fbpx

Periajul dentar

periajul dentarPeriajul dentar zilnic si curatarea interdentara cu ata sunt importante pentru indeparteaza placii bacteriene. Daca placa nu este inlaturata continua sa creasca transformandu-se in tartru ce intretine inflamatia gingiei sau se produc carii. La consumul alimentelor ce contin zahar, bacteriile din placa produc acizi care ataca smaltul dentar. Deoarece placa bacteriana este intim lipita de dinti acizii sunt ataca agresiv smaltul. Daca acest lucru se intampla de multe ori, smaltul este distrus aparand o cavitate.

Placa bacteriana neindepartata se transforma in tartru. Deoarece tartrul se formeaza la linia gingiei, placa subgingivala elibereaza toxine ce produce iritarea si inflamata gingiei. Gingia se desprinde de dinte si spatiul creat se infecteaza cu germeni. Tartrul poate fi indepartat doar de medic. Este important sa faceti controale stomatologice la 6luni - un an pentru ca medicul stomatolog sa va poata curate dintii daca este necesar.

In cazul gingivitelor, gingiile sunt rosii, umflate si sangereaza la periaj sau la folosirea atei dentare. Multi oameni sa alarmeaza vazand sangerarea si reduc intensitatea periajului daca il mai fac. Este important sa continui periajul regulat si ferm pentru a restabili echilibrul.

Periajul dentar corect trebuie efectuat pentru arcada superioara de sus in jos printr-o miscare de rotire cuprinzand atat gingia cat di dintii. Pentru arcada inferioara aceasi rotatie dar miscarea va  fii de jos in sus. Nu trebuie omis nici un dinte sau punte ( lucrare fixa).

Ambele arcade vor fii periate si pe interior. Fetele masticatorii vor fii periate din spate in fata. Limba se va peria usor la sfarsit din spate in fata. Tot acest periaj trebuie sa dureze intre 3-5 minute. Poate dura mai mult in cazul celor cu deficiente sau in cazul copiilor.

Pentru a nu omite nici un dinte se recomanda ca periajul sa se efectuieze dupa un algoritm prestabilit. De exemplu se incepe cu igienizarea arcadei superioare drepte, din spate spre in fata, se continua cu partea dreapta a aceleiasi arcade din fata spre spate, dupa care se coboara la arcada inferioara si se igienizeaza de la stanga la dreapta.

Medicul stomatolog iti va recomanda ce tip de periuta sa folosesti. In general adultii trebuie sa aleaga o periuta de dimensiune medie cu perii de consistenta moale sau medie din nylon. Capul periutei trebuie sa fie suficient de mic pentru a patrunde in toata zonele, in special in zonele posterioare unde accesul este dificil. Copii trebuie sa foloseasca periute mai mici dar cu acelasi tip de peri.

Acum exista multe variante de periute. Pentru pacientii cu dinti sensibili se recomanda periute cu peri moi. Periutele cu capul foarte mic sunt un ajutor pentru cei cu dintii neregulati. Unii oameni au dificultati in tinerea periutei datorita bolii Parkinson sau handicapurilor fizice, de exemplu. Pentru acestia exista periute cu o baza larga de prindere sau capul angulat pentru o manevrabilitate mai usoara.

Periutele foarte folosite nu mai au eficacitate si pot rani gingia. Este important sa schimbi periuta la 2-3 luni sau imediat se filamentele s-au rasucit. Se mai recomanda utilizarea a doua periute in paralel, astfel incat una este mai uzata. In acest caz periutele se schimba pe rand odata la 6 saptamani.

Periajul indeparteaza placa si partculele alimentare de pe suprafatele vizibile ale dintilor. Complementare periajului sunt apele de gura, ata dentara, super ata dentara si dusurile bucale.

Este indicat periajul de 2 - 3 ori pe zi folosind o pasta de dinti fluorurata ( ce contine cel putin 1100ppm Fluor). Nu trebuie omis niciodata periajul de seara.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro