fbpx

Un periaj profesional - Detartrajul din cabinetul dentar

periajul profesional completeaza detartrajul dentarAtunci cand spalatul pe dinti, clatirea cu apa de gura sau bautul de apa fluorizata de la robinet nu pot preveni in totalitate acumularea de tartru si bacterii, pacientului ii sunt recomandate sesiuni regulate de periaj profesional.

Definitia si avantajele nete ale detartrajului ...

Un periaj profesional, sau profilaxie orala – prophylaxis / „a preveni”, gr. -, este, simplu spus, detartrajul din cabinetul dentar. Iar, detartrajul este foarte util mai ales pentru ca, odata eliminat tartrul din spatele dintilor si din spatiile interdentare, suprafetele dintilor devin neadezive si pentru bacterii.

Mai mult, avand in vedere ca, imediat dupa periajul obisnuit, se creeaza o pelicula de saliva peste suprafata dintilor si gingiilor, aceasta este si o fundatie perfecta pentru proliferarea de bacterii si bacili, dupa cum puteti citi si in articolul despre punga parodontala. Iar, cum bacteriile si bacilii formeaza biofilmul, sau placa bacteriana, respectiv tartrul, o sesiune de periaj profesional devine o necesitate.

Saliva, asadar, contine foarte mult calciu si alte substante, care ajuta la intarirea si protejarea dintelui. Pe de-o parte. Pe de cealalta, dintele, care contine mult smalt – stratul protector -, poate suferi sub actiunea acidica a salivei. Totusi, dintele mai are o sansa: ciclul permanent demineralizare – remineralizare! Altfel spus, odata demineralizat, smaltul dentar are sansa de a fi refacut prin actiunea remineralizanta a salivei bogate in calciu. Or, daca nivelul pH-ului este unul suficient de acid, si daca tartrul s-a depus in cantitate suficienta, atunci este necesar ca pacientul sa se prezinte la cabinetul dentar pentru periaj profesional.

Acum, nu doar calculus-ul, sau tartrul, este inlaturat in cadrul unor astfel de sesiuni, ci si biofilmul, sau placa bacteriana, care reprezinta o prima sursa de infectie sistemica, a tuturor organelor interne. Cu alte cuvinte, biofilmul, daca nu este inlaturat la timp prin periaj profesional, poate sa pericliteze sanatatea intregului organism al pacientului. Si s-au efectuat si studii in sensul acesta, care indica o relatie intre cavitatea bucala si afectiunile de tip cardiovascular ale pacientului; o relatie cel putin indirecta. Dar, despre acest subiect, puteti citi si in: Gura, inima si cancerul.

Bineinteles, exista, ca in aproape toate domeniile, o controversa. Or, aceasta consta in necesitatea insasi a periaj profesional. Si, in acest sens, intre 2005 si 2007, cateva studii de specialitate au conchis – relativ la unison – un singur fapt: NU exista dovezi empirice privind efectele benefice sau adverse ale unui periaj profesional facut regulat - macar la sase luni - la cabinet. Totusi, noi recomandam, daca nu neaparat o astfel de rutina de cabinet, macar una domestica, acasa. De fapt, pacientii se pot ingriji optim dantura si acasa, respectiv folosind multitudinea de tehnici prezentate in: Spalatul pe dinti – Tehnici si ustensile.

Aviz celor suferinzi de alte afectiuni! ...

Daca dentistul planuieste o detartrare de adancime pentru a putea efectua un periaj profesionist eficient, iar pacientul sufera de: sangerari gingivale, coagulpatie – boala a sangelui caracterizata prin coagulare rapida -, diabet, hipertensiune arteriala, endocardita bacteriala sau daca a suferit deja vreo interventie, atunci consultarea cu medicul specialist este obligatorie. In caz de endocardita bacteriala, inainte de detartrare, ar putea fi necesara o tableta de antibiotic, dar numai la recomandarea medicului cardiolog.

Din nou, un mit comun in privinta acestui periaj profesional este acela conform caruia dintele ar fi slabit din gingie.  Totusi, daca se urmareste inlaturarea biofilmului si tartrului, iar daca tartrul „sustine” dintele respectiv, atunci este foarte posibil ca dintele sa fie „slabit”, „dezancorat”. In realitate, este vorba despre o curatare temeinica a locului afectat si de parodontoza. Pe de alta parte, pentru pacientii suferinzi mai ales de HIV-SIDA sau alte afectiuni imunitare, este recomandata o „cura” de antibiotice; la recomandarea imunologului, desigur.

Instrumentele din periajul profesional actual ...

Cele ultrasonice de periaj profesional, care reprezinta high tech-ul de specialitate al detartrarii dentare ca metoda, sunt foarte utile, mai ales ca functioneaza pe principiul vibratiei ultrasonice. De asemeni, acestea pot aplica o pelicula fina de apa pe suprafata dentara si/sau gingivala, astfel pastrand-o la o temperatura optima.

Si, din punct de vedere al sunetului emis, acesta este unul foarte scazut, in general; aproape inaudibil. Inclusiv forma instrumentelor ultrasonice este una optima unui periaj profesional, si anume: curbata sau rotunjita. Asta face ca ele sa se muleze perfect pe suprafata vizata spre curatare.

Iar, in cazul in care depozitele de tartru sunt prea mari, se va recurge la tehnica debridarii. Apoi, medicul va opta pentru chiurete, care sunt niste instrumente mai fine, dar doar curbate, nu si ultrasonice. Acestea sunt folosite atat pentru curatarea depozitelor alimentare mai mici, cat si pentru a netezi suprafata gingivala, spre exemplu. Si, in cele din urma, se va trece la polizarea suprafetelor cu o unealta cu cap rotativ, din cauciuc, care se va roti la o viteza redusa. Dar, pentru ca polizarea sa fie posibila, va fi necesara aplicarea unei creme profilactice pe dintii si gingiile pacientului. Rezultatul? Un luciu sanatos!

Pacientii cu proteze dentare mobile, spre deosebire de ceilalti, au nevoie de o substanta speciala, sub forma de gel si antiseptica, care sa curete nu doar protezele, ci si gingiile acestor pacienti. Astfel, pacientii sunt protejati de: carii, gingivita si alte boli parodontale, care pot conduce la cele de tip sistemic.

„Este periaj profesionalul o experienta dureroasa?” ...

Aceasta este intrebarea generica din mintile multor pacienti. Raspunsul? Nu, nu este, de regula. Dar, daca suferiti de expunere dentinara sau gingivita, atunci, da, experienta de periaj profesional poate fi una putin deranjanta. Or, pacientul poate opta pentru o anesteziere locala, asa cum este aceasta comentata si in: Anestezia locala in stomatologie – Tipuri si riscuri Iar, daca sufera de vreo afectiune parodontala clasica, atunci detartrarea radacinii dentare este metoda la care ar putea recurge parodontologul.

De regula, va fi nevoie de mai mult de o sedinta de periaj profesional, iar, pentru fiecare dintre acestea, dentistul sau igienistul va diviza gura de curatat a pacientului pe... cvadrante; primele cvadrante superioare, in cadrul primei sedinte, iar celelalte doua, in cadrul celei de-a doua. Totusi, acest fapt numai dentistul sau igienistul il poate decide, respectiv in functie de nivelul tartrului, al biofilmului, dar si al altor eventuale afectiuni orale.

Dentistul sau igienistul, in cazului unui periaj profesionist, va sonda sulcusul pacientului – spatiul in forma de „V” dintre gingie si dinte -, respectiv cu o ustensila denumita si sonda parodontala, si va determina daca exista vreo afectiune gingivala sau nu. In mod normal, sulcusul prezinta o adancime de maximum 3 mm, dar, cu gingivita sau parodontita, spatiul se poate adanci si mai mult.

Folosirea de biolasere dentare – de fapt, de lampi acceleratoare de lumina –, precum apar ele si in Laserul dentar – O alternativa reala , poate determina sangerari si tumefieri minimale pacientului. Cu toate acestea, in timpul sedintei de periaj profesional, o astfel de lampa se poate dovedi vatamatoare tesutului parodontal. Asa ca, este foarte recomandat ca fiecare pacient sa inteleaga faptul ca trebuie sa se adreseze unui cabinet dentar cu adevarat profesionist, atestat si recunoscut. La sfarsitul sedintei de periaj profesional, nefiind vorba despre chirurgie, pacientul se poate intoarce acasa pentru a se reface.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares