fbpx

Ata dentara

despre ata dentaraAta dentara este un alt mijloc de igienizare a dintilor. Ata dentara patrunde interdentar, acolo unde periuta de dinti este mai putin eficienta in indepartarea resturilor alimentare. Alaturi de apa de gura, periutele interdentare si super ata dentara, ata dentara completeaza igiena dintilor inceputa prin periaj dentar.

De ce folosim ata dentara? ...

Periuta de dinti indeparteaza mecanic resturile alimentare doar de pe suprafetele accesibile ale dintilor. De obicei suprafetele accesibile sunt aceleasi cu suprafetele vizibile ale dintilor. Asadar cum ramane cu zonele dintre dinti? Prin forma si structura ata dentara este gandita sa fie aplicata intre dinti si sa igienizeze suprafetele inaccesibile periutelor de dinti. Mai mult ata dentara poate plasa in aceste zone fluor sau substante ce actioneaza chimic impotriva microorganismelor.

Cum arata ata dentara? ...

Ata dentara se prezinta in cutii din plastic de dimensiuni reduce ce faciliteaza transportul. Aspectul este de ata cerata impregnata cu diverse arome. Poate fi imbibata cu fluor sau substante antiseptice.

Cum se foloseste ata dentara? ...

Se folosesc degetele ambelor maini sau dispozitive speciale tip furca. Acestea din urma usureaza igienizarea zonelor interdentare determinand in acelasi timp si o economie semnificativa de ata dentara.

Infasurati  aproximativ 50 cm de ata dentara in jurul degetelor mijlocii ale fiecarei maini. Prindeti ata dentara intre degetul aratator si index a fiecarei maini. Lasati un spatiu de 5-10 cm intre maini. Cu atentie introduceti ata dentara intre spatiul a doi dinti folosind miscari ale mainilor spre si dinspre cavitatea orala. Aplicati ata dentara pe una dintre fetele dentare astfel incat aceasta sa capete o forma de C in jurul unuia dintre dinti. Realizati miscari de razuire a suprafetei dentare miscand ata dentara de sus in jos si invers. Tot timpul mentineti tensiune pe firul de ata dentara. Nu folositi pentru curatare miscarile de introducere a atei dentare intre dinti. Acestea vor irita gingia producand sangerare. Miscarile de curatare se fac pana in momentul in care ata dentara scartaie pe suprafata dintelui. Acesta este momentul in care trecem pe celalalt dinte al spatiului dentar in care ne aflam. In acest moment se recomanda schimbarea portiunii de ata dentara cu una noua, curata.

Pentru a nu omite nici o suprafata se recomanda efectuarea igienizarii dupa un algoritm. Acesta ar trebui respectat in cadrul tuturor manevrelor de igienizare. De exemplu se poate incepe igienizarea cu arcada dentara superiora dreapta sus, dinspre ultimul molar spre incisivul lateral, urmata de curatarea dintilor superiori dinspre incisivul central spre ultimul molar si finalizata prin igienizarea dintilor inferiori de la stanga la dreapta. Fiecare isi poate creea propriul algoritm.

Este indicata folosirea atei dentare cel putin o data pe saptamana.

Atunci cand gingiile sunt inflamate, folosind ata dentara, vor sangera. Sangerarea poate avea un aspect intens. Daca dupa mai multe sedinte de curatare sangerarea nu inceteaza sau scade in intensitate este justa vizita medicului stomatolog.

Daca in momentul introducerii printre dinti ata dentara intra mai greu si se franjureaza este indicata vizita la medicul dentist.

Ata dentara poate fi folosita de mai multe ori? ...

Portiunea de ata dentara poate fi folosita o singura data. Nu este igienica utilizarea in repetate randuri ale aceleiasi portiuni de ata dentara.

Ce mai astepti? Foloseste ata dentara!

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro