fbpx

Sigilare pentru dinti

sigilarea dintilorSigilarea dintilor este una dintre primele masuri de prevenire ale cariei dentare, imediat dupa eruptia dintilor pe arcade. Sigilarea dintilor reprezinta protejarea santurilor si fosetelor dentare prin aplicarea de materiale speciale in interiorul acestora. Sigilarea dintilor trebuie realizata atat la nivelul dintilor de lapte cat si a celor definititiv. Aceasta procedura trebuie facuta cat mai repede dupa eruptia lor pe arcadele dentare. Chiar daca santurile si fosetele coronare reprezinta doar a zecea parte din suprafata coroanelor dentare studiile au aratat ca la nivelul lor se produc de 8 ori mai multe carii decat pe suprafetele dentare netede. De aici se intelege nevoia de sigilare pentru dinti.

De ce facem sigilare pentru dinti? ...

Fetele pe care se realizeaza masticarea alimentelor, sunt formate din proeminente, numite cuspizi, si depresiuni, numite santuri sau/si fosete. Adancimea santurilor, cumulata cu un periaj dentar deficitar sau utilizarea unei periute dentare inadecvate, face ca de cele mai multe ori acestea sa nu fie curatate in mod corespunzator. Astfel placa bacteriana remanenta poate actiona in voie asupra smaltului producand in timp carii dentare.

Facem sigilare pe dinti deoarece aceasta reprezinta un mod simplu si nedureros de a proteja dintii impotriva cariilor. Materialul de  sigilare pentru dinti, numit sigilant, este aplicat pe partea dintelui unde se realizeaza masticatia sub forma unei pelicule. Sigilantul formeaza o bariera solida care tine alimentele si bacteriile departe de suprafetele retentive ale dintilor. Sigilantul formeaza o bariera protectoare, acoperind toate micile neregularitati de pe suprafata dintelui. Acest fapt este important deoarece cariile dentare incep cu predilectie in aceste spatii.

Pe ce dinti se face sigilare? ...

Sigilantii se aplica pe dintii posterior, molari si premolari, pentru ca acestia au santuri si fosete pe suprafata ocluzala si exceptional pe ceilalti dinti atunci cand acestia din urma prezinta formatiuni structurale retentive: cingulum proeminent la nivelul dintilor frontali. Dentistul tau iti va spune care dinti au nevoia de sigilare dupa ce ii examineaza pentru a verifica daca santurile sunt destul de adanci pentru ca sigilantul sa ajute. Unii dinti prezinta fisuri adanci care trebuie sigilate, la altii fosele sunt largi si nu este necesara sigilarea.

Cat dureaza sa-ti faci sigilare pe dinti? ...

Sigilarea dintilor este un procedeu destul de rapid implicand cateva minute pentru fiecare dinte in parte. Dintele este bine spalat, tratat cu un adeziv si apoi uscat. Materialul pentru sigilare este aplicat si intarit, de obicei cu o lampa cu ultraviolete. Sigilarea pentru dinti este total nedureroasa, iar la nivelul dintelui nu se va simti nici o diferenta ulterior. Ocazional este necesara interventia pentru mici finisari ale materialului.

In principiu medicul stomatolog este cel care iti poate raspunde la toate intrebarile despre sigilarea dintilor. Dupa o examinare a danturii tale iti poate spune daca este momentul sau nu sa inceapa sigilare pe dinti.

La ce varsta se face sigilare pe dinti? ...

Sigilarea pentru dinti se face imediat dupa ce dintii temporari sau/si cei permanentii erup. Acest lucru se intampla in jurul varstei de 3-4 ani pentru dintii de lapte si 6-7 ani pentru cei definitivi. Restul dintilor se sigileaza pe masura ce erup adica intre 8 si 14 ani. Se face sigilare pe dinti la orice varsta daca dintii au cuspizi proeminenti.

Dupa aplicarea sigilantului este in continuare importanta igienizarea dintilor. Suprafata neteda a sigilantului este acum mult mai usor de curatat cu periuta. Utilizarea unei paste de dinti cu fluor ofera o protectei mai buna. Sigilarea dintilor, prin umplerea cu material a fisurilor si a santurilor dentare, scade aparitia cariilor dentare.

Cat raman sigilarile pe dinti? ...

O sigilare pe dinti dureaza cativa ani, dar este bine ca medicul sa verifice regulat integritatea lor. De aceea se recomanta controlul stomatologic odata la 6 luni. Materialul de sigilare se poate uza cu timpul. Uzura depinde de muscatura pacientului, obiceiurile alimentare dar si de tipul alimentatiei - mai bugata sau mai putin bogata in dulciuri sau bauturi acide. Uneori medicul stomatolog poate indeparta sigilarile de pe dinti pentru a verifica prezenta unei carii sub ele.

Sigilarea pe dinti reprezinta doar una din modalitatile de prevenire a cariei dentare. Periajul dentar, ata dentara, apa de gura, controlul periodic in cabinetul de medicina dentara completeaza arsemanalul de lupta impotriva leziunilor carioase sau bolii parodontale si ne ajuta sa zimbim frumos si sanatos in fiecare zi.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares