Adeziv dentar

adeziv-dentarTermenul de adeziv dentar este oarecum inpropriu. Aceasta pentru ca un adeziv dentar reprezinta un adjuvant al tratamentului stomatologic prin proteze dentare acrilice partiale sau totale. Se foloseste adeziv dentar in cazurile in care protezele dentare noi au nevoie de stabilitate superioara sau atunci cand timpul isi spune cuvantul asupra unor proteze dentare acrilice vechi. Utilizarea unui adeziv dentar da pacientului mai multa incredere in situatii publice sau sociale. Pacientul se simte mai sigur in timpul vorbitului, atunci cand mananca, sau practica sporturi, in special inot, care pune in pericol succiunea atunci cand intra apa in gura.

Un aveziv dentar sau fixatorul de proteze se prezinta sub forma unei paste. Pe piata se gasesc la acest moment numeroase produse ce indeplinesc rol de adeziv dentar. Pasta reactioneaza cu saliva si se transforma intr-un gel adeziv ce se interpune intre proteza si mucoasa pacientului. Adezivul dentar limiteaza in acest fel intrarea resturilor alimentare intre proteza si gingie. In cazul protezelor uzate, largi, folosirea unui adeziv dentar impiedica proteza sa frece gingiile. De asemenea reduce presiunile localizate facand purtarea protezelor mult mai confortabila.

Fiecarea producator poate recomanda pe ambalajul produsului fabricat un anumit mod de utilizare. In linii mari toti adezivii dentari pentru proteza se folosesc astfel: proteza se spala cu ajutorul unei periute de proteza si pasta de dinti si clateste bine. Un adeziv dentar se aplica pe suprafata mucozala a protezei, adica acea suprafata care vine in contact cu mucoasa. Din tubul de adeziv dentar se aplica material sub forma unor boabe de piper, experimentand pozitia si cantitatea. Este bine sa ne ghidam dupa principiul “mai putin este mai bine”. La proteza totala superioara se recomanda aplicare unui adeziv dentar in patru puncte iar pentru proteza mandibulara se recomanda aplicarea in trei puncte. Daca adezivul dentar iese in exteriorul protezei la urmatoarea aplicare se aplica o cantitate mai mica. Pacientul clateste gura inainte de a introduce proteza. Proteza se introduce dupa tehnica inavata tinand-o pe pozitie ferm cu degetele pentru cateva secunde. Pacientul asteapta cateva minute pana bea sau mananca. Excesul de material se indeparteaza cu putina apa calduta.

Pentru curatarea protezelor de adeziv dentar acestea se scot cu atentie din gura si se igienizeaza pe toate suprafetele. Trebuie retinut ca protezele sunt fragile si deci trebuiesc manuieste cu grija. Proteza se spala deasupra chiuvetei in asa fel incat sa nu poata fi scapata. Se recomanda folosirea unor covorase plasate in chiveta. Scopul igienizarii este indepartare adezivului dentar vechi dar si a placii dentare ce se depune ca pe dintii naturali si poate face rau gingiilor. Suprafetele foarte lucioase ale protezelor noi pot fi stricate de pastele de dinti prea abrazive. De aceea este bine sa se foloseasca o pasta de dinti obisnuita impreuna cu o periuta speciala pentru igienizarea protezelor. Unii pacienti prefera tabletele de curatare folosite impreuna cu un pahar cu apa in care se pot lasa protezele. Aceste tablete se dizolva in apa calduta. Daca proteza are si portiuni metalice nu se lasa in solutie mai mult de 10 minute, si nu se foloseste apa fiarta deoarece poate albi sau colora proteza dentara

Protezele dentare sunt facute din materiale mai moi decat dintii si uneori necesita inlocuiri. De asemenea gingia si osul sufera modificari si chiar pierderea in greutate modifica contururile gurii. Deci, ca sa fii sigur ca protezele se potrivesc perfect este important sa vizitezi dentistul cel putin o data pe an. Daca ai o proteza partial trebuie sa faci vizite la 6 luni.

Se mai poate folosi adeziv dentar si pentru cimentarea perovizorie de necesitate a unor lucrari protetice fixe atunci cand pacientul se afla in deplasare si nu poate ajunge la un medic stomatolog. 

 

Articole similare:

 

 

 

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

 

Ultimele comentarii

  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat starea Dvs de sanatate generala este buna si la momentul interventiei nu sunteti sub influenta...
  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Va trebui sa discutati cu medicul ce a facut anestezia aceasta chestiune.
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: