fbpx

Acum cat timp ai fost la un medic stomatolog?

medic-stomatologInainte de deplasari lungi sau conceperea unui copil cauta un medic stomatolog. Controlul efectuat de catre un medic stomatolog ne ajuta sa evitam o serie de situatii neplacute: durerea de dinti, boala parodontala, mirosul neplacut al gurii sau cancerul oral. Vizita unui medic stomatolog  este cu atat mai importanta daca ai lucrari dentare sau implanturi dentare.

Este bine sa ne alocam timp suficient si sa ne rezolvam eventualele probleme stomatologice inaintea unor deplasari pe perioade lungi in afara tarii. Daca mergi sa lucrezi pentru o firma intreaba daca aceasta ofera in cadrul beneficiilor si asigurare de sanatate stomatologica. Daca raspunsul este negativ intreaba in ce masura poate fi facuta o asigurare stomatologica privata in tara in care urmeaza sa lucrezi.

O alta grupa de risc ce trebuie sa vina mereu la medicul stomatolog o reprezinta fumatori. Statistic vorbind, incidenta afectiunilor orale la acestia este mult mai mare decat la nefumatori. Vizita unui medic stomatolog in mod regulat poate arata prezenta tartrului dentar, a cariilor incipiente, a limbii paroase ( incarcate ), a gurii uscate, a halenei fetide, a gingivitelor sau chiar a unuor leziuni cu potential cancerigen. Un fumator trebuie sa se prezinte la stomatolog la maxim sase luni.

Pacientii ce urmeaza a efectua interventii pe cord deschis  sau cei care vor urma tratamente impotriva cancerului sau osteoporozei sunt nevoiti sa viziteze inaintea inceperii tratamentului un medic stomatolog. Limitarea surselor de infectie este cruciala in aceste cazuri. 

Pentru pacientii ce folosesc bifosfonati, pentru tratatea cancerelor osoase sau osteoporoza, tratamentul stomatologic este dificil de realizat sau chiar imposibil. Medicul stomatolog este nevoit sa solicite o analiza, numita cTX, ce va indica nivelul de incarcare osoasa a medicamentului amintit. In functie de valorile descoperite pacientul va fi tratat sau nu pentru afectiunea avuta. Sunt cazuri in care pacientul nu poate suferi extractii dentare sau chiar tratamente de canal pana ce tratamentul nu este intrerupt iar rezultatele analizei permit efectuarea interventiei stomatologice. Din momentul intreruperii tratamentului cu bifosfonati pana la efectuarea interventiei stomatologice pot trece luni bune.

Nu in ultimul rand familiile ce doresc copii este bine sa recurga la planning-ul familial ce cuprinde printre altele si asanarea tuturor focarele infectioase cu vizita unui medic stomatolog.

Poti merge la control intre 6 luni si un an sau atunci cand ai respiratie urat mirositoare, gura uscata, simti ca ai tartru, gingiile iti sangereaza este momentul sa merge la stomatolog.

In  timpul unui control periodic medicul iti inspecteaza dintii si mucoasa orala, stabileste daca de la ultima vizita au aparut carii dentare noi si decide daca le trateaza sau le tine sub observatie.

Exista studii care sustin ideea ca prevenirea afectiunilor stomatologice este mai ieftina din multe puncte de vedere decat tratarea leziunilor ireversibile: caria si boala parodontala, dar si cancerul oral. Este mai ieftin sa previi decat sa tratezi. Un cabinet stomatologic modern are dotarile si personal medical special instruit pentru a oferi un tratament stomatologic fara durere. Viziteaza un medic stomatolog fara frica!

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro