Periuta de dinti


recomandam periuta de dintiAfectiunile dentare au un impact major asupra sanatatii, de aceea periuta de dinti are un rol foarte important, iar alergerea ei corecta este foarte importanta. Periuta de dinti are ca functie principala curatarea corecta a dintilor si a tesuturilor moi din vecinatate. Pentru obtinerea unor rezultate bune este foarte importanta si tehnica de periaj folosita. Periuta de dinti o gasim in diferite variante de consistenta, forma, marime, astfel incat sa poate fi folosita cu succes de toti oamenii. Primul dispozitiv folosit pentru curatarea dintilor a fost scobitoarea, urmata la scurt timp de periuta de dinti. Prima periuta de dinti a fost realizata din ramurile unui copac si a fost asemanatoare celei din zilele noastre. A fost descoperita in China in anul 1498. Prima periuta de dinti moderna a fost fabricata in Anglia in anul 1780. 


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii. Din ce este alcatuita o periuta de dinti? ...

Periuta de dinti este formata din maner, cap activ si gat. Manerul este din plastic, forma lui trebuie sa fie ergonomica pentru a perimite o priza eficienta. Pentru persoanele cu dizabilitati exista variante adaptate. Capul activ este alcatuit din numeroase filamente. Forma si dimensiunile variaza dar in medie o periuta de dinti are o lungime de 26 de mm si latime de 8 mm. Filamentele utilizate sunt din din par natural, camila, porc, sau artificiale. Periuta de dinti cu filamente de par natural nu este recomandata datorita dezavantajelor: nu pot fi standardizate, se uzeaza rapid, nu au rezistenta, au lumen in care pot ramane si prolifera bacterii. Recomandata este periuta de dinti cu filamente artificiale deoarece se curata usor, sunt mult mai rezistente, mai elastice, se fabrica usor, sunt ieftine, pot fi standardizate. Periuta de dinti are un gat ce face legatura intre maner si capul activ. Acesta poate sa fie rigit sau flexibil.


Inainte de a cumpara o periuta de dinti trebuie sa luam in calcul cateva caracteristici: manualitatea si dexteritatea, starea de sanatate a gingiilor ( duritatea periutei) , metoda de periaj aleasa si eficienta, prezenta sau nu a lucrarilor dentare. Astazi periuta de dinti prezinta mai multe consistente: dura (  hard ), medie ( medium ) si moale ( soft ) si o categorie aparte pentru copii: extra-soft. Periuta de dinti moale ( soft ) este recomandata pacientilor cu probleme gingivale, in timp ce periuta de dinti hard are o utilizare restransa, ea nefiind recomandata deoarece genereaza o serie de efecte negative la nivelul gingiilor si al dintilor. Poate fi totusi folosita pentru curatarea protezelor dentare.


Cat pot folosi o periuta de dinti? ...

O periuta de dinti poate fi folosita o anumita perioada. Durata de viata depinde de corectitudinea cu care se efectueaza periajul, de forta folosita si mai putin de durata periajului. In mod normal o periuta de dinti poate fi folosita 3 luni, sau mai corect, atat timp cat filamentele nu se rup sau nu sunt indoite. Atunci cand deteriorarea unei periute de dinti se produce mai repede de 3 luni se pot presupune existenta unor greseli de tehnica de periaj.  Acestea trebuie corectate impreuna cu medicul stomatolog. Periuta de dinti se schimba la cel mult 2-3 luni pentru ca se incarca cu bacterii sau de cate ori nu mai este eficienta. Un lucru important este schimbarea periutei dupa ce ati avut o raceala, gripa, o infectie la nivelul cavitatii bucale deoarece microbii pot ramane in perii periutei si pot duce la reinfectare.


Periuta de dinti trebuie curatata dupa fiecare utlizare, dupa folosire si spalare este asezata in pozitie verticala, in mediu deschis pentru a favoriza uscarea ei. Bacteriilor le place mediul umed asa ca trebuie sa ne asiguram de uscarea periutei de dinti. Indiferent de cat de aproape sunteti de sora, frate, sot, sau colega de camera, nu utilizati niciodata periuta lor de dinti. Nu este indicat nici sa depozitati periuta de dinti perosonala in acelasi pahar cu periuta de dinti a altor oameni. Ori de cate ori se ating periutele de dinti, ele pot face schimb de germeni.


Nu trebuie uitat ca periuta de dinti este un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor, crescand astfel riscul de aparitie a gingivitei. Periuta de dinti este incarcata cu germeni, spun cercetatorii de la Universitatea din Anglia. Ei au descoperit ca o periuta de dinti neacoperita poate adaposti mai mult de 100 de milioane de bacterii, inclusiv E. coli, care pot provoca diaree, şi stafilococi care provoaca infectii ale pielii. Indiferent de cate multe bacterii traiesc in cavitatea noastra bucala, chiar daca au ajuns prin intermediul periutei de dinti este putin probabil sa facem o infectie din aceasta cauza. Din fericire, corpul nostru este capabil sa se apere de bacterii dar este important de stiut ca periuta de dinti este un mediu favorabil de dezvoltare a infectiilor.


De cate ori ne spalam pe zi? Se recomanda 2 periaje pe zi, unul dimineata si altul seara, importanta mai mare avend cel din urma. Seara se acorda o mai mare atentie periajului, nu mai sunt motive de graba si placa bacteriana este indepartata cu o eficienta mai mare, fapt care duce la reducerea numarului microorganismelor. In cazul pacientilor cu parodontopatii, aparate dentare, implanturi, se recomanda periajul dupa fiecare masa. Durata medie a uni periaj trebuie sa fie intre 3 si 5 minute, fapt care permite cel putin 6 miscari de curatire pentru fiecare grup dentar.


Periuta de dinti si periajul dintilor ...

Periuta de dinti este folosita pentru periajul dintilor sau a suprafetelor obrajilor sau limbii. Periajul dentar este recomandat inca din copilarie. Intre 0- 1 an periajul dentar este realizat de catre parinti cu ajutorul unui tifon umectat in apa fiarta si racita. Intre 1- 3 ani periajul dentar se va realiza cu ajutorul degetarelor de silicon, dupa care se va introduce periuta de dinti cu cap mic. Nu se utilizeaza pasta de dinti cu fluor, ci doar pasta fara fluor deoarece copii nu stiu sa scuipe. In aceasta perioada, procesul de invatare se realizeaza prin imitare, copii vor merge impreuna cu parintii sa se spele pe dinti. Intre 3 si 6 ani copiii incep sa se spele singuri pe dinti, dar sub supravegherea unui adult. Pot fi introduse pastele de dinti cu fluor daca exista siguranta ca nu inghit pasta. Dupa varsta de 6- 8 ani copilul poate sa foloseasca apa de gura si ata dentara. Parintii vor continua supravegherea periajului dentar pana cand acesta va fi efectuat corect. Dimensiunea periutelor de dinti se va adapta in functie de varsta.


Periuta de dinti clasica mai are cateva variante moderne ce vor sa inlature din dezavantajele ei: periuta electrica rotativa, periuta ultrasonica, periuta ionica.

In concluzie alegerea corecta a periutei de dintii asociata cu o tehnica de periaj corecta ne ajuta sa avem un zambet sanatos. Eficienta periajului depinde de indemanare, frecventa si timpul acordat, presiunea folosita dar si de utilizarea mijloacelor auxiliare. Pentru o mai buna iginea orala trebuie sa folosim si ata dentara si apa de gura. Clatirea cavitatii bucale cu o apa de gura antibacteriana, inainte sau dupa periaj poate ajuta, de asemenea, reducerea placii cauzatoare de bacterii, care pot duce la gingivita.


Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares