fbpx

In ce consta o sigilare de dinte?

sigilarea dintilor ajuta la prevenirea afectiunilor stomatologiceDe la predispozitia foarte mare de cariere, la carierea efectiva, o sigilare de dinte este recomandata intotdeauna de catre dentistii si igienistii dentari.

Definitia unui sigilant dentar ...

In primul rand, o sigilare de dinte este un proces simplu si nedureros, in esenta. De asemeni, orice sigilare de dinte poate fi realizata in locatii autorizate, precum: cabinete dentare, clinici si chiar scoli. Dar, ce este un sigilant dentar si in ce consta o sigilare de dinte?

Sigilantii dentari, asa cum sunt cunoscuti ei astazi, sunt o inventie a sfarsitului anilor 1960. Mai exact, atunci cand, in 1966, dr.-ul El Cueto a inventat primul sigilant din metil cianoacrilat. Mai multe studii, care au fost conduse de catre Institutul National de Cercetare Dentara si Craniofaciala din Statele Unite, au condus la dezvoltarea acestei tehnologii prin incercarea mai multor tipuri de materiale-candidat pentru o sigilare de dinte de succes.

La ora actuala, sigilantii dentari se prezinta sub forma de „glazuri” din plastic, aplicate in special pe suprafata ocluzala, sau masticatorie, a dintilor din spate, adica a molarilor si premolarilor, si in unele cazuri si pe dinti frontali. De ce pe aceasta suprafata? Deoarce aici apar cele mai multe fisuri, in general.

In esenta, sigilantul dentar este un filling temporar, subtire, „glazurat” sub forma lichida pe suprafata ocluzabila / de masticare, de pe partea anterioara a dintilor. Acolo, se durizeaza pentru a o proteja. Prin urmare, sigilarea de dinte este necesara pentru a nu expune dintii pacientului degradarii lente, dar sigure. Pe de alta parte, fluorul din pasta de dinti si apa potabila, despre care am discutat si in: Fluorizarea dintilor nostri, sunt, intr-un fel, sigilanti naturali si de zi cu zi.

Spalatul pe dinti si/sau bautul de apa fluorizata pot sa ajute, intr-adevar, la prevenirea cariilor, si la eliminarea nevoii de sigilare de dinte. Totusi, in combinatie, fluorul si sigilantii pot ajuta chiar la prevenirea totala a cariilor.

Sigilantii si spatele dintilor ...

Partea anterioara a dintilor nu poate fi protejata de actiunea germenilor si a bacteriilor doar printr-o fluorizare a pastei de dinti si/sau a apei fluorizate; este nevoie de o sigilare de dinte suplimentara. Or, germenii si bacteriile din gura se folosesc de zaharurile din alimente si dulciuri pentru a produce un pH ridicat / acid, respectiv... carii. Iar, aceasta sigilare de dinte poate fi si una extinsa, multipla. In acest caz, dentistul sau igienistul poate repara dintii printr-o sigilare de dinte cu si mai mult material sigilant. Astfel, carierea smaltului si/sau a dentinei nu se va raspandi, resturile alimentare si bacteriile fiind tinute la distanta.

De ce sunt atat de problematice suprafetele anterioare ale dintilor si necesita o sigilare, totusi? Deoarece acestea sunt: aspre, neregulate si prezinta mici „santulete” si „adancituri”; mediul cel mai prielnic factorilor externi si daunatori anterior mentionati. Astfel, o sigilare de dinte este mai mult decat recomandata, mai ales ca periuta de dinti nu ajunge in acele locuri atat de usor. Si, cand ajunge, poate fioate fi insuficient.

In primeinic de catre igienistul dentar cu ajutorul unei periute electrice cu cap rotativ si pasta fluorizata sau chiar cu o... freza. In faza a doua, suprafata dintelui este udata cu un waterpik de cabinet si uscata cu un aspirator dentar. In cea de-a treia, o solutie acida este aplicata pe zona fisurata a suprafetei ocluzale pret de cateva secunde inainte de a fi curatata. Aceasta aplicare creeaza zone microscopice si mai dure decat smaltul, care permit efectuarea de sigilare de dinte; permit atasarea sigilantului.

In faza a patra, dintele este uscat din nou, iar faza ultima – a cincia - consta in aplicarea unui sigilant lichid, care poate fi intarit cu lampa de lumina accelerata. Unii sigilanti dentari nu necesita lampa de lumina, insa. In final, pacientul, care a suferit aceasta sigilare de dinte, poate bea si mesteca din nou alimente aproape imediat.

Studiile de specialitate au relevat faptul ca pacientul cu o sigilare de dinte expirata – legatura dintre sigilant si suprafata ocluzala s-a rupt – va fi mai susceptibil de cariere decat unul care nu a mers niciodata la un igienist sau dentist pentru a primi un sigilant.

Sigilare de dinte la copil? ...

Daca va ganditi la posibilitatea de a va duce copiii de varste foarte fragede la dentist pentru a le fi sigilati dintii, atunci da, ar putea fi o idee buna. Totusi, tineti cont de faptul ca numai medicul dentist poate aprecia daca spatele dintilor copiilor d-voastra prezinta sau nu „adancituri” si/sau santulete. Dintii primari fac loc celor permanenti, asa ca este foarte important ca primarii sa fie intretinuti foarte bine. O sigilare de dinte primar poate fi o procedura binevenita pentru micul pacient.

De altminteri, pedodontii recomanda intens ca orice copil,ta ce i s-au ivit dintii permanenti – despre care am discutat si in: Dintii permanenti la oameni -, sa beneficieze de o sigilare de dinte pe molari. Adolescentii si adultii, de asemeni foarte susceptibili de degradare / cariere dentara, au nevoie de acesti sigilanti in egala masura.

Pentru copiii de pana la 11 ani, o sigilare de dinte ar putea fi necesara inca din faza dintilor „de lapte”, si anume: prin aplicarea de sigiliu pe aproape toti dintii, cu exceptia „maselelor-de-minte”. De asemeni, copilului-pacient i se pot sigila si dintii permanenti, la fel ca in cazul adultilor.

Sigilarile dintilor pot rezista chiar si 10 ani de zile!

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares