fbpx

Fumatul si afectiunile stomatologice

opreste fumatulDin pacate, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de faptul ca fumatul afecteaza sanatatea orala. Acesta poate determina multe probleme medicale si uneori boli fatale. Intotdeauna se produc afectiuni stomatologice: probleme la nivelul dintilor, gingiilor si a gurii. Fumatul conduce la colorari ale dintilor, afectiuni gingivale, pierderi ale dintilor si in cazuri severe la cancere orale.

Unul din efectele fumatului este colorarea dintilor darorita continutului de nicotina si gudroane. Acestia duc la colorarea in galben iar dupa multi ani, fumatorii se plang de o coloratie maronie a dintilor care din pacate nu mai poate fi inlaturata prin procedee de albire obisnuite. De cele mai multe ori este necesara imbracarea dintilor sau fatetarea lor.

Fumatul poate duce la afectiuni ale gingiilor. La pacientii care fumeaza se produce mult mai usor placa bacteriana care determina afectiuni ale gingiilor. Mai mult tartrul se depune mult mai repede si in cantitati mult mai mari la fumatori. Tartrul determina retractii gingivale rapide si importante ca amploare, urmate de mobilizarea si pierderea dintilor. Gingiile sunt afectate pentru ca in sistemul vascular al fumatorilor este o lipsa de oxigen care nu permite gingiilor infectate sa se vindece.

Fumatul permite formarea mult mai rapida a placii bacteriene si face ca bolile gingiei sa progreseze foarte rapid. Afectiunile gingiei, si nu caria dentara cum s-ar crede, raman principala cauza de pierdere a dintilor la adult.

Majoritatea oamenilor stiu despre legatura dintre cancerul pulmonar sau de gat cu fumatul, dar nu sunt constienti de existenta cancerului oral. In fiecare an mii de oameni mor datorita cancerului oral, datorat fumatului. Exista paste de dinti pentru fumatori. Acestea sunt mai abrasive si trebuie utilizate cu precautie in caz contrar pot determina tocirea prematura a dintilor. Medicul stomatolog iti poate recomanda un plan de utilizare a acestora, alternativ cu pastele uzuale.

Fumatorii se plang de o respiratie urat mirositoare mai des ca nefumatorii. Apele cu miros proaspat pot doar masca problema, dar nu o rezolva.Este important sa faci vizite regulate, atat pentru o verificare cat si pentru o cercetare amanuntita a gurii pentru identificarea precoce a oricaror leziuni.

Vizita trebuie sa fie la sase luni - un an. Poate fi mai frecventa daca dentistul iti propune asa. Coloratia dintilor este un semn al depunerii placii bacteriene in exces si trebuie sa determine efectuarea unei vizite la medicul stomatolog pentru igienizare.

Ori de cate ori mergi la medicul stomatolog acesta  iti va face o examinare riguroasa a dintilor, gingiilor si a intregii guri, va examina obrajii, limba si gatul pentru a observa orice leziuni care ar necesita investigatii suplimentare. In acelasi timp iti poate recomanda metode prin care sa opresti fumatul.

Este foarte importanta mentinerea unei igiene orale riguroase si respectarea intervalelor de prezentare in cabinetul stomatologic.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares