fbpx

pacienti-dizabilitatiIngrijirea pacientilor cu dizabilitati reprezinta o prioritate si necesita o deosebita atentie din partea medicului stomatolog. O persoana este considerata dizabilitata daca are o insuficienta fizica sau mentala care limiteaza in mod considerabil una sau mai multe activitati majore de viata. Acestea sunt activitatile de baza pe care majoritatea indivizilor le pot indeplini fara dificultate: auzul, vorbitul,  respiratul, gandirea, vazul, munca, capacitatea de interactionare cu celelalte persoane, sau capacitatea de a-si purta singur de grija, etc. Pacientii cu deficiente sau handicap necesita o ingrijire dentara mai ampla si mai complexa decat pacientii normali. Ei au adesea probleme care necesita ample cunostinte de specialitate si tratament nu rare fiind cazurile in care acesti pacienti necesita cooperarea intre medici cu specializari diferite.

antibioprofilaxieNe vom opri, in acest articol, asupra acelor afectiuni care cresc susceptibilitatea la infectie a pacientului in cursul extractiilor dentare si, in consecinta, necesita o masura suplimentara de prevenire a infectiei, numita antibioprofilaxie. Practica medicala de zi cu zi ne-a impus concluzionarea necunoasterii sau neintelegerii pe deplin de catre pacientii nostri, a problematicii pe care o prezinta “terenul” in cadrul tratamentului stomatologic si chirurgical. Pentru a lamuri acest concept, trebuie sa stabilim faptul ca este vorba despre totalitatea problemelor medicale pe care pacientul le are si, deci, de rasunetul acestora asupra planului de tratament si, mai ales, asupra modalitatii de abordare a diverselor manevre terapeutice.

extractie masea de minte

Cu totii aflam la un moment dat despre existenta maselelor de minte si, odata cu aceasta informatie, aflam si ca acestea trebuie extrase in majoritatea cazurilor. Desi maselele de minte nu sunt neaparat nocive de la bun inceput, faptul ca nici nu sunt neaparat utile duce la recomandarea extractiei lor. In acest articol vei gasi toate informatiile necesare despre procedura extractiei maselei de minte si ce este de facut inainte si dupa extractie pentru a evita complicatiile si durerile.

radiografie dentaraO radiografie dentara este o imagine plana a unui dinte, obtinuta in urma expunerii zonei respective la radiatii X. Radiografia dentara se realizeaza frecvent in cadrul tratamentului stomatologic, de multe ori ea fiind obligatorie.  Aceasta ajuta la diagnosticarea corecta a cazului clinic si la stabilirea planului de tratament. In general, medicul recomanda o radiografie dentara si o realizeaza chiar el in cabinetul de medicina dentara sau in anexe ale acestuia. In Romania, cel mai frecvent, radiografia dentara se realizeaza in centre de radiologie dentara specializate. Exista numeroase tipuri de radiografii dentare, fiecare dintre acestea avand scopuri specifice, cu avantaje si dezavantaje.

plomba-dentaraObturatia coronara dentara cunoscuta in termeni populari ca ,,plomba dentara“ este una din cele  mai  intalnite metode  de tratament  aplicata in cabinetul de medicina dentara  cariilor dentare simple. Termenul de ”a plomba”  provine de la tehnica utilizata de catre instalatori pentru  a astupa o teava/ conducta de apa subterana sparta prin acoperirea acesteia cu un material pe baza de plumb. Extrapoland  oamenii au facut asemanare intre acest procedeu si acoperirea /astuparea cariilor prezente in cavitatea orala.

© 2009 - 2020 netdent.ro