Alimentatia si dintii


alimentatieAlimentatia si dintii sunt doua elemente interdependente. Calitatea alimentatiei este un factor ce determina structura dentara iar integritatea dintilor faciliteaza o alimentateie sanatoasa. Acum mai mult ca niciodata avem o paleta foarte larga de optiuni culinare, de la produse proaspete, la preparate procesate pline de zahar si snacks-uri. Ce si cand mancam poate sa ne afecteze nu doar sananatea generala, ci si pe cea orala.


Datorita stilului de viata alert, pe fuga, dorintei de a face cat mai multe activitati, mentinerea sanatatii dentare in randul tinerilor si a adultilor ridica multe dificultati. Asta se intampla datorita placii bacteriene - o pelicula lipiciosa de bacterii si resturi alimentare, ce se gaseste in continua formare pe dintii nostrii-. Atunci cand bem sau consumam alimente ce contin zahar ori amidon, bacteriile produc acizi care ataca smaltul dintilor. Placa ajuta la mentinerea aciditatii pe dinte, ducand in cele din urma la carierea lui.


Unele obiceiuri alimentare pot duce la adevarate catastrofe ale sanatatii generale, dar si dentare. De exemplu, snacks-urile consumate zilnic perioade indelungate pot favoriza deteriorarea dintilor, prin caracterul lor lipicios ce favorizeaza mentinerea aciditatii pe dinte timp indelungat . Daca bem mereu bauturi carbogazoase si mancam snacks-uri, acizii periculosi pot ataca smaltul dintilor.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.



Dereglarea alimentara numita bulimie, dauneaza nu doar intregii sanatati a organismului, ci si dintilor. Persoanele care sufera de bulimie consuma cantitati mari de alimente apoi isi induc fortat voma, se supun unor diete riguroase, folosesc laxative si diuretice sau pilule de slabit. Acestia consuma mari cantitati de alimente foarte rapid. Desi astfel isi alina temporar foamea, supararea, tristetea sau alte sentimente, pot aparea dureri in regiunea stomacala insotite de teama de a lua in greutate. Sistemul digestiv contine acizi puternici care descompun mancarea. Cand varsaturile sunt folosite ca purgativ al alimentelor, acesti acizi erodeaza foarte puternic smaltul dintilor. Cu timpul, dintii expusi acidului gastric pot capata o tenta translucida. Gura, esofagul si glandele salivare se pot inflama, devenind sensibile. De asemenea, poate aparea halena, respiratia neplacuta.


Anorexia este o alta dereglare a obiceiurilor alimentare care afecteaza sanatatea generala si a dintilor. Este caracterizata printr-o permanenta teama de ingrasare, dorinta de a parea mai suplu si inabilitatea de a mentine o greutate normala raportata la varsta si inaltime.


Persoanele care sufera de bulimie sau anorexie au probleme grave de sanatate deoarece organismul nu primeste destul minerale, vitamine, proteine si alti nutrienti necesari, putand induce chiar moarte.

Pentru a avea un zambet ,,sanatos", limitati snacks-urile si alimentele de tip fast-food; in schimb consumati alimente bogate in proteine si nutrienti din toate cele cinci mari categorii alimentare:

  • paine si diverse cereale;
  • fructe;
  • legume;
  • carne, peste, pui si alte alimente bogate in proteine;
  • lapte, iaurt si branza.


O dieta echilibrata include o varietate de mancaruri care ofera toti nutrientii necesari organismului.


Spalati-va de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor si folositi o data pe zi ata dentara sau un alt produs care poate elimina resturile de mancare dintre dinti.



Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares