fbpx

Airflow-ul, procedura noua de curatare profesionala

airflowAirflow-ul este dispozitivul ce foloseste aerul comprimat pentru a va salva de placa bacteriana si tartru, reducand riscurile aferente si specifice afectiunilor de tip parodontal. De asemeni, airflow-ul ajuta in procesul cosmetizarii oro-dentare.

Air-flow? Ce inseamna cuvantul? ...

In primul rand, ce este airflow? In engleza, din punct de vedere etimologic, air flow - scrise separat - inseamna: „curent de aer”. Asadar, atunci cand auziti despre airflow in stomatologia de astazi, va puteti imagina un aparat care sufla un jet puternic de aer in gura d-voastra pentru a indeparta reziduurile. Or, in cazul in care doriti sa scapati de tartru, cel mai indicat este sa va prezentati la cabinetul dentar. Iar acolo, acelasi airflow va lua locul chiuretelor, spre exemplu, desi nu intru totul.

De ce airflow? ...

Atat inainte, cat si acum, instumentarul cu ultrasunete era si este foarte amplu uzitat pentru detartrari profesioniste. Astfel, prin procedura de airflowing, se asigura o curatare mult mai intensa, respectiv in zonele cel mai putin accesibile ale gurii d-voastra. Or, pe langa instrumentarul ultrasonic pentru detartare, un asemenea aparat – airflow-ul – reprezinta un auxiliar de nadejde atat gurii d-voastra, cat si practicianului. Procedura devine rapida si nedureroasa, astfel.

Cat priveste depunerile de calcar, acestea reprezinta principala problema pentru majoritatea pacientilor cabinetelor de medicina dentara. Or, una dintre cele mai convenabile si practice optiuni este airflow-ul. Iar, daca este si elvetian, cu atat mai bine.

Placa bacteriana poate fi, si ea, mai usor indepartata, respectiv prin acelasi aparat de categoria: airflow. Ba mai mult, un asemenea airflow va poate masa si stimula circulatia sanguina locala, din zona gingivala! Iar, in combinatie cu un periaj profesionist, airflow-ul poate sa confere o stare de sanatate sporita dintilor d-voastra.

In cabinetul dentar ...

Dupa ce smaltul dentar a fost polizat cu paste usor abrazive, cu bicarbonat de sodiu, spatiile interdentare sunt curatate inclusiv cu ajutorul unui airflow. Iar, faza finala o reprezinta refluorizarea smaltului, asistata uneori de catre igienist. Fluorizarea se realizeaza prin saturarea cu fluorina.

Mai mult, igienistii dentari pot folosi o gama larga de categorii de produse pentru curatarea ferma si de durata a dintilor d-voastra, precum: pastele de dinti cu fluorina, gelurile, lacurile si apele de gura. Toate acestea se folosesc, insa, numai dupa tratarea locala cu un airflow cu jet de particule comprimate si apa sau... cu ultrasunete. Or, detartrarea si polizarea smaltului pot fi intreprinse a priori tratamentului stomatologic ca atare.

Procedural, tehnic si statistic ...

Exista trei puncte de vedere majore in ceea ce priveste igienizarea dentara cu un airflow, si anume:

  1. Cel procedural - Airflow-ul reprezinta o igienizare dento-gingivala profesionista. Iar, pete precum cele de: nicotina, cafea, sucuri si/sau de alte alimente pline de coloranti sunt garantate ca fiind indepartate prin metoda de airflowing.
  2. Cel tehnic - Airflow-ul este un ejector de particule cu continut ridicat de bicarbonat de sodiu, acid citric si... apa. Or, apa a fost adaugata in proces pentru ca respectivele particule de sodiu, ejectate de catre airflow, sa nu ramana aderate, si ca suprafata dentara sa nu fie supraincalzita.
  3. Cel statistic - In aproximativ 98% dintre cazurile de igienizare dento-gingivala, tratamentul profilactic cu airflow a oprit sangerarile gingivale / parodontale, iar culoarea gingiei a revenit la normal.

Recomandari ...

Putem enumera aici si cateva recomandari a priori si a posteriori pentru folosirea airflow-ului, respectiv pe cele de ordin:

  • odontologic – inaintea sigilarilor dentare;

  • ortodontic – inaintea aplicarii aparatelor fixe si in timpul purtarii acestora;

  • protetic – inaintea cimentarii unei lucrari;

  • igienizant – dupa realizarea detartrajului, dar si pentru curatarea petelor cauzate de coloranti.

Daca va veti prezenta mai des la controale, respectiv la cabinetul dentar – acesta avand si airflow-uri in dotare -, atunci si cheltuielile d-voastra cu eventualele complicatii dento-gingivale, pe termen lung,  vor fi mult mai reduse.

O suprafata curata a dintilor poate ajuta inclusiv la selectarea culorii potrivite pentru opturatii albe sau coroane dentare. Recomandabil este sa va prezentati la cabinet odata la 3-6 luni pentru o detartrare cu airflow, dar si pentru a putea obtine sfaturi utile in privinta unei igienizari optime, mai ales in mediu domestic. Cat priveste zambetul, acolo trebuie sa apelati la procedura de bleaching.

Mic istoric ...

Dispozitivul a fost testat clinic in 1987 si dovedit ca eficient si sigur, existand inclusiv o varianta de airflow cu ultrasunete, ca in cazul laserului dentar.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares