fbpx

De la mucozita la periimplantita: cum prevenim si tratam inflamarea tesutului din jurul implantului dentar

periimplantita cauza pierderii implanturilor dentareUn zambet frumos redobandit in urma tehnicii moderne a implanturilor dentare nu mai este ceva iesit din comun, ci o practica obisnuita pentru reabilitarea pacientilor care si-au pierdut dintii. Rata foarte ridicata de reusita a implanturilor este din pacate afectata de acei 5% dintre pacientii care dezvolta mucozita orala si periimplantita, ambele procese inflamatori care, netratate, pot duce la pierderea implantului.

Afla ce este mucozita si periimplantita, care sunt factorii de risc ai aparitiei acestora, cum pot fi ele tratate, precum si cateva sfaturi medicale pentru prevenirea acestora si, implicit, a pierderii implantului dentar.

Mucozita - stadiul incipient al periimplantitei ...

Mucozita este o leziune inflamatorie a tractului oral sau/si gastrointestinal, ce se poate manifesta de-a lungul mucoasei orale si gastrointestinale, de la cavitatea bucala pana la anus (sub forma de colon iritabil, constipatie sau diaree). Desi este uneori cauzata de boli infectioase, deficite imunitare si medicamente, principal cauza a mucozitei orale si tractului alimentar este terapia anticanceroasa in doze mari, de tipul chimioterapiei cu doze standard sau radioterapiei. Mai exact, conform statisticilor medicale recente, incidenta mucozitei orale se apropie de 85% la pacientii care primesc doze mari de radiatii la nivelul capului si gatului (insa toti pacientii cu tumori au un anumit grad de mucozita) si ajunge pana la 75% la pacientii supusi unui transplant de celule stem.

Prevenirea si mangementul mucozitei ...

Cea mai buna metoda de prevenire si reducere a severitatii mucozitei, mai ales ca efect secundar al terapiei anticancer, este respectarea protocoalelor de ingrijire orala, precum si educarea pacientilor in folosirea corecta a acestor protocoale. In acest sens, medicii stomatologi recomanda folosirea unei periute de dinti moi. Anestezicele topice pot oferi o ameliorare de scurta durata a durerii determinate de mucozita orala.

Prevenirea mucozitei orale induse de radioterapie ...

La pacientii cu tumori sau cancer la nivelul capului si gatului, clorhexidina nu este recomandata, in schimb se recomanda benzidamina celor ce primesc radioterapie in doze moderate. Nu se recomanda nici sucralfatul, nici pastilele antimicrobiene pentru prevenirea mucozitei orale induse de radioterapie.

Prevenirea mucozitei orale induse de chimioterapie ...

Practica medicala de specialitate recomanda 20-30 minute de crioterapie orala pentru preventie, dar nu recomanda aciclovir sau analogii acestuia. Nici in cazul chimioterapiei in doze standard clorhexidina nu este recomandata pentru a trata mucozita orala, in schimb este recomandat preventiv palifermin timp de 3 zile inainte de inceperea tratamentului si timp de 3 zile dupa transplant pentru prevenirea mucozitei orale la pacientii cu cancer si boli hematologice maligne ce primesc chimioterapie in doze mari si iradiere corporala totala cu transplant de celule stem autologe.

O alta modalitare de a reduce incidenta mucozitei orale severe si durerea asociata la pacientii ce primesc chimioterapie in doze mari este terapia cu laser cu nivel scazut (LLLT) daca centrul de tratament are tehnologia si pregatirea necesara.

Tratamentul inovator al mucozitei orale – in Romania din 2014 ...

In 2014 a fost lansat in Romania un tratament inovator al mucozitei orale, gelX Oral Spray, creat de compania italiana BMG Pharma si deja un mare succes in SUA. GelX contine gluconat de zinc si taurina, care vindeca leziunile si amelioreaza durerile, si un polimer ce creaza un film protector la suprafata mucoasei orale.

Administrarea sprayului este nedureroasa, nu interactioneaza cu medicatia pentru cancer si nu contine analgezic sau alcool. Pana in prezent, cand sunt inca in desfasurare testes i studii clinice de validare a medicamentului, toate raspunsurile primite de la pacientii romani sunt pozitive, fara efecte secundare. Pentu a obtine mai multe informatii medicale privind acest tratament, intrebati medicul stomatolog.

Periimplantita - mucozita profunda a implantului ...

Daca inflamatia aparuta la nivelul tesuturilor din preajma implantului este usoara, adica afecteaza doar mucoasa este mucozita orala si se trateaza ca atare. Daca aceasta inflamatie este severa si profunda, insotita de pierderi osoase si alte simptome specifice, vorbim despre periimplantita, considerata principala cauza a esecului implantarii dentare.

Periimplantita este, asadar, procesul inflamator care afecteaza gingia si osul alveolar din jurul unui implant dentar, cauzand pierderi osoase si, daca nu este tratata sau itratamentele nu dau rezultatele scontate, duce la la eliminarea implantului dentar.

Care sunt cauzele si factorii de risc ai periimplantitei? ...

 •  Radioterapia  si chimioterapia sunt cei mai importanti factori de risc, deoarece  incidenta mucozitei (ce se transforma frecvent in periimplantita)  este extrem de mare la pacientii cu cancer care primesc astfel de  tratamente in doze mari;

 •  Igiena  orala defectuoasa, care trebuie efectuata cu multa atentie dupa  procedura de inserare a implantului dentar;

 •  Lipsa  unor controale regulate, care creste riscul periimplantitei initial  asimptomatice. In acest sens, standardele stomatologice recomanda  igienziarea implantului dentar cel putin odata la 6 luni;

 •  Boli  specifice precum bruxismul nocturn, boala parodontala preexistenta,  diabetul;

 •  Schimbari  survenite in ocluzia dentara, care pot suprasolicitaa implantul  dentar;

 •  Corticoizi  administrati pe termen lung;

 •  Fumatul  (de fapt, pacientii fumatori sunt adesea neeligibili pentru  implant).

Care sunt simptomele? ...

Din pacate, periimplantita si faza sa incipienta, mucozita, sunt initial asimptomatice. Cel mai frecvent, periimplantita este descoperita in decursul consultatiei stomatologice, care devine astfel cea mai importanta metoda de preventie. Cele mai comune simptome sunt:

 • modificarile  de culoare la nivelul gingiei din jurul implantului;

 • sangerarile  si supuratiile (puroi) gingivale (la periaj, la atingere, la  presare);

 • aparitia  pungilor periimplantare;

 • resorbtia  sau scaderea inaltimii osului alveolar pana la punctual la care  implantul dentar devine vizibil;

 • mobilitatea  implantului dentar, insotita adesea de retractia gingiei;

 • radiotransparenta  crescuta a osului din vecinatatea implantului;

 • durerile  frecvente in zona afectata.

Cum se previne si se trateaza periimplantita? ...

Deoarece periimplantita este asimptomatica intr-o prima faza, diagnosticarea ei se face frecvent in stadiu avansat, cand o parte semnificativa de os in jurul implantului deja s-a pierdut. Din acest motiv, respectarea protocoalelor de igiena oroala si controalele regulate sunt cele mai importante forme de prevenire. In acest fel, periimplantita poate fi diagnosticata in stadiu incipient, favorizand astfel tratarea sa cu success, fara pierderea implantului.

Tratamentul periimplantitei este dificil si de multe ori nu se obtin rezultatele asteptate. Metodele de tratament sunt multiple, insa reusita lor este influentata de numerosi factori care nu pot fi controlati. Cele mai frevente metode de tratament sunt:

 •  Metodele  nechirurgicale  precum administrarea de antibiotice, adesea insotita de debridarea  mecanica, sedinte de igiena orala suplimentara, administrarea  locala de clorhexidina (are efect limitat) si decontaminarea locala  cu ajutorul serului;

 •  Debridarea  chirurgicala,  urmata de regenerarea osoasa ghidata;

 •  Grefele  osoase  reprezinta metoda de regenerarea osoasa ghidata cu cel mai ridicat  nivel de reusita, daca variantele nechirurgicale nu dau rezultate  scontate. Daca grefarea este un succes, se insereaza un nou implant  dentar. Daca nu se obrin rezultatele asteptate, exista solutia  protezei dentare mobile.

Desi apar la circa 5% dintre pacientii care au beneficiat de implant dentar, mucozita orala si periimplantita sunt afectiuni specifice ce pot afecta reusita unui implant, cu precadere la pacientii ce sufera de cancer si fac radioterapie si chimioterapie. Pentru prevenirea acestora, o igiena orala riguroasa si controalele regulate la medicul stomatolog sunt cele mai recomandate metode de preventie, deoarece tratamentele nu dau mereu rezultatele asteptate, iar implantul se poate pierde.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares