alte lucrari restauratorii din aur! Socul galvanic este mai probabil mai ales pe masura ce mixtura se uzeaza. Dar, desigur, este vorba despre cazuri foarte rare.

Astfel, inclusiv din punct de vedere istorico-legislativ, Suedia, Norvegia si Danemarca au deliberat o interzicere a amalgamului pe baza de mercur elementar, respectiv in favoarea materialelor-compozite. Motivele au fost aceleasi.

Si, in incheiere, o "ultima" incercare de revizuire a statutului amalgamului dentar in lume, a fost intreprinsa din nou de catre ASA, care a revenit cu concluzia ca amalgamul este o alegere valoroasa, viabila si sigura.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares