fbpx

Adezivul dentar

adeziv-dentar

Termenul de adeziv dentar nu este neaparat cel mai potrivit. Aceasta pentru ca un adeziv dentar reprezinta un adjuvant al tratamentului stomatologic prin proteze dentare acrilice partiale sau totale. Se foloseste adeziv dentar in cazurile in care protezele dentare noi au nevoie de stabilitate sporita sau atunci cand timpul isi spune cuvantul asupra unor proteze dentare acrilice vechi. Utilizarea unui adeziv dentar da pacientului mai multa incredere in situatii publice sau sociale. Pacientul se simte mai sigur in timpul vorbitului, atunci cand mananca, sau practica sporturi, in special inot, care pun in pericol succiunea.

Un adeziv dentar sau fixatorul de proteze se prezinta sub forma unei paste. Pe piata se gasesc la acest moment numeroase produse ce indeplinesc rol de adeziv dentar. Pasta reactioneaza cu saliva si se transforma intr-un gel adeziv ce se interpune intre proteza si mucoasa pacientului. Adezivul dentar limiteaza in acest fel intrarea resturilor alimentare intre proteza si gingie. In cazul protezelor uzate, largi, folosirea unui adeziv dentar impiedica proteza sa frece gingiile. De asemenea, reduce presiunile localizate, facand purtarea protezelor mult mai confortabila.

Fiecarea producator recomanda pe ambalajul produsului fabricat un anumit mod de utilizare. In linii mari, toti adezivii dentari pentru proteza se folosesc astfel: proteza se spala cu ajutorul unei periute de proteza si pasta de dinti si se clateste bine. Un adeziv dentar se aplica pe suprafata mucozala a protezei, adica acea suprafata care vine in contact cu mucoasa. Din tubul de adeziv dentar se aplica material sub forma unor boabe de piper, experimentand pozitia si cantitatea. Este bine sa ne ghidam dupa principiul “mai putin este mai bine”. La proteza totala superioara, se recomanda aplicarea unui adeziv dentar in patru puncte iar pentru proteza mandibulara se recomanda aplicarea in trei puncte. Daca adezivul dentar iese in exteriorul protezei, la urmatoarea aplicare se aplica o cantitate mai mica. Pacientul clateste gura inainte de a introduce proteza. Proteza se introduce dupa tehnica invatata, tinand-o pe pozitie ferm cu degetele pentru cateva secunde. Pacientul asteapta cateva minute pana bea sau mananca. Excesul de material se indeparteaza cu putina apa calduta.

Pentru curatarea protezelor de adeziv dentar, acestea se scot cu atentie din gura si se igienizeaza pe toate suprafetele. Trebuie retinut ca protezele sunt fragile si deci trebuie manevrate cu grija. Proteza se spala deasupra chiuvetei in asa fel incat sa nu poata fi scapata. Se recomanda folosirea unor covorase plasate in chiuveta. Scopul igienizarii este indepartarea adezivului dentar vechi dar si a placii dentare ce se depune ca pe dintii naturali si poate face rau gingiilor. Suprafetele foarte lucioase ale protezelor noi pot fi stricate de pastele de dinti prea abrazive. De aceea este bine sa se foloseasca o pasta de dinti obisnuita impreuna cu o periuta speciala pentru igienizarea protezelor. Unii pacienti prefera tabletele de curatare folosite impreuna cu un pahar cu apa in care se pot lasa protezele. Aceste tablete se dizolva in apa calduta. Daca proteza are si portiuni metalice nu se lasa in solutie mai mult de 10 minute, si nu se foloseste apa fiarta deoarece poate albi sau colora proteza dentara.

Protezele dentare sunt facute din materiale mai moi decat dintii si uneori necesita inlocuiri. De asemenea gingia si osul sufera modificari si chiar pierderea in greutate modifica contururile gurii. Deci, ca sa fii sigur ca protezele se potrivesc perfect, este important sa vizitezi dentistul cel putin o data pe an. Daca ai o proteza partiala, trebuie sa faci vizite la 6 luni.

Se mai poate folosi adeziv dentar si pentru cimentarea provizorie de necesitate a unor lucrari protetice fixe atunci cand pacientul se afla in deplasare si nu poate ajunge la un medic stomatolog.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Aceasta adresa de email este protejata contra spambots. Trebuie sa activati JavaScript pentru a o vedea.

© 2009 - 2020 netdent.ro