fbpx

cabinet-dentarAsociatia Stomatologica Americana (ASA), spre exemplu, ne prezinta o statistica imbucuratoare privind ceea ce inseamna un cabinet dentar pentru populatie, si anume: 60% dintre cetatenii Statelor Unite, luati pe toate categoriile de varsta si toate rasele, si etniile, isi viziteaza stomatologul cel putin odata pe an. In tari ca Romania, insa, ponderea aceasta e destul de... ingrijoratoare, dupa cum s-a mai demonstrat de altfel si in statisticile recente, chiar de anul acesta, unde se prezinta o situatie sumbra, respectiv de 20% prezenta la un cabinet dentar (de stat), nici macar copiii nemaibeneficiind de gratuitate absoluta. Or, prof.-dr. Alexandru Brezoescu, director al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, afirma in acest sens:

"Din pacate, medicina dentara este cea mai vitregita. Alocatia pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS aloca un plafon pentru tratamentelele dentare cabinetelor care sunt in contract cu Casa, in valoare de 1.000 de lei. Din acesti bani, ar putea fi puse doua proteze. Daca nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea catorva carii simple, cateva extractii si cam atat."

consimtamant-informatAdunarea Generala Nationala a Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, intrunita la data de 25 iunie 2005, a adoptat, in temeiul Art. 50, 51 si 74 din Legea nr. 308/2004 privind exercitarea profesiei de medic dentist, Codul deontologic al medicului dentist din Romania. Din acest punct de vedere, insa, despre consimtamant informat, Art. 12 al Cap. I, din Anexa I a Codului, are de afirmat urmatoarele:

"Pentru orice manopera de diagnostic si tratament se va cere consimtamantul informat al pacientului. Daca aceasta comporta un risc crescut, se va cere consimtamantul informat in scris pe documentul de evidenta primara."

lucrare-dentaraOrice lucrare dentara are numeroase beneficii. Ajuta la restabilirea functiilor de masticatie, de fonatie si estetica. Totusi anumite categorii de pacienti pot primi lucrari dentare doar in anumite conditii. In momentul inceperii tratamentului medicul Dvs stomatolog va discuta avantajele dar si dezavantajele precum si posibilele complicatii ale viitoarei lucrari dentare. 

parodontologieParodontologie - subramura stomatologiei care se ocupa cu preventia, diagnosticul si tratamentul bolilor parodontale. Parodontologia isi are "radacinile" in greaca veche, din punct de vedere lingvistic, si se traduce liber prin: "stiinta din jurul dintilor". Cu alte cuvinte, aceasta studiaza si diagnosticheaza tesutul periodontic / periodontiul, care cuprinde:
gingiile, osul alveolar sau creasta osoasa si ingrosata cu "nisele" unde intra dintii (n.red., la oameni, oasele alveolare sunt maxilarul si mandibula), cementul / tesutul ce acopera radacina dintelui si ligamentul parodontal / grupul de fibre conectoare care ataseaza dintele de osul alveolar.

zirconiaIn primul rand, ce este acest "metal – minune", zirconia, cu care majoritatea clinicienilor se mandresc? Un mineral, gasit sub forma de silicat de zirconiu, cu formula ZrSiO4, respectiv in proportie de 130mg/kg din crusta Pamantului, si de 0,026 µg/l din apa marii. Iar, ca proprietati majore, acesta prezinta: duritate superioara, opacitate, transluciditate si, nu in ultimul rand, adaptabilitate. Or, in stomatologie, zirconul se poate prelucra in zirconia, denumita si dioxid de zirconiu sau badeleita (ZrO2), iar aceasta poate fi folosita atat pentru confectionarea de pietre semipretioase sau zirconie cubica, cat si de suporturi pentru implanturi dentare, prezentand o stabilitate maxima gratie rezistentei sale sporite in sectiuni mai subtiri. De asemeni, reactii alergice nu au fost raportate datorita nereactivitatii sale chimice. Prin urmare, zirconia nu interactioneaza cu alte materiale, in cazul lucrarilor dentare, oferind si o mai buna izolare a smaltului in fata stimulilor termici externi.

© 2009 - 2021 netdent.ro