fbpx

istorie-stomatologieAfectiunile dentare au ramas similare de-a lungul istoriei. Caria dentara , durerea datorata acesteia , boala parodontala sau pierderea prematura a dintilor au fost documentate inca din cele mai vechi timpuri. Momentul exact al aparitie artei medicinii dentare nu se cunoaste cu precizie ; totusi , exista marturii numeroase in acest sens la egipteni , etruscii din centrul Italiei , asirieni , chinezi , si nu numai.

anatomia-dintelui-2

Te duci la dentist si stomatologul iti spune “trebuie sa inlocuim coroana” sau “radacina a fost afectata de infectie” sau “smaltul nu arata prea bine” sau “trebuie scos nervul”. Si tu ai auzit cumva termenii astia, dar nu stii exact care sunt consecintele si cat de afectat este sau poate fi dintele respectiv. Asta pentru ca, cel mai probabil,  nu iti este clara structura dintelui, asa ca ne-am propus sa cream un articol in care sa descriem detaliat anatomia dintelui, partile din care este format si rolul fiecareia.

canin-inclusUn canin inclus este un canin ce poate avea dificultati in eruptie si ramane in os. De cele mai multe ori un canin ramane inclus in spatele dintilor frontali, langa aripa nasului. Frecvent acesta este descoperit in cadrul examenelor radiologice de rutina, atunci cand apar dureri la nivelul dintilor vecini sau atunci cand dintii veci nu sunt pozitionati corect pe arcadele dentare. Pe radiografia din dreapta, in partea de sus a imaginii, se pot vedea doi canini inclusi.

ATM-articulatia-temporo-mandibularaArticulatia temporo mandibulara, sau prescurtat ATM, este cea mai evoluata si complexa articulatie a organismului, cu mobilitate dubla, in doua etaje, care receptioneaza indirect dar continuu presiunile ocluzale. Contribuie la indeplinirea functiilor sistemului stomatognat : masticatia, fonatia, functia ocuzala. Articulatia temporo mandibulara este o articulatie dubla, de tip condilian, cu un compartiment superior ( supradiscala, disco-temporal) si unul inferior (infradiscal, condilo-discal). Articulatia temporo mandibulare este alcatuita din: elemente craniene (fosa mandibulara cu tuberculul articular); elemente mandibulare (condilul mandibular); elemente comune (discul articular, capsula articulara si ligamentele).

placa-bacterianaPlaca bacteriana este un sistem microbian, bine adaptat mediului bucal, ce prezinta o bogata activitate metabolica. Din punct de vedere al compozitiei, placa bacteriana este un depozit moale ce adera de suprafetele dure dentare dar si de alte structuri din cavitatea bucala, cum ar fii: mucoasa bucala, proteze fixe sau mobilizabile. Pentru a evita formarea placii bacteriene trebuie sa intelegem din ce este alcatuita si care sunt actiunile ei asupra dintilor si gintiilor. Prin prezenta ei pe suprafetele dentare placa dentara este unul dintre factorii determinanti ai aparitiei cariilor dentare si ai bolii parodontale.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro