fbpx

urgente stomatologice

Notiunea de “urgenta” este subiectiva pentru ca reactionam diferit la situatii si la durere. Daca simti ca ceea ce ti se intampla te copleseste si nu stii cum sa gestionezi durerea, intotdeauna cel mai bine este sa verifici cu un medic. De multe ori, urgenta stomatologica poate fi usor ignorata pentru simplul fapt ca multe persoane trec cu vederea durerea de dinti (care oricum dispare cu o pastila) si exista si ceea ce popular numim “frica de dentist”, care se pare ca are o intensitate mai mare decat “frica de doctor”. Ne-am propus sa iti prezentam aici mai multe situatii care se pot incadra la categoria “urgenta stomatologica” ca sa intelegi mai bine de ce e important sa te prezinti “la urgenta” si atunci cand durerile sau alte simptome vizibile apar in zona dintilor.

probleme-dentareIn general probleme dentare apar cu timpul si sunt neglijate iar vizita la stomatolog se face doar atunci cand intervine durerea. Oricare dintre urmatoarele semne ne indica probleme dentare si necesita o vizita la stomatolog: durere de denti, sangerarea, aparitia unor coloratii la nivelul dintilor sau gintiilor, senzatia de curentare la unii stimuli, frecatul dintilor sau tocirea dintilor. Sunt si o serie de probleme dentare ce apar subit, in situatii aparte, dar ale caror efecte trebuiesc combatute "la fata locului" de catre pacient, vizita la stomatolog realizandu-se ulterior. Nimic insa din cele enumerate mai jos nu poate substitui mersul la stomatolog.

durere-de-dintiMecanismul de producere pentru durerea de dinti este identic ca pentru toate organele corpului uman. Durerea de dinti apare atunci cand un stimul actioneaza asupra receptorilor specifici durerii. Receptorii pentru durere de dinti genereaza un impuls nervos ce este transmis prin nervi specializati catre maduva spinarii si apoi la creier. Stimulul este procesat in creier, care elaboreaza si trimite ulterior un raspuns nervos.

dinte-umflatTi s-a intamplat vreodata sa ai un dinte umflat? Un dinte umflat este un dinte cu o carie ajunsa in ultima faza de evolutie. Ceia ce la inceput a fost o mica pata inchisa la culoare in smalt, netratata la timp, ajunge treptat la dentina, apoi infectand pulpa dentara pentru ca in cele din urma sa afecteze zona din jurul varfului radacinii denumita si apex dentar. Un dinte umflat inseamna prezenta gangrenei, sau mai simplu zis "infectiei", pe acel dinte. Puroiul din focarul infectios nu poate fi eliminat, infecteaza si dizolva osul pana ajunge la gingie. Odata puroiul eliminat din os aceste produce "abces dentar", termenul stiintific folosit pentru un dinte umflat.

dureri-de-dintiToata lumea a suportat dureri de dinti. Cu totii stim ca a avea dureri de dinti este una dintre cele mai acute si neplacute senzatii. Durerile de dinti arata prezenta unor fenomene care, de cele mai multe ori, sunt nocive organismului. A avea dureri de dinti reprezinta un semnal de alarma cu privire la sanatatea dintilor nostri si frecvent inseamna ca trebuie sa ne prezentam la medic. Ea poate anunta imbolnavirea unui dinte, a mai multor dinti dar si a tesuturilor vecine dintilor. Nu trebuie omis faptul ca rareori durerile de dinti poate apare si ca urmare a unor tratamente stomatologice.

© 2009 - 2021 netdent.ro