fbpx

la-stomatologDe mici, ne-a fost insuflata teama de a face o vizita la stomatolog. Or, mai intai, ni se spunea ca "nenea dentistul" ne va da cu "albinuta" la dintisori – care, apropo, scoate niste sunete infioratoare si doare! -, mai ales daca nu eram cuminti, si daca nu ne ingrijeam dantura. Iar, mai apoi, pe masura ce ne transformam in adulti, ne era fie teama din cauza ca nu aveam cu ce ne achita consultatia sau lucrarea stomatologica (detartrare, plombare, albire, obturatie, "puntare", protezare, chirurgie), fie din cauza ca se (mai) intampla ca unii dentisti sa nu foloseasca echipament tocmai perfect sterilizat.

laser-dentarIn primul rand, laserul dentar - prezentat lumii stomatologice si aprobat pentru prima oara in 1994, in Statele Unite -, functioneaza pe principiul combinarii laserului cu apa, raza fiind emisa sub forma de puls, astfel incat interventia sa fie complet nedureroasa si minim invaziva pentru pacientul aflat in scaunul stomatologic. O asemenea unealta, mai mult decat atat, este folosita intocmai precum o freza stomatologica obisnuita. Spre exemplu, aceasta poate fi utilizata pentru: indepartarea tesutului dentar cariat si pregatirea smaltului in vederea realizarii unei coroane dentare, curatarea si remodelarea gingiilor, biopsia tesuturilor orale in vederea confirmarii sau infirmarii diagnosticului de cancer oral, si nu in ultimul rand, pentru albirea cu ajutorul unei solutii speciale activate prin laserul dentar.

coroana-dentaraTermenul de coroana dentara poate avea doua intelesuri. In primul rand coroana dentara reprezinta zona dintelui de la exteriorul osului pe care se face masticatia. Cel de-al doilea sens se refera la lucrarea potetica ce poate fi asezata pe o radacina dentara sau pe un implant dentar.

stomatologie-copiiAsa cum "pediatria" este ramura medicinei ce se ocupa cu studiul bolilor la copii exista si o ramura a medicinei dentare ce abordeaza tratamentul dintilor copiilor. Aceasta ramura se numeste stomatologie pediatrica sau stomatologie pentru copii. Stiintific se numeste pedodontie. Poate cel mai important rol al stomatologiei pentru copii este previne aparitia afectiunilor dentare.

stomatolog-copiiUneori experientele neplacute pe care un copil le poate avea la stomatolog pot influenta intreaga conduita a micutului in raport cu aceste consultatii. De fapt, nici macar nu este nevoie ca acel copil sa fi avut o interactiune directa cu un stomatolog, este suficient ca acesta sa fi discutat cu prietenii, sa fi vazut o reclama sau un film sau sa anticipeze ca fiind neplacut si dureros sa mergi la dentist.

© 2009 - 2020 netdent.ro