Periuta de dinti electrica


periuta de dinti electrica in cercuri

Periuta de dinti electrica poate sa fie o alegere buna in multe situatii, avand o eficienta optima in indepartarea placii microbiene dentare, combatarea tartrului si reducerea bolilor parodontale. Aceasta poate fi la fel de eficace ca si periuta de dinti clasica, DOAR DACA este folosita corect. Datorita tehnologiei folosite, pacientii sunt tentati sa incerce o noua jucarie electrica, un adevarat "gadget dentar", dar trebuie sa inteleaga ca o periuta electrica nu realizeaza de una singura un periaj corect si nu inlatura ceilalti pasi pentru o igiena orala eficienta (ata dentara si apa de gura).


De cat timp exista periuta de dinti electrica? ...

Prima generatie de periute de dinti electrice a aparut pe piata in anul 1960. Ulterior, in anul 1980, a aparut un dipozitiv cu calitati superioare fata de modelul anterior.


Cum arata o periuta electrica? ...

Forma periutei de dinti electrice este asemanatoare periutei de dinti clasice. Este formata dintr-un maner, un gat si un cap al periutei. Manerul, de cele mai multe ori, este mai gros decat al unei periute obisnuite pentru ca inauntru se gasesc bateriile/acumulatorii si motorasul ce determina miscarea automata a perilor atasati de capul periutei. Si gatul periutei este mai gros pentru ca, prin el, trec mecanisme ce unesc motorasul de capul mobil.

Uneori periuta de dinti electrica poate avea accesorii: un incarcator pentru acumulatori, capete active de schimb, suporturi.

Perii atasati capului mobil pot avea 4 tipuri de deplasari:

 • deplasari oscilatorii in arc de cerc de aproximativ 60°, de la gingie spre ocluzal sau incizal si inapoi;

 • deplasari orizontale, printr-o miscare rectilinie alternativa, dus-intors, similare cu miscarile vibratorii specifice metodelor de periaj manual Bass, Stillman şi Charters;

 • deplasari combinate de tip oscilatoriu şi rectiliniu alternative;

 • de rotatie completa.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Ultimele versiuni sunt adevarate jucarii electronice pentru ca permit multe setari, in functie de preferinte, sau se pot conecta cu un smartphone pentru monitorizarea calitatii periajului si analizarea performatelor in timp. Poti alege tipul miscarilor efectuate de capul activ, poti seta timpul de periaj, periuta te avertizeaza daca aplici o forta prea mare pe dinti si gingii, iar pe un mic ecran poti vedea toti parametrii periajului. Mai mult, producatorii au venit cu ideea de "Oral health center", adica  "Centrul de ingrijire orala". Acest concept consta in existenta unor dispozitive de baza, ce faciliteaza incarcarea acumulatorilor periutei, la care sunt atasati suporti pentru mai multe capete active. In felul acesta manerul inteligent poate fi folosit de toata familia, fiecare membru al familiei avand un cap activ personal.


Cum stim cand trebuie sa schimb periuta? ...

Fiecare periuta electrica are propriul sistem de avertizare al uzurii. Producatorii folosesc de la markeri colorati, care anunta uzarea periutei prin modificarea culorii, pana la avertizari generate electronic. Iti recomandam sa citesti cu atentie instructiunile de folosire ale periutei de dinti cumparate de tine.


Variantele periutei de dinti electrice ...

Exista mai multe modele de periute electrice. Pentru cele destinate adultilor capul activ este mai mare si poate avea o suprafata activa de forma conica sau rotunda. Pentru copii, capul activ este rotund, mai mic si cu filamente mai scurte. Perii sunt fabricati din nailon si pot avea mai multe consistente:  extra-extra-soft, extra-soft si soft.


Periuta de dinti electrica, ca si periuta de dinti clasica, are aceleasi obiective: curatarea cat mai eficienta a dintilor si gingiilor.


Periuta dentara electrica are o serie de avantaje:

 • realizeaza o curatare mai eficienta a suprafetelor dentare;

 • timpul destinat periajului este redus, efectele negative asupra partilor moi sunt minime.


Pentru realizarea periajului, se recomanda periute cu peri sintetici, de consistenta cat mai moale, cu capatul taiat drept, sau rotunjit, cu trei sau patru randuri de tufe, corect intretinute, spalate bine dupa fiecare utilizare, schimbate la primele semne de deteriorare, de obicei la intervale de 1-3 luni. Periuta de dinti se va pastra intr-un loc unde se va usca rapid, nu intr-o cutie sau in apa.

Capul activ poate avea numeroase forme. Poate fi un capat asemanator cu cel al periutei obisnuite sau total diferit. De regula, in cel de-al doilea caz periuta de dinti electrica poate face toate tipurile de miscari decrise mai sus.


Utilizarea periutei de dinti electrice ...

Pentru a avea rezultate optime folosind periutele electrice, trebuie sa cunosti cateva reguli:

 • se vor alege periute cu filamente de nailon si cap activ rotunjit de consistenta cat mai moale, se foloseste o cantitate redusa de pasta de dinti, mai putin abraziva, care se intinde pe toate suprafetele dentare;

 • periajul incepe cu dintii din spate si se continua spre dintii din fata, miscarile au viteza si presiune redusa, se evita indoirea filamentelor; perii doar se pun in tensiune cu suprafata dentara.

 • se periaza toate suprafetele dentare si abia dupa aceea se trece la urmatorul dinte;

 • periuta se pozitioneaza pe suprafata dentara sub un unghi de 45-90° fata de axul lung al dintilor; se fac miscari de 3-5 secunde pe intreaga suprafata a dintelui;

 • dupa 5 secunde periuta este mutata pe dintele urmator;

 • se aplica o presiune blanda asupra dintelui si gingiei, fara indoirea filamentelor.


Periuta clasica sau periuta electrica? ...

Utilizarea periutelor electrice in locul celor manuale este controversata. Studiile arata ca ambele tipuri de periute, utilizate corect, realizeaza in egala masura o igienizare buna in zonele accesibile. Exista dovezi ca pacientii exercita o forta mai scazuta cand folosesc periuta electrica prin comparatie cu cea manuala. Periuta de dinti electrica nu are un potential mai mare de a provoca abraziune gingivala fata de cea manuala.


Indicatii ...

Toti putem folosi aceste tipuri de periute dar se recomanda cu precadere in urmatoarele situatii:

 • copiilor mici pentru care periajul manual este mai dificil;

 • persoanelor purtatoare de aparate ortodontice - conform indicatiilor ortodontului;

 • persoanelor handicapate fizic;

 • bolnavilor necooperanti, oligofreni, cu artrite si artroze poliarticulare deformante, boala Parkinson.


Care este viitorul periutei de dinti electrice? ...

Putem vorbi si de urmatoarea generatie, a treia, de periute de dinti electrice. Aceasta este reprezentata de periutele sonice si cele ionice.


Periuta ionica ...

Periuta ionica functioneaza pe baza unui proces de ionizare electrica. Fiecare element din natura are o sarcina pozitiva sau negativa. Aceasta se numeste polaritate. In cazul in care polaritatile sunt opuse, cele doua elemente se atrag. Manerul periutei de dinti ionice este putin mai mare decat al unei periute normale, el contine sursa de alimentare si este responsabil pentru ionizare. Prin urmare, in conditii normale, dintele are o polaritate (-) iar placa microbina una (+). Se poate afirma deci ca exista o atractie naturala intre placa bacteriana si dinte. Periuta ionica schimba temporar polaritatea dintelui in (+) determinand respingerea placii de pe dinte.


Periuta ionica nu necesita folosirea pastei de dinti, indeparteaza depunerile alimentare mai ales intre spatiile dintre dinti si de sub gingie, combate mirosul urat al gurii actionand ca un puternic antibactericid natural.


Periuta de dinti sonica ...

Aceasta are dimensiune si greutate foarte redusa, fiind foarte usor de folosit. Ea genereaza intre 30.000-40.000 de vibratii pe minut. Vibratiile disloca placa bacteriana de pe dinte efectul fiind potentat de antrenarea apei in acest proces. Periuta de dinti sonica inglobeaza un sistem electronic de ultima generatie, ofera o igiena orala superioara periutelor de dinti clasice si asigura un periaj extrem de placut cu un mare grad de confort. Se foloseste utilizand tehnica de periaj clasica.


Indiferent ce tip de periuta de dinti alegi, asigura-te ca realizezi miscarile corecte si aloci timpul necesar unui periaj eficient! In plus, nu uita de ata dentara si apa de gura care sunt absolut necesare pentru o igiena orala perfecta care te ajuta sa previi majoritatea afectiunilor stomatologice!Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares